Különleges karácsonyfát készítettek advent kezdetére a Róder Imre Városi Könyvtár horgoló körének tagjai. A 360 színes kockából álló, kézimunkával készült ünnepi alkotást a Bálint Ágnes Kulturális Központ előtt állították fel.

A kulturális központ bejárata előtt állították fel az öt méter magas horgolt karácsonyfát

A közel öt méter magas horgolt karácsonyfa nagy hírverést kapott, de azt talán kevesen tudják, hogy egy évvel ezelőtt már készült egy hasonló alkotás Vecsésen, igaz, az csak két méter magas lett, és nem került közszemlére a város fő terén, hanem a városi könyvtárban állították ki. (Az alkotás idén is látható a könyvtárban.) A karácsonyfát a helyi horgoló klubot vezető Fazekasné Anna készítette, aki már akkor elhatározta, hogy a következő ünnepre egy újabb dekorációval lepi meg a várost.

– Az egész azzal kezdődött, hogy a mezőkovácsháziak tavaly készítettek egy öt méter magas horgolt karácsonyfát. Elnézve a különleges alkotást, beindult a fantáziám, azt gondoltam, ilyet mi is tudunk csinálni. Szétbontottam egy régi ágytakarót, és abból az anyagból készítettem el egy hét alatt a két méteres fát. Ez után döntöttem el, hogy az idei karácsonyra készítünk egy ötméterest
– mondta el az ötletgazda.

Fazekasné Anna júniusban kezdte el a horgolást, a klub tagjai augusztusban csatlakoztak a munkához, a segítségnek köszönhetően szeptemberre el is készült az ötméteres alkotás. A karácsonyfa 360 darab úgynevezett nagyikockából állt össze. Aki nem hallotta még ezt a kifejezést, annak annyit érdemes tudni, hogy a kezdők a nagyikockákon tanulnak meg horgolni, ugyanis elkészítésük közben szinte a horgolás összes technikája elsajátítható. A karácsonyfán tizenegyen dolgoztak. Az alkotók név szerint: Nagy Eta, Legli Klára, Bakó Anna, Bakó Nóra, Pekkerek Éva, Pappné Beáta, Papp Tamás, Massza Regina, Vadásziné Krisztina, Vadászi Zsófia és Fazekasné Anna. A fa váza fémből van, ezt Brunner Ferenc készítette el, az összeállításban pedig Brindzik László vállalkozó csapata segített.

360 darab nagyikockából állt össze az alkotás

A közösségért is járnak a klubba, nem csak a horgolás miatt

A horgoló klub tagjai 2018 februárja óta gyűlnek össze hétről-hétre a Róder Imre Városi Könyvtárban. Fazekasnét a könyvtár igazgatója, Vadászi Mária kérte fel a klub vezetésére. A foglalkozások iránt már a kezdetekkor nagy volt az érdeklődés, de a koronavírus-járvány megtörte a lendületet, mert a személyes találkozások elmaradtak. Azóta szerencsére visszaállt a rend, de a létszám még alacsonyabb, mint a járvány előtti időkben. A résztvevők zöme a 30-as, 40-es korosztályból kerül ki, de idősebbek is szívesen látogatják az alkalmakat, olykor pedig gyerekek is jönnek, hogy elsajátítsák a kézimunka fortélyait a könyvtár horgoló klubjában. Azok is szívesen csatlakoznak, akik már gyakorlott horgolók, ők a hobbijuk szeretetén túl a jó közösség miatt is szeretnek eljárni a foglalkozásokra.

– A kezdők itt megtanulhatják az alapokat, akik pedig már tudnak horgolni, azok leginkább azért jönnek, hogy megvalósítsák az új elképzeléseiket. Például jár hozzánk egy kislány, aki az amigurumit, azaz a figura horgolást szerette volna megtanulni. Ő teljesen az alapoktól kezdte, és ma már önállóan horgol. Emellett többeket is a társas együttlét vonz ide, szerencsére nagyon jó közösség alakult ki – mondta el a klubvezető.

Fazekasné elárulta, gyermekkora óta űzi ezt a hobbit, mégsem tudja megunni. Pénzt ugyan nem hoz a konyhára, de nem is ezért csinálja. Az elkészült kézimunkákat a legtöbbször elajándékozza – most éppen a gondozási központ klubtagjainak készít ajándékot karácsonyra, sálakat és sapkákat horgol –, ha eladásra kellene készítenie, akkor szerinte a tevékenység el is vesztené hobbi jellegét – teszi hozzá. Ettől sokkal többet ér, hogy horgolás közben teljesen ki tud kapcsolódni, olyan ez a számára, mint másnak a meditáció.

Arra a kérdésünkre, hogy a karácsonyfa sikerén felbuzdulva tervezik-e újabb városi dekoráció elkészítését, sejtelmesen csak annyit árult el, elképzeléseik vannak, remélik, hogy ezeket húsvétkor viszont láthatjuk a Vecsés közterületein.

Szöveg és kép: varga