Koronavírus – meg kell tennünk, amit lehet

Március 13-án telefonon kérdeztük a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról dr. Szarvas Tibort, a Vecsési Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosát.

Akkor még csak 16 koronavírussal fertőzött beteget tartottak számon, a cikk megírásakor azonban már 39 regisztrált fertőzött szerepelt a nyilvántartásban. A megbetegedések száma folyamatosan növekszik, a hírek március 16-án már arról szóltak, hogy Magyarországon is újabb szintre lép a járvány: a csoportos megfertőződések szakaszába léptünk. A gyorsan változó eseményeket nagyon nehéz követnie egy havilapnak, szinte lehetetlen friss információkat közölni, amikor szinte óráról órára változik a helyzet. Ezzel együtt is fontosnak érezzük, hogy minél több hasznos információt osszunk meg olvasóinkkal, hiszen ebben a helyzetben nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a higiénia és az egyre szigorodó rendelkezések betartása.

Nem vehetjük félvállról

Március közepéig nagyon sokan úgy vélték, a vírussal kapcsolatos baljós előrejelzések fel vannak fújva, a probléma valójában sokkal kisebb annál, amit a média sugároz. Ma már látjuk, a saját, jól felfogott érdekünkben nagyon fontos, hogy ne bagatellizáljuk el a helyzetet, hiszen egy olyan járvánnyal áll küzdelemben az emberiség, amellyel eddig még nem találkozott. A vírussal kapcsolatos tapasztalatainkat most szerezzük, így csak reménykedhetünk abban, hogy a fertőzés terjedése ellen alkalmazott módszerekkel tartósan jó eredményeket érhetünk el a láthatatlan ellenséggel szemben vívott harcban.

Meg kell tennünk, amit lehet

– Meg kell tennünk, amit lehet, hogy megállítsuk a koronavírus terjedését – szögezte le beszélgetésünk elején dr. Szarvas Tibor. – Ma már egyre inkább látszik, hogy egy komoly járvánnyal állunk szemben, amire nyilván nem jó reakció a pánik, ezért fontos, hogy a tájékoztatásban elkerüljük a túlkapásokat, ugyanakkor nem vehetjük félvállról a helyzet komolyságát. Vecsésen a mai napig (március 13.) nincs tudomásunk koronavírussal fertőzött esetről, egy beteg volt, akit a fertőzés gyanúja miatt beküldtünk a László kórházba, de ebben az esetben végül nem igazolódott a betegség. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nincs olyan személy, aki megfertőződött, hiszen a betegség lappangási ideje akár két hét is lehet. A koronavírus felismerése attól különösen nehéz, hogy a tünetek nagyon hasonlítanak más felső légúti megbetegedéshez, és ha valaki meg is kapja a fertőzést, nagyon nagy százalékban enyhe lefolyású a betegség. A különösen veszélyeztetettek csoportjába tartoznak az idősebb korosztály tagjai, a krónikus betegségben szenvedők, közülük is elsősorban azok, akiknek légúti megbetegedésük van. Emellett a dohányosok és a komolyabb alkoholfogyasztók – akiknél a nagymértékű alkoholfogyasztás következtében egyébként is megjelenik valamilyen krónikus betegség – is veszélyben vannak. A gyerekekben akár tünetek nélkül is lezajlódhat a betegség, ők az eddigi tapasztalatok alapján nincsenek különösebb veszélyben – mondta dr. Szarvas Tibor.

Figyeljünk egymásra, óvjuk az időseket

Fontos megjegyezni, hogy a vírus hatása szempontjából nincs jelentősége, ismert-e a krónikus betegség. Ezért is nagyon fontos, hogy figyeljünk egymásra. A krónikus betegségek a fiatalabb korosztályokat is érintik, de jellemzően az idősebb korosztálynál fordul elő gyakrabban, esetükben többek között ezért is lehet a betegség súlyosabb lefolyására számítani.

– Influenza fertőzésben is meg lehet halni és sajnos azt sem vesszük elég komolyan – hangsúlyozta a főorvos. – Ezt mutatja, hogy az influenza ellen már régóta rendelkezésre áll az ingyenes védőoltás, de 60 éves kor fölött mégis csak kevesen veszik igénybe. Az influenzát már megszoktuk, most viszont egy új helyzettel állunk szemben, ezért is jelentkezik a pánikreakció. Ami – valljuk meg – talán nem is akkora tragédia, lehet, hogy éppen a pánik kell ahhoz, hogy valóban komolyan vegyük a járványt.

A megelőzéssel kapcsolatba dr. Szarvas Tibor elmondta, nagyon fontos, hogy betartsuk az utasításokat és megtegyünk mindent annak érdekében, hogy a fertőzés esélyét csökkentsük.

– A koronavírus főleg cseppfertőzéssel terjed, ezért minden olyan óvintézkedést meg kell tennünk, amit az ilyen betegségek elkerülése érdekében szoktunk. A gyakori alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés nagyon fontos, lehetőség szerint kerüljük a tömeget, továbbá segítsük és óvjuk az idősebb korosztályt, hiszen ők vannak leginkább kitéve a veszélynek. A koronavírus rövid ideig például fém és fa felületeken is megtapadhat, ezért úgy is átkerülhet a fertőzés, ha például valaki megfog egy kilincset. Ezért is nagyon fontos a higiéniai előírások betartása. Fontos megjegyezni, hogy március 13-án az e-recept kiváltását is egyszerűsítették, így a gyógyszertárakban sem kell sorban állniuk az időseknek. Bárki kiválthatja ismerőse vagy hozzátartozója gyógyszerét, ha igazolja magát és bemondja a beteg TAJ-számát – mondta az igazgató.

Most nem lehetünk önzők, mindenkinek áldozatot kell vállalnia

A legfontosabb, hogy mindannyiunknak áldozatot kell hozni a járvány terjedésének lassítása érdekében. Minden szinten komoly erőpróba vár ránk, bármennyire is nehéz ezt elfogadni egyeseknek. Az egyéni érdekek helyett most a közösség érdekei élveznek előnyt. Tegyük félre önzőségünket, hajtsunk fejet az intézkedések előtt, és most az egyszer mutassuk meg, hogy képesek vagyunk egy irányba húzni az evezőket. Áldozatokkal, nehézségekkel és veszteségekkel jár majd a küzdelem, de rajtunk fog múlni, mennyire lesz szomorú a vége.

Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?

Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség.

A legtöbben (nagyjából 80 %) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, krónikus betegekre veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk! Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

Csak sürgősségi betegellátást végeznek a szakrendelőben

Március 16-ától visszavonásig a szakrendelőben csak sürgősségi betegellátást végezhetnek (életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében) az EMMI miniszterének azonnali utasítása szerint. Az előjegyzési időpontok is érvényüket vesztik. A további teendőkről a www.vecsesiszakrendelo.hu honalapon értesülhetnek.

Tájékozódjon hivatalos forrásból

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében.

A www.koronavirus.gov.hu honlapon hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén.

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Információs telefonszámok: 06-80/277-455, 06-80/277-456.
E-mail: koronavirus@bm.gov.hu.

Varga Norbert