Alsós farsang a Grassalkovich Iskolában

A farsangi időszakkal el­búcsúzunk a téltől és várjuk a tavasz megérkezését. Ezt tettük mi is a Grassalkovich Iskolában kisdiákjainkkal.

Napokig díszítettük az osztálytermeket és a faliújságokat. Színes girlandokkal, álarcokkal és vicces bohócfigurákkal teremtettünk vidám hangulatot a várva várt napra, arra a napra, amikor is a gyerekek végre belebújhattak kedvenc mese vagy filmszereplőik bőrébe. Az előkészületből nem maradhatott ki a régi magyar farsangi hagyományok ápolása sem. Technikaórákon téltemető kiszebabákat csináltunk, és a mohácsi busójárás ijesztő maszkjait is elkészítettük.

Farsang napján a gyerekek jelmezbe öltözve érkeztek az iskolába. Csodaország kapui kinyíltak. A vendégek megérkeztek a bálba. Szuperhősök, marslakók, királynők, tündérek, katonák lepték el az épületet. De vajon ki rejtőzik Pókember álarca mögött, ki lehet Süsü jelmezében, ki az a bibircsókos boszorkány, és ki hadonászik a varázspálcájával talárba öltözve? Talán örökre titok marad, de éppen ezért varázslatos ez a nap.

Mindenki izgatottan várta, hogy az első két tanítási óra után jöhessen a gondtalan, délutánig tartó álarcosbál. Az alsós tanítók mindent megtettek annak érdekében, hogy kisdiákjaik számára ez a nap élvezetes és emlékezetes legyen. Az ötletesnél ötletesebb jelmezek bemutatása után pedagógusok és gyerekek együtt sütiztek, táncikáltak és játszottak. Sor került mindenféle tréfás és ügyességi vetélkedőre is. Jutalom járt a leggyorsabb csokievőnek, a legnagyobb tüdejű lufifújónak, a legerősebb szkanderezőnek és a legjobb táncosnak. A folyosón fotófalakat állítottunk fel. A gyerekek örömmel bújtak az erőember, az oroszlán és a bohóc alakja mögé, hogy vicces képek készülhessenek róluk. A délelőtti vigasságot a tombola koronázta meg, amelyet külön-külön osztályonként rendeztünk meg. Rengeteg értékes és változatos tárgyat, játékot lehetett nyerni, senki sem mehetett haza üres kézzel.

Természetesen a felhőtlen mulatozás a napköziben is folytatódott. A farsangi ünnepkört kiszebabás felvonulással zártuk le. Télűző mondókákkal és tavaszváró dalokkal búcsúztunk el a hidegtől, hogy jöhessen a kikelet.

Örömmel láttuk, hogy kis tanítványaink jól érezték magukat ezen a varázslatos napon. Reméljük, hogy boldogan és elégedetten számoltak be otthon szüleiknek erről az élménydús napról.

Alsós munkaközösség