Modern gépeket adtak át az egészségügyi intézményekben

Az új eszközöket dr. Szarvas Tibor intézményvezető és Szlahó Csaba polgármester adta át

Ünnepélyes keretek között adták február 24-én a Telepi úti szakrendelőben a mammográfiai gépet és a Dózsa György úti Alapellátási Központban található csontsűrűségmérő készüléket.

Több mint két évvel ezelőtt jelentették be Vecsésen, hogy az Egészséges Budapest Program keretében 293 millió forint támogatáshoz jutott a város. Az elnyert összeget az egészségügyi informatikai rendszer modernizációja mellett az orvostechnológiai berendezések korszerűsítésére lehetett fordítani. A kormány által biztosított támogatáshoz Vecsés Város Önkormányzata további 25 millió forinttal járult hozzá, így összesen 318 millió forint állt rendelkezésre a fejlesztések megvalósításához.

– A város életében nagy dolog, hogy ekkora összeget fordíthattunk egészségügyi fejlesztésre. A támogatás eredményeként megvalósult beruházások jelentős mértékben növelik a vecsési egészségügyi ellátás színvonalát – hangsúlyozta Szlahó Csaba az ünnepélyes átadáson.

A polgármester a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsorának nyilatkozva kiemelte, a legmodernebb berendezéseket adhatták át a vecsési egészségügyi intézményekben. Szalhó Csaba hangsúlyozta, Vecsés azért biztosít jelentős forrásokat a helyi egészségügyi ellátás fejlesztésére, mert az egészségnél nincs fontosabb dolog, amit az immár egy éve elhúzódó járványhelyzetben hatványozottan tapasztalhatunk. Méltatta dr. Szarvas Tibor igazgató érdemeit is, mint mondta: a vecsési egészségügy ma nem tartana itt, ha nem lenne ennyire elhivatott az intézményt vezető orvos-igazgató.

Az Egészséges Budapest Program keretében elnyert kormányzati támogatással kapcsolatban elmondta, mindig örömteli, ha sikerül külső forrásokat bevonni a fejlesztésekbe, hiszen így nem a város költségvetéséből kell előteremteni a teljes összeget, ezáltal több pénz marad más beruházások megvalósítására.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az elmúlt évek jelentős egészségügyi fejlesztései után – átadták az Alapellátási Központot, modern mentőállomás létesült Vecsésen és új szakrendelések is indultak – a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben az önkormányzat egyik legfontosabb feladata, hogy továbbra is a megszokott színvonalon működtesse a város egészségügyi intézményeit.

Szlahó Csaba kitért arra is, hogy az önkormányzat régóta szeretné elindítani Vecsésen a 24 órás ügyeletet, a háttérben azon dolgoznak, hogy ennek a felté­teleit megteremtsék. Hozzátette, hogy a vecsési egészségügyi szolgáltatásokat a környező településekről érkező betegek is igénybe veszik, ami egyfelől a színvonalas vecsési egészségügy elismerésének is tekinthető, ugyanakkor emiatt növekszik meg jelentősen a várakozási idő, amin szintén szeretnének változtatni.

Az új eszközökkel kapcsolatos szakmai részletekről dr. Szarvas Tibor nyilatkozott a Williams Televíziónak. Az intézményvezető elmondta, csak kevés helyen van olyan berendezés, amely ilyen jó minőségben egyszerre tudja elvégezni a mammográfiai és a tomográfiai vizsgálatot, amely jelenleg a legmodernebb és legmegbízhatóbb diagnosztikai emlővizsgálat. Hozzátette, hogy egy új ultrahangkészüléket is telepítettek a szakrendelőbe, így komplett mammográfiai vizsgálat elvégzésére van lehetőség.

– A teljes mammográfiai vizsgálat három részből áll: fizikai vizsgálatból, mammográfiából és egy ultrahangos vizsgálatból. Ez egy szűrésnél általában így nem valósul meg, tehát itt egy magasabb szintű vizsgálatra, úgynevezett diagnosztikus mammográfiára van lehetőség, ami sokkal alaposabb és pontosabb eredményt hozhat. Sokkal részletgazdagabbak a felvételek, és maga a gép is jobb minőségű, mint egy szűrő mammográfiai berendezés. Gyanú esetén úgynevezett tomográfiás felvételeket is lehet készíteni, amelyeken a sokkal kisebb elváltozásokat is kimutatják – mondta dr. Szarvas.

Az igazgató kitért a vizsgálatok részleteire is. A mammográfia csak orvosi beutalóval vehető igénybe, jelenleg 25 000 forintért, de a vecsési lakosoknak csak a felét, 12 500 forintot kell kifizetniük a vizsgálatért. Így még mindig lényegesen olcsóbb, mint a magánklinikákon. A csont­sűrűségmérés-vizsgálat orvosi beutaló nélkül is igénybe vehető, az ára 9000 forint, de bejelentett vecsési lakcímmel ez is olcsóbb, mindössze 4500 forint. Hozzátette, ha azt is figyelembe vesszük, hogy más intézményekben akár több hónapos várakozási idővel is számolni kell, akkor ez egy nagyon jó ajánlat.

– Megpróbáljuk elintézni, hogy a társadalombiztosítási támogatásba befogadják ezeket a vizsgálatokat, mert akkor nem kellene fizetni értük, de ez a jelenlegi járványhelyzet miatt hosszabb idő, akár 1-2 év is lehet, mire megvalósul – mondta dr. Szarvas Tibor.

varga