„Kézzelfogható értéket teremtünk a városnak”

A műfüves pálya a Kisepresben. Népszerű a létesítmény a hobbisportolók körében - Fotó: VN

A városvezetés évekkel ezelőtt tűzte ki megvalósítandó célként, hogy Vecsés a sportos és egészséges város példájaként kerüljön be a köztudatba. A tudatos építkezésnek köszönhetően az elmúlt években figyelemre méltó változások történtek az egészségügy és a sport területén.

Czibolya Zoltán, az önkormányzat sportbizottságának elnöke

A helyi egészségügyi ellátást érintő eredményeket az elmúlt hónapokban már számba vettük, mostani írásunkban a sporttal kapcsolatos fejlesztések kerülnek nagyító alá. Czibolya Zoltán, az önkormányzat sportbizottságának elnöke avatott be a részletekbe.

Vecsés életében mindig is fontos szerepet játszott a sport, a Vecsési Sportegyesület berkein belül jelenleg tizenegy szakosztály működik, plusz a labdarúgó club és a Ferihegy sport akadémia, több száz igazolt sportolóval, az egészséges testmozgás pedig minden ember számára előnyös, ezért döntöttünk amellett, hogy olyan beruházásokat valósítunk meg a városban, amelyek bővítik a vecsésiek sportolási lehetőségeit – foglalta össze Czibolya Zoltán röviden, hogy miért fektet nagy hangsúlyt a városvezetés a sporttal kapcsolatos fejlesztésekre.

Az elmúlt évek sportcélú beruházásait nézve ki lehet jelenteni, hogy ezen a területen is jelentős fejlődés ment végbe Vecsésen. Nem csak az élsport számára biztosítottak a jobb körülmények, a szabadidősport támogatásával a hobbisportolók előtt is egyre több lehetőség nyílik az egészségmegőrzés céljából végzett sporttevékenységre.

Fitneszpark a lakótelepen. 16 féle eszközön dolgoztat-hatjuk meg az izmainkat

– Fitneszparkok épültek városszerte, legutóbb tavaly adhattunk át egyet a lakótelepen.
A Kispatak mellett alakítottuk ki a város első futópályáját, a Kisepresben műfüves és gumiburkolatú pálya épült, majd elkészült a futókör is, a környékbeli lakók örömére. Néhány héttel ezelőtt elkészült a város első pétanque pályája a Halmi téren, nagy örömömre szolgált, hogy a kialakításában én is közreműködhettem. Ez egy francia eredetű golyójáték, egyre nagyobb a népszerűsége, ami nem is csoda, hiszen remek szórakozás. A pálya nyilvános, bárki használhatja– mondta az elnök a lakossági sportfejlesztésekről.

Czibolya Zoltán azt vallja, hogy az egészséges életmóddal való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, ezért az önkormányzat számára az is fontos volt, hogy a nevelési és az oktatási intézményekben is növelje a gyerekek mozgáslehetőségeit. Ennek köszönhetően a Bálint Ágnes óvodában és a Falusi óvodában az Ovi-Sport Program keretében egy-egy többfunkciós műfüves pálya létesült, a Petőfi iskola egy kisméretű műfűvel borított pályával, az Andrássy iskola egy gumiburkolatú pályával gyarapodott. A Halmi iskolában fel lett újítva a régi műfüves pálya, és az elmúlt napokban az intézmény új rekortán pályája is elkészült.

Az önkormányzat a játszótereket is fejlesztette, melyek ugyan nem sportolási célokat szolgálnak, de a gyerekek mozgásfejlődésében fontos szerepük van. Pár évvel ezelőtt az Erzsébet téren adtak át új játszóteret, majd az Epresben épült egy korszerű játékokkal felszerelt játszótér, és a meglévőket is korszerűsítették. Czibolya Zoltán elárulta, a jövőbeli tervek között szerepel egy új, modern játszótér kialakítása a Halmi téren.

Az egykori Görög tanya helyén épül a város új sportkomplexuma – Fotó: ifj. Kortye Vilmos

Az élsporttal kapcsolatos fejlesztések területén nagy előrelépést jelentett a Budai Nagy Antal utca végén található, Görög tanya néven ismert telek megvásárlása, ugyanis ezen a területen épülhet fel Vecsés új sportcentruma. A fejlesztés több ütemben valósul meg tao-támogatás bevonásával. Első lépésben egy nagyméretű műfüves labdarugó pálya épült, majd elkészült az élő füves pálya is, a pálya körül egy gumi­burkolatú futó körrel.

– Nagy örömünkre sikerült egy versenyek lebonyolítására is alkalmas pályát kialakítani a Vecsési SE terepíjász szakosztálya számára. Tavaly elkészült a sportcentrumhoz vezető aszfaltos út, még idén sikerül megépíteni a parkolót és a belső úthálózat egy részét – hangsúlyozta az elnök. A hosszabb távú tervek között pedig egy modern sportszékház és mobillelátó építése is szerepel – derült ki.

– Egy modern, közel 800 négyzetméteres épületről van szó, ami megfelel a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak. Egyelőre úgy néz ki, hogy a járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben csak később lesz rá támogatás. Terveink közt szerepel a Sándor tanyán egy gumiburkolatú koordinációs pálya megépítése, és a Dózsa György úti sporttelep kerítését is szeretnénk megcsináltatni. Ezekre is pályáztunk, de támogatás vélhetően csak jövőre lesz ezekre a beruházásokra, a már említett nehéz gazdasági helyzet miatt – mondta Czibolya Zoltán a tervezett fejlesztésekről.

A bizottság elnöke kiemelte, hogy a sportcélú fejlesztésekre az önkormányzat minél több pályázati forrást szeretne igénybe venni, hiszen ezáltal jelentős összeget spórolhat meg a város.

Czibolya Zoltán közreműködésének köszönhetően eddig is több százmillió forint tao-támogatás érkezett a városba, ha ez nincs, akkor a felsorolt beruházások nagy része sem valósulhatott volna meg.

– Ahhoz, hogy egy városban az élsport és a lakossági sport is jól működjön, elengedhetetlen a korszerű infrastruktúra. A szülők általában a legjobb óvodát és a legjobb iskolát választják a gyermeküknek, ezért magától értetődő, hogy amikor a gyerek sportolni szeretne, akkor is oda szeretnék vinni, ahol jók a körülmények, és adott a megfelelő szakmai háttér. Pest környékén sok vonzó lehetőség várja a fiatalokat, ha azt szeretnénk, hogy megmaradjanak itt helyben, akkor meg kell teremtenünk ennek a feltéte­leit. Ez nem megy egyik napról a másikra, egyszerre nem tudunk annyi pénzt ráfordítani, amennyit szeretnék, hiszen a sport mellett sok mást kell még megfelelő színvonalon működtetni a városban. Ezért csak kisebb lépésekkel tudunk haladni a céljaink felé. A társasági adóból befolyt támogatásokkal kapcsolatban el kell mondani, hogy míg sokan mások felélik ezeket a forrásokat, addig mi itt, Vecsésen kézzelfogható értéket teremtünk belőle a városnak. Ezeket a létesítményeket az utánunk következő generációknak, az unokáinknak és a dédunokáinknak is építjük, hiszen azon túl, hogy a mostani korosztályoknak lehetőséget biztosít a sportolásra, a kialakított infrastruktúra még évekig, évtizedekig fennmarad és használható lesz – hangsúlyozta az elnök.

Czibolya Zoltán a jövőre vonatkozó tervekkel kapcsolatban elmondta, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nincsenek nagyratörő terveik, de az önkormányzat célja továbbra is az, hogy a lehetőségeihez mérten minél több hasznos sportcélú beruházást hajtson végre, hiszen ez a jövő szempontjából is fontos érdeke a településnek.

Varga Norbert