Idén ismét zöldebb lett a város

Az önkormányzat lakossági faültetési programjának eredményeként 273 facsemetével gazdagodtak Vecsés közterületei.

Évekkel ezelőtt Dabasi János önkormányzati képviselő kezdeményezésére indult el Vecsésen a lakossági faültetési program. A népszerű fásítási akciót az önkormányzat kiemelten kezeli, hiszen a közterületek szépítésén túl ez az egyik legjobb módszer a klímaváltozás negatív hatásainak enyhítésére. Egy felnőtt fa legalább egy ember éves oxigénszükségletét képes megtermelni, a nagy lombkoronájú egyedek több száz kilónyi port is kiszűrhetnek a városi levegőből (a porszemcsékhez kapcsolódó nehézfémeket, kormot és olajszármazékokat is), védenek a zajtól, forró nyári napokon pedig nincs is annál jobb, mint a perzselő napfény elől a hűsítő lombok alá húzódni. Oxigéntermelő képességük mellett legalább ilyen fontos a szén-dioxid megkötő képességük: egy 50 éves fa 68,75 kilogramm szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszakban. (Egy átlagos autó több mint 120 gramm szén-dioxidot bocsát ki kilométerenként. Ebből is látszik, hogy egymillió facsemete elültetése is kevés a boldogságoz, ha közben a károsanyag-kibocsátást nem csökkentjük, méghozzá azonnal és drasztikusan. Az átlagember számára ennek az volna az egyik legegyszerűbb módja, ha csak a legszükségesebb esetben használná az autóját. Sétálva, kerékpározva, tömegközlekedéssel is célba érhetünk, persze a pillanatnyi kényelem mindennél fontosabb. Még a jövőnket is feláldozzuk érte.)

A képviselő-testület az elmúlt évek alatt többször is megemelte a facsemeték beszerzésére fordítható keretösszeget, 2021-ben összesen 5,4 millió forintot költött fásítási programra a városvezetés. A 273 facsemetéből 200 darabot igényelt a lakosság, 73 fát pedig az önkormányzat ültetett el a város különböző pontjain. Ingatlanonként 6 fát lehetett igényelni, az egyenként 15-20 ezer forintot érő facsemeték darabjáért pedig csak jelképes összeget, 2500 forintot kellett fizetni.

A csemetéket csak közterületen szabad elültetni, az ültetésről és az utógondozásról a csemetéket igénylő lakóknak kell gondoskodniuk, amit a polgármesteri hivatal illetékes munkatársai ellenőriznek. Emellett egy új hagyományt is próbál teremteni az önkormányzat azáltal, hogy ingyenesen biztosít egy-egy facsemetét azoknak a családoknak, ahol a faültetési akciót megelőző éven belül született gyermek. Ezzel a lehetőséggel idén 9 család élt.

– A fásítás előkészületeit már tavasszal elkezdtük a csemetékre vonatkozó árajánlatok bekérésével. Az egységes környezet kialakítása érdekében az utcaképbe illő és az utcában már nagyobb részt megtalálható fafajtákat lehetett igényelni. A légkábelek miatt a legtöbb helyen alacsonyra növő fákat tudunk biztosítani, ahol nem akadályozzák a kábelek a fák növekedését, illetve a szolgáltatóknak nem kell rendszeresen visszavágniuk a fák koronáját, ott magasra növő fák ültetésére is van lehetőség. Az akció sikeres volt, sokan vállalták, hogy legalább egy fát elültetnek az ingatlanjuknál. A legnépszerűbb a gömbjuhar volt az igénylők körében – összegzett Várszegi Csaba, a környezetvédelmi bizottság elnöke.

Az önkormányzat több helyszínen alakított ki új fasort. Az egyik ilyen a Budai Nagy Antal utca folytatásában az új sportcentrumtól kifelé található, ott 20 platánfát, továbbá a sporttelephez tartozó parkolóban 12 nagylevelű hársfát, a belső területen pedig 18 darab kislevelű hársfát ültettettek el – tudtuk meg a bizottság elnökétől.

– A sportcentrumnál elültetett fákat egy meghatározott összeg befizetésével akár örökbe is fogadhatják a lakók. Az így keletkező bevétel a lakossági faültetési akcióból befolyt összeggel együtt a város környezetvédelmi alapjába kerül. Ezt a pénzt csak környezetvédelmi célokra, például újabb facsemeték vásárlására vagy illegális hulladéklerakatok felszámolására fordítjuk – mondta Várszegi Csaba.

Folytatódtak a faápolási munkálatok

A szokásos őszi faápolási munkák során összesen 17 helyszínen volt szükség valamilyen beavatkozásra. A fák állapotáról pontos képet adott a minősített favizsgáló-szakemberek által elvégzett felmérés. A vizsgálatokról jegyzőkönyv is készült, a faápoló-szakemberek ezek alapján végzik el a szükséges munkákat.

– A legtöbb esetben csak a fák ápolására van szükség, kivágás csak az invazív fajokra, illetve indokolt esetben a forgalmat akadályozó vagy beteg és balesetveszélyes egyedekre vár. Favizsgálatot végeztek a lakótelep déli oldalán, a Petőfi téri sétálórészen – itt várhatóan négy hársfát kell kivágni, melyeket tavasszal pótol majd az önkormányzat az iskolával közösen –, a Fő út mentén, a sporttelepen és a temetőben is. Az ápolás során a száraz ágakat távolítják el, a belógó ágakat pedig ritkítani fogják – mondta Várszegi Csaba.

Ősszel folytatódtak a Fő úti japánakácfasor rehabilitációjához tartozó ápolási munkálatok is. A tavalyi első ütemben 60 egyed volt érintett, a maradék 69 fát idén látták el.

– Betegség miatt itt több fát is ki kellett vágnunk, illetve a nem oda illő egyedek is el lettek távolítva – mondta a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy a fasor hiányzó fáit idén szeretnék pótolni, ami körülbelül kétszer annyi fa ültetését jelenti majd, mint amennyit eltávolítottak. A jövőben hársfák elültetésével szeretnének egy új fasort is kialakítani a Fő út mentén, az Anna utcától a főváros irányába.

Varga Norbert