Tüdőszűrés lesz szeptemberben

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy szeptember 10-étől szeptember 22-éig, munkanapokon 8 órától 18 óráig tüdőszűrést tartanak Vecsésen.

A tüdőszűrés napokra lebontva: szep­tember 10-én, 13-án, 14-én, 15-én, 16-án, 17-én, 20-án, 21-én és 22-én lesz a Magyar utca 1. szám alatt, a régi gyermekkönyvtár épületében. A tüdőszűrés alkalmával szájat és orrot eltakaró maszk viselése kötelező! A szűrés modern, korszerű géppel történik.

40 éves kor felett évente egy alkalommal továbbra is ingyenes!

A 40 év feletti lakosoknak évente egy alkalommal továbbra is ingyenes a tüdőszűrés, azonban ez már nem kötelező, a vizsgálatra való jelentkezés önkéntes.

Munkaalkalmassági vizsgálathoz, leletkészítéséhez, illetve 40 éves kor alatt a vizsgálat díja 1700 forint, amelynek befizetése postai csekken történik. A csekket a szűrőállomás dolgozói biztosítják. A vizsgálatot követően, körülbelül három héten belül, postai úton leletet küldünk. Akinek leletre van szüksége, attól egy saját névre megcímzett és felbélyegzett válaszborítékot kérünk. Kissé talán körülményesnek tűnik a lelethez jutás, de ezeket a szabályokat nem mi hoztuk, és még mindig ez a legkényelmesebb mód a tüdőszűrés eredményének megszerzésére.

Továbbra is ajánlott (és ingyenes) évente egy alkalommal a tüdőszűrés a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott körnek: hajléktalanoknak, hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjel menedékhelyének dolgozóinak, utcai szociális munkát végzőknek, népkonyha formájában nyújtott étkezésben foglalkoztatottaknak, büntetés-végrehajtási intézetek fogvatartottakkal közvetlenül érintkező dolgozóinak, befogadó állomások és közösségi szállások dolgozóinak, rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozóinak, az egészségügyi intézmények patológiai és sürgősségi osztályainak egészségügyi dolgozóinak, egészségügyi szolgáltatók mikrobiológiai laboratóriumainak egészségügyi dolgozóinak, tüdőgyógyászati járó beteg- és fekvőbeteg- ellátást végző egészségügyi dolgozóknak, büntetés- végrehajtási intézetek fogvatartottjainál a befogadás napjától számított 15 napon belül, valamint a befogadás napjától számítva évente egy alkalommal, TBC-s betegekkel érintkező személyeknek.

A tizennégy és tizennyolc év közötti gyermekek szűrése szintén ingyenes, ennek feltétele egy orvosi beutaló (iskolaorvos, gyermekorvos, háziorvos) és szülői beleegyező nyilatkozat, mely a helyszínen megoldható.

Az időben felismert betegség jobb eséllyel gyógyítható!

Ne feledje: tünetek nélkül is lehet beteg. A tüdőszűrést a TBC időbeni felfedezésére vezették be, de sok más tüdőbetegség is kimutatható vele, mielőtt azok még tüneteket okozhatnának.

Az időben felismert betegség jobb eséllyel gyógyítható!

Mindenkit szeretettel várunk!

Horváth Orsolya, MEF koordinátor