Egyházak élete

Kőfeszület az Epresben

Nehéz idők. Mondhatjuk teljes joggal, hiszen a majd kétéves járvány után a közelben dúló háború okozta menekültáradat ellátása jelent újabb feladatot a társadalomnak.

A határon, vagy éppen a vasútállomásokon megjelenő menekültek ellátásában döntően az egyházak, az önkéntes segítők járnak az élen. És természetesen minden jóakaratú ember, aki bármilyen formában segít a kilátástalan helyzetbe kerülteken. Ez is adta az apropót, hogy a vecsési egyházaknál arról érdeklődjünk, milyen állapotban vészelték át a járványos időket, és milyen terveket szőnek az idei évre?

Húsvéti fáklyás keresztút Huszka Mihály atya vezetésével. Két év után újra teljes hitben élhettük át a húsvéti nagyhetet

Első utunk Vecsés legrégebbi egyházához, a római katolikus Óváros plébánia vezetőjéhez, dr. Huszka Mihály plébános atyához vezetett. A plébániához a Jókai utcai Szent Kereszt templom és a Petőfi téri Jézus Szíve plébániatemplom tartozik. Az atya szavai óvatos optimizmusról árulkodnak.

– Nehéz idők voltak, sok új kihívással kellett megküzdenünk. Hálásan köszönöm a Williams TV segítségét, hogy felvették a szentmiséket előtte, majd azokat vasárnap délelőtt bemutatták a tévében. A járvány újabb hullámánál a zoom segítségével vasárnap délelőttönként közel 100 családdal találkozhattunk a közösségi médiában, és ilyen módon tarthattunk szentmiséket. Egészen biztosan ennek is köszönhetően a hívek együtt maradtak. Karitász és lelki csoportjaink is el tudták látni feladatukat. Ami érdekesség, hogy a vallás gyakorlásának ez a módja mintha kicsit elkényelmesítette volna a híveket, de az újra beinduló programjaink, az elsőáldozásra és a bérmálásra való felkészítés, és az élő, templomban átélt szentmisék, áldozások élménye visszahozza a régi életünket. Ennek első lépése a húsvéti nagyhét teljes hitében való átélése volt két év után.

Mihály atya elmondta, hogy jeles események várnak a plébánia híveire. Szeptember 18-án, a Szent Kereszt templom búcsúján ünneplik az egyház vecsési születésének 225 éves jubileumát ünnepi püspöki misével. Erre az alkalomra tervezik a bérmálást is, és október első vasárnapjára az elsőáldozást.

A járvány okozta élő misék elmaradása abban jelentett előnyt, hogy a Szent Kereszt templom teljes belső megújulása a karantén ideje alatt megvalósulhatott. Tavasszal a templom külső színezése és a lépcső újralapozása is elkészült. Január 30-án a szélvihar károkat okozott a Jézus Szíve templom tetőzetén. Kúp és lemez palákat szakított le. Ezek megjavítása kormányzati segítségből valósult meg.

Ha megnyitjuk a plébánia honlapján az aktuális hírlevelet, akkor két felhívást is olvashatunk. Folyamatos gyűjtést tartanak a háború menekültjei számára, és más időszakban a vecsési rászorultak részére is. A hírlevél kezdő sora már régóta az, hogy kérik Szent József közbenjárását egy római katolikus óvoda megépítéséhez.

– Hosszú idő óta dédelgetett tervünk, hogy a Fő utcai régi plébánia épülethez tartozó területen – de nem a régi plébánia épületében, mert az térségi, egyházi feladat ellátását szolgálná – egy fenntartásunkban működő óvoda épülhessen. Csodálatos dolog volna, ha Vecsésen egy óvodától gimnáziumig terjedő római katolikus nevelési-oktatási intézmény hálózat működhetne. Nagy áttörésként kell értékelnünk, hogy a püspökségen elvi döntés született arról, hogy az EKIF (Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főigazgatósága) megépíti ezt a 75 fős óvodát az államtól kapott egyházi támogatási keretből. Selmeczi Zoltán főigazgató úr biztosított bennünket erről, a megbeszélésen jelen volt városunk polgármestere is – mondta Mihály atya.

Az óvodához annyit hozzá kell tenni, hogy az állam az egyházi óvodákhoz ugyanúgy biztosítja a forrást, mint az állami fenntartásban lévő óvodákhoz. A plébános úr hozzátette, hogy természetesen más gyülekezetek gyermekeit – ahogyan a Petőfi iskolában is – szeretettel várják.

A megvalósulás elindításához az önkormányzat támogató igénylése kell a püspökség felé. Reméljük, hogy a járvány megszűnése után, amint az élet a normális medrébe kerül, ez is megtörténik.

Szalontai János, fotók: varga