Minden szempontból megterhelő idényen vannak túl a kézilabdázók

Egy nehézségekben bővelkedő idény végén osztályozó mérkő­zésen vívta ki jövő évi másodosztálybeli tagságát a Vecsési SE férfi kézilabdacsapata. Az ellenfél az NB II. Dél-nyugati csoportjának bajnoka, a Tungsram SE Nagykanizsa volt.

A csapatok sorsa egy mérkőzésen dőlt el, az összecsapást az érdi arénában rendezték, ahol a Vecsési SE végül 34-28-ra felülmúlta ellenfelét. A hölgyek az NB  II. déli csoportjának alsó házában, a kilencedik helyen fejezték be a bajnoki idényt.

Ha szigorúan csak a tabellán elfoglalt helyezés alapján ítélnénk meg a kézilabdások elmúlt bajnoki szezonját, joggal mondhatnánk, hogy rossz eredménnyel zárták az idényt a vecsési csapatok. Azonban ha a dolgok mögé nézünk, árnyaltabb képet kapunk az elmúlt év teljesítményéről, a körülményekhez ismeretében pedig sem a férfi, sem a női gárdának nincs oka a szégyenkezésre. A koronavírus-járvány miatt a korábban megszokott körülmények lényegesen megváltoztak. A járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt a csapatok nem edzhettek a Grassalkovich iskola tornatermében, ezért az edzések tekintetében állandó volt a bizonytalanság, a helyszín és az időpont szinte napról napra változott. Megbetegedések is tizedelték a csapatot, a legnagyobb óvatosság ellenére is többen elkapták a covidot. Voltak olyan mérkőzések, ahol ifistákkal kiegészített csapattal kellett kiállnia a Vecsési SE-nek. Novemberben vezetőváltás is történt a szakosztálynál, Antal Zoltán tizennégy év után lemondott pozíciójáról. A kézilabdától nem távolodott el teljesen, az idény végéig a háttérből segítette a szakosztályt, helyére Jánka Zsoltot választották meg.

– Anyagilag és mentálisan is megterhelő, nehéz időszak van a csapatok mögött, de ennek ellenére is megőrizte a férfi és a női együttes a tagságát az NB  I./B-ben, illetve az NB  II.-ben. A szezon kezdetén az első ötbe vártuk a csapatokat, most meg lehetne őket szólni, hogy ez végül nem sikerült, de a körülmények ismeretében ez nem volna fair. Sokszor azt sem tudtuk előre, hogy másnap hol fogunk edzeni. Az edzések időpontja a legtöbbször nem volt ideális, hiszen az esti órákban kaptunk helyet valamelyik környékbeli csarnokban, azt is sokszor irreálisan magas áron. Több játékosunk átesett a covidon, az utánpótlásból körülbelül huszonöten hagyták el az egyesületet ebben az időszakban. Őket toborzással kell majd pótolni a következő szezonra. A súlyos körülmények ellenére is elmondhatjuk, hogy a stáb és a csapatok is derekasan helytálltak – összegezte a bajnoki idényt Antal Zoltán.

A leköszönő elnök – akinek a vezetése alatt vált amatőr csapatból NB  I.-et is megjárt egyesületté a Vecsési SE. Elárulta, a koronavírus-járvány miatt a munkahelyén is megnövekedett a terhelés, és már nem tudott kellő időt fordítani a szakosztállyal kapcsolatos munkára, ezért döntött úgy, hogy közel másfél évtized után átadja a stafétabotot.

– Kerek volt ez a tizennégy év, sok szép eredményt elértünk, most pedig úgy alakult az életem, hogy eljött a váltás ideje. Jánka Zsolt és Kabai Gabriella profi szakember, biztos vagyok benne, hogy jó munkát végeznek, a háttérből pedig maximálisan segíteni fogom őket – mondta Antal Zoltán.

Az új szakvezető, Jánka Zsolt az elmúlt szezonnal kapcsolatban hasonló véleményen volt, mint Antal Zoltán.

– A jég hátán próbáltunk életben maradni ebben a szezonban. Ez az időszak mindannyiunk számára elképesztő szakmai kihívás volt. Heti szinten kellett sakkozni a beosztásokkal. Október 17-étől nem mehettünk be a Grassalkovich iskolába, így Soroksáron, Pesterzsébeten, Gyálon, Üllőn, Dunavarsányban és a 18. kerületben kellett edzenünk. A csarnokok bérleti díja is jelentősen megemelkedett a járvány idején, de a sok utazás miatt végül majdnem többet költöttünk útiköltségre, mint bérleti díjakra. Az utánpótlásnak nem tett jót, hogy márciusban felfüggesztették a bajnokságokat, de az egyesületre nézve annyiból segítség volt, hogy az útiköltségeiket és a mérkőzések rendezési költségeit meg tudtuk spórolni. A fizetésekkel szerencsére nem volt gond, Zoliék minden körülmény között megoldották, hogy időben megérkezzenek a bankszámlákra. A magas bérleti díjak és a rengeteg covid teszt, amit szintén saját zsebből kellett finanszírozni, további terheket róttak a költségvetésünkre. Minden téren felborult a korábbi egyensúly, amit tetézett, hogy több játékos is megfertőződött. Igaz, hogy a szezon kezdetén még a dobogó közelébe vártuk a csapatokat, a tabellán elfoglalt végeredmény azonban ettől messze van, de a körülmények ismeretében mégsem mondhatjuk, hogy rossz eredménnyel zártuk a bajnokságot – foglalta össze az elmúlt szezon nehézségeit Jánka Zsolt.

A szakvezető a jövővel kapcsolatban elmondta, a másodosztály átalakítása miatt kétszer tíz csapatos lesz az NB  I./B, a 2022/2023-as idényben pedig már csak egy csoportot indít a szövetség a másodosztályban. A férfi csapatnak az első öt hely egyikén kell végeznie, hogy csont nélkül bent maradjon.
A hatodik helytől lefelé alsóházi rájátszás dönt a kiesőkről.

– A következő idényre férfi és női vonalon is új csapatot épít a szakmai stáb. Nagy változások lesznek a játékoskeretekben, sok új érkező lesz, fiatalítani szeretnénk, de ahhoz sok idő kell, hogy az újak beépüljenek és azt a játékot játsszák, amit a szakmai vezetők elképzelnek. A rengeteg munka mellett szerencsére is szükség lesz, mert nem lesz egyszerű bekerülni az első ötbe. Ezalatt azt értem, hogy nem haragudnék érte, ha például a sérülések elkerülnék a csapatot, de ezt ugye nem lehet előre látni. Nem szeretnénk terhet tenni egyik szakág vállára sem, hosszú távban gondolkodunk, először a stabilitás megteremtése a cél. Csak akkor gondolhatunk egy újabb feljutásra, ha az ehhez szükséges kellően erős alapokat lefektettük – összegezte a következő évre vonatkozó terveket Jánka Zsolt.

A szakosztályvezető hozzátette: három évvel ezelőtt csatlakozott a vecsési sportélethez, szakosztályvezetőként a következő lesz az első teljes szezonja az egyesületnél. Az eddigi tapasztalatai pozitívak, jó szellemiségű közösséget ismerhetett meg a városban, és a szurkolók hozzáállása is dicséretre méltó. Összességében ezek olyan alapot jelentenek, amire építkezni lehet, és a jövőre vonatkozó tervek megvalósítását segítik.

varga