A koronavírus-járvány a rendőrök miden-napjait is átírta. Arra voltunk kíváncsiak, a Vecsési Rendőrős munkája miként változott meg a pandémia hatására. Kérdéseinkre szintén a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztálya válaszolt.

– Miben változott a Vecsési Rendőrőrs munkája, mióta hazánkat is elérte a koronavírus-járvány? Milyen új feladatokat kell ellátniuk a járvány miatt hozott szigorító intézkedések kapcsán?

– A járványügyi veszélyhelyzet a teljes magyar rendőrségre, így a Vecsési Rendőrőrsre is új feladatokat rótt. Rendőreink korábbi feladataik mellett ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, a kijárási korlátozások és a védelmi intézkedések betartását.

– Biztonságosan el tudják látni a feladataikat, van elég védőfelszerelésük?

– A rendőrség, így a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság is többféle védőfelszereléssel rendelkezik. Az Országos Rendőr-főkapitányság biztosítja valamennyi szolgálatban lévő rendőr védőfelszerelését: víz nélkül tisztító és fertőtlenítő, baktericid és virucid hatású kézfertőtlenítő gélt, illetve kendőt, egyszer használatos nitrilkesztyűt, gumis, egyszer használatos sebészi szájmaszkot. Alkoholos kézi, illetve felületfertőtlenítő eszközöket az irodákban és a szolgálati autókban is elhelyeztek. A rendőrök FFP-2-es maszkkal, védőkesztyűvel, védőszemüveggel rendelkeznek, egyes rendőrök teljes védőruházattal (Tyvek védőruha) is el vannak látva. A védőfelszerelések folyamatosan érkeznek, kiosztásuk a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon az igénylések szerint rendszeresen történik.

A rendőrség az új koronavírussal összefüggésben az országos tiszti főorvos ajánlásai alapján eljárásrendet alakított ki, amely meghatározza az egyes szolgálati feladatok ellátása során használni szükséges védőeszközök körét. A viselni javasolt védőeszközök köre a feladat jellegétől, a fennálló kockázat mértékétől függően változik.

– A járvány miatt mely szervekkel működnek együtt és milyen közös feladatokat látnak el?

– A veszélyhelyzettel összefüggésben még szorosabbá vált az együttműködés a polgárőrséggel, az önkormányzatokkal, a honvédséggel és a pénzügyőrséggel, elsősorban közterületi ellenőrzési feladatokban.

– A járvány megjelenésekor lehetett hallani, hogy a trükkös csalók ezt a helyzetet is próbálják kihasználni. Hogyan változott a bűnügyi statisztika az elmúlt két hónapban? Emelkedett-e a betörések, lopások, erőszakos cselekmények száma?

– A csaló egyik ismérve, hogy minden lehetséges, pénzforrásnak ítélt helyzetet igyekszik saját javára fordítani, nincs ez másként sajnos a jelenlegi veszélyhelyzetben sem. Rendkívül fontos, hogy ne dőljenek be a legendáknak és egészséges bizalmatlansággal kezeljék a hozzájuk akár telefonon, akár elektronikus levélben, vagy személyesen érkező és kecsegtetőnek tűnő ajánlatokat. Összességében elmondhatjuk, hogy a kijárási korlátozások bevezetése óta országos szinten csökkenés figyelhető meg a regisztrált bűncselekmények számában, igaz ez az ön által felsorolt bűncselekmények és a rendőrségre beérkező segélyhívások számára is.

– Kerülni kellett a csoportosulást, bezárták a játszótereket és a sportparkokat. A boltokat és a piacot 9 és 12 óra között csak az idősek látogathatták. A kijárási korlátozások betartását a rendőrségnek kellett ellenőriznie. Mit tapasztaltak, a vecsésiek jellemzően betartották a korlátozó intézkedéseket? Hány rendőri intézkedés történt a kijárási korlátozás megszegése miatt?

– A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt 2020. március 28-án 0 óra és 2020. május 12-én 24 óra közötti időszakban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a rendőrök összesen 1026 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 989 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 244 szabálysértési feljelentést tettek.

Tapasztalataink szerint a legtöbb vecsési fegyelmezett, szabálykövető. Az emberek alapvetően megértették, miért fontos és mi célt szolgál a szabályok betartása.

Legyen óvatos, a trükkös csalók tárháza kifogyhatatlan!

A csalók minden pénzszerzési lehetőséget igyekeznek kihasználni, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzethez is azonnal alkalmazkodtak és új trükkök bevetésével próbálták megkárosítani a legkiszolgáltatottabb idős korosztályt. Épphogy megjelent hazánkban a járvány, máris hallani lehetett a hírekben, hogy több településen megtévesztő telefonhívásokkal próbáltak pénzt kicsalni a jóhiszemű lakosoktól. Bár a járvány csillapodni látszik, a kijárási korlátozásokat enyhítették, mégsem árt az óvatosság, hiszen a csalók tárháza kifogyhatatlan.

Ha ismeretlen vagy rejtett számról hívják, minden esetben kérjen telefonos elérhetőséget, nevet, munkahelyet és ott kísérelje meg visszaellenőrizni a hívást, a hívó fél adatainak valódiságát. Ne hívjon vissza ismeretlen külföldi telefonszámokat! Ne utaljon pénzt ismeretlen bankszámlákra, ne töltse fel ismeretlen emberek mobiltelefon-egyenlegét! Ne dőljön be olyan állítólagos banki elektronikus leveleknek, amelyek bankkártya adatai felől érdeklődnek! (Például rendszer frissítésre hivatkozva.) Ne adja ki bankkártyája adatait (kártyaszám, hátoldalon lévő háromjegyű kód, lejárati dátum) sem telefonos megkeresések, sem közösségi oldalon történő felhívások esetén illetékteleneknek, mivel ezekkel az információkkal online vásárlás történhet a kártya nélkül is!

Amennyiben trükkös csalók próbálkoznak az ön megtévesztésével, vagy áldozatul esik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon, vagy tegyen bejelentést bármely rendőrnél, vagy rendőri szervnél!

VN