„A nehéz időszak ellenére is előrébb tudtunk lépni”

Egy újabb év végéhez értünk, amikor az életünk egyes területein még mindig a világjárvány diktálja a játékszabályokat. Ugyanakkor már nem fegyvertelenül állunk a vírussal szemben, az oltásoknak köszönhetően szabadabban élhetjük az életünket, mint egy évvel ezelőtt. Vecsés Város Önkormányzata is tartalmasabb évet zárhatott a tavalyinál, az év vége pedig több jó hírt is tartogatott a városnak. A részletekről Szlahó Csaba polgármesterrel beszélgettünk.

– Két éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal, hogyan értékeli ezt az időszakot, mennyire nehezítette meg a város életét a pandémia?

– Alapvetően változott meg az életünk, magánemberként és városvezetőként is teljesen új helyzet elé állított a koronavírus-járvány. A tavalyi év minden szempontból nehezebb volt az ideinél, a veszélyhelyzet sokkal jobban érzékelhető volt a mindennapokban, hiszen a járvány kirobbanásakor még nem álltak rendelkezésünkre vakcinák. Ma már az oltásokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen csökkenteni tudjuk a vírus emberéletre gyakorolt veszélyes hatásait. Tavaly arra kellett törekednünk, hogy a lehető leggyorsabban áthangoljuk az életünket és alkalmazkodjunk az új kihívásokhoz. Számos erőfeszítést kellett tennünk, mindközül a legfontosabb az emberi életek védelme volt. Beszereztük a szükséges védőfelszereléseket, és ezeket biztosítottuk az intézményeink számára, emellett kiemelt figyelmet fordítottunk az idősek és a rászoruló gyermekes családok ellátására. A polgármesteri hivatal és a szociális intézményeink munkatársai rengeteget dolgoztak, mindenki azon igyekezett, hogy ki-ki a maga területén könnyebbé, elviselhetőbbé tegye ezt a rendkívül nehéz időszakot. Mindezek mellett kiemelt feladatunk volt a város működtetése, amihez tartalékainkat is mozgósítani kellett.

A járvány betörése és egyre növekvő intenzitása jelentős gazdasági visszaesést okozott, ráadásul a kormány is elvont tőlünk forrásokat a Covid elleni védekezéshez. Az sem javított a helyzetünkön, hogy az előző évet nagyon jó gazdasági eredményekkel zártuk, ezért az adóerő-képességünk is növekedett, ezért csaknem egymilliárd forint szolidaritási adót kellett befizetnünk az államkasszába. Vecsésen mindig úgy alakítottuk ki a költségvetést, hogy maradjanak benne tartalékok, ennek köszönhetően át tudtuk hidalni a legnehezebb hónapokat is. Minden évben májustól indítjuk az építkezéseket, ez 2020-ban és 2021-ben is így történt. Néhány kisebb, de annál fontosabb beruházás megvalósítására volt lehetőségünk, például forgalomtechnikai fejlesztésekre, út- és járdaépítési program folytatására, és intézményi felújításokra is. Az idei év is nehezen indult, hiszen az első felében még mindig jelentősebb korlátozásokkal kellett együtt élnünk. Az oltási programot követően nyártól kezdett visszatérni az élet a megszokott kerékvágásba, ekkor a városban is elindultak az újabb beruházások. Összességében úgy látom, a nehéz időszak ellenére is előrébb tudtunk lépni.

– Ez év második felében több jó hír is érkezett. Hosszú idő után elindult a tanuszoda és a kézilabda munkacsarnok kivitelezése, és új bölcsőde építésére 600 millió forint támogatást kapott az önkormányzat.

– A két sportberuházásra sokat kellett várni, de abban biztos vagyok, hogy mindkettő hasznára válik a város közösségének. A tanuszodát a gyerekek és a felnőttek egyaránt használhatják, a tornacsarnok pedig nem csak Halmi Telepi Általános Iskola testnevelésóráinak biztosít helyet, hanem a kézilabdázók igényeit is kiszolgálja majd.
Az új tagbölcsőde építésére megyei pályázaton nyertünk 600 millió forintot. Az épület a Damjanich utcában, az egykori VETÜSZ Kft. telephelyen épül fel. Nagy szükség van az új bölcsődére, hiszen sok fiatal család költözik a városba, és ezzel párhuzamosan nő a gyermekek száma. Az új épületet úgy szeretnénk megterveztetni, hogy adott esetben átalakítható legyen óvodává. Ilyen a korábbi időkben is volt, akkor a Halmi iskola régi épületszárnyában alakítottunk ki ideiglenesen óvodai csoportszobákat. A generációk hullámokban jönnek, így könnyen elképzelhető, hogy most bölcsődére van nagyobb szükség, de ha ezek a gyerekek nagyobbak lesznek, akkor az óvodai férőhelyeket kell majd bővíteni.

– Pár héttel ezelőtt jelentette be, hogy az uniós Területi és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében 4,5 milliárd forint támogatásban részesült Vecsés. Pontosan mire használhatja fel a város ezt az összeget?

– Kizárólag meghatározott célokra, amiket nem mi fogalmaztunk meg. Az Európai Unió ebből a keretből a fenntartható fejlesztési célokat támogatja, a vasúti aluljáró kialakítására és a vízhálózat-, vagy az ivóvízminőség javítására nem csoportosíthatjuk át ezt a pénzt. Ezekre a beruházásokra reményeink szerint a Zöld Infrastruktúra és Klímavédelmi Operatív Program keretében lehet majd pályázni. Fordíthatjuk viszont humáninfrastruktúra-fejlesztésre, ezért két óvoda teljes felújítását is tervezzük megvalósítani. A Kisfaludy utcában a Mosolyország Óvoda teljes épületét, valamint a Bálint Ágnes Óvoda régi épületszárnyát szeretnénk újjáépíteni.
A fenntartható városfejlesztés keretében szándékozunk megoldást találni a csapadékvíz-elvezetési problémákra, ami már önmagában is egy jelentős tétel, illetve kerékpárutakat is szeretnénk építeni, ami szintén sok pénzbe kerül. Fontos az intézményeink energetikai korszerűsítése, ezért a jövőben több épületet felszerelnénk napelemmel, illetve több városi tulajdonú épületben is időszerű a fűtésrendszer modernizálása. A humánerőforrás-fejlesztés keretében dolgozóink továbbképzésére is van lehetőség, ezáltal a szolgáltatások színvonalát tudjuk javítani. Elsőre soknak tűnhet ez a 4,5 milliárd forint, de a felsorolt elképzelések mentén – főleg a mai árak ismeretében – egy ekkora összeg is pillanatok alatt elkölthető.

– Az imént felsorolt célokon túl milyen további elképzeléseik vannak a város fejlesztését illetően?

– A statisztikák szerint két év alatt 400 ezer gépjárművel lett több az agglomerációban, ami Vecsésen is érezteti a hatását, ezért további forgalomtechnikai beruházásokat tervezünk, melyekkel szabályozottabbá tehetjük a közlekedést. Egyik fontos célkitűzés, hogy gyorsítsuk a nagysorompón való áthaladást, ezért létesítünk a Dózsa György útról a Kinizsi utca irányába tartó kanyarodósávot. Ennek tervei elkészültek, amelyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jóváhagyott. Reméljük, hogy jövő év elején kiírják a közbeszerzést, és tavasszal elkezdik a munkát. Sikerült elérni, hogy a Szent István téri kormányablakban intézhető ügyköröket bővítsék, ugyanis a jövőben gépjármű ügyintézési ponttá (GÜPI) fejlesztik, ami a lakosság számára megkönnyíti az ügyintézést. Jövő év egyik első feladata a falu egykori főtereként szolgáló Hősök ligetének teljes körű felújítása lesz. Erre megvan a pénz, és a komplett tervek is rendelkezésünkre állnak. Annak idején megvásároltuk a nagy Göci területét, ott egy futópálya, pihenőpark, játszótér és kutyafuttató megvalósítását tervezzük. Ingatlanokat is szeretnénk vásárolni a jövőbeli fejlesztések miatt, elsősorban az intézmények környékén, vagy olyan jó elhelyezkedésű forgalmas helyeken, amelyek előnyösek lehetnek a városfejlesztési célok megvalósítása szempontjából.

– Végezetül üzen valamit az olvasóknak az új évre?

– Azt kívánom, hogy az élet minden területén legyen erejük, egészségük és kitartásuk céljaik megvalósításához.

Varga Norbert