VII. Vecsési Böllérverseny

A disznóperzselés látványos módját választották a Csalafinták

„… az esemény összetart egy családot, egy baráti társaságot, életben tart egy hagyományt, amit gyermekeinknek tovább adhatunk.” (Dr. Szűcs Lajos, 2014. I. Vecsési Böllérverseny)

Közel egyéves előkészület után 2014. február 22-én került megrendezésre az I. Vecsési Böllérverseny. Első alkalommal Petz Márton és Zehetmayer József (Cegi) osztotta el egymás között a szerteágazó feladatokat. Később és most is Cegi végezte el a főszervezői tevékenységet. Egy élelmiszert előállító és étkeztetéssel járó rendezvény esetében a hatóságok szigorúan ellenőrzik az egyre keményebb higiéniai feltételek betartását. Most sem volt másként, az ÁNTSZ kinn járt, de apróságok mellett mindent rendben talált.

Kezdetektől támogató az önkormányzat és a kora reggeli – szúrás előtti – pillanatokat megtisztelte jelenlétével Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Szlahó Csaba polgármester. Mindketten köszöntötték az induló csapatokat. Jó munkát, és finom falatokat kívántak mindenki örömére.

Az első böllérversenytől résztvevője ennek a szép hagyományőrzésnek és nem mellékesen igen fontos szereplője is Jegenyei István László mesterszakács, a Szabadtűzi Lovagrend tagja, a zsűri elnöke. A „hálás” feladatot ellátó zsűri másik két tagja Czibolya Zoltán képviselő és Abonyi Ferenc vállalkozó volt.

Február 8-án, szombaton kora reggel az időjárás megfelelt egy disznóvágás igényeinek. Csípős hideg volt, jólesett a fogópálinka és a forralt bor. Balszerencséje csak a tíz malackának volt. Az időjárás később tavasziasra váltott, és a baráti társaságok jó hangulatban láttak hozzá a sertések feldolgozásához. A legtöbben gázzal, de voltak, akik szalmával perzseltek, de volt, aki az antik darabnak számító fatüzeléses kézi tekerős „lángszórót” is beizzította. A tisztítás során látványosságnak számított a forró vizes teknőben fürdetés és a lánccal való forgatás. Sokan csodálták a rénfára történő malac felrakás műveletét, de maga a bontás a többségnél asztalon történt. A tarjára és orjára bontás egyformán előfordult. A zsűri folyamatosan figyelte és értékelte a fő- és különdíjakhoz szükséges szempontok szerint a tíz csapat tevékenységét.

A kifejezetten szép idő nagyon sokakat kicsalogatott az Epresbe. Nyilván a finomságok is vonzóak voltak, de a kisgyermekek számára is akadt látványosság. Volt póni sétáltató, kis karámban lehetett simogatni kecskegidákat és kisbárányokat anyukájukkal együtt. Mindenki megnézhette, hogy a lámának milyen színű a szeme, és kirakodóvásár is színesítette a palettát.

Az étkezések utáni kikapcsolódást és az eredményhirdetés előtti izgatott várakozást jól oldotta fel az a műsor, amelyben fellépett a Rosmarein tánccsoport, a Jungende Rosmarein, a Falusi Óvoda tánccsoportja, a Singende Herzen kórus, a Flinke Beine tánccsoport és a Labdarózsa Népdalkör.

Az eredményhirdetésen jelen volt és a díjak átadásában segédkezett Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Szlahó Csaba polgármester is.

A végén nagy derültség mellett osztottak ki egy ilyenkor aktuális és talán „legértékesebb” különdíjat. A legszomjasabb böllér kategóriát az Erdélyből érkezett Szentegyháza népes – Csalafinták – baráti társasága hirdette meg, a gazdag ajándékkosarakat is ők adományozták. A leghitelesebb módon lehetett győzni: minden csapatból egy önkéntest megszondáztattak, és ahol a robbanási érték a legmagasabb volt, az nyert. A papírforma beigazolódott: I. Csalafinták, II. Hagyományőrző Malacka, III. Vad-Kanok. A Csalafinták nem tartották meg az ajándékkosarat, hanem a zsűrinek adományozták.

Zehetmayer József megköszönte az önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal, Tábori Ferenc alpolgármester, a Városgondnok Kft., Brindzik László, Frühwirth Tamás, a Stiller Savanyúság, a Szamovár Presszó és a díjazást támogatók, valamint a baráti társaságok jókedvű, partneri együttműködését, amellyel már hagyomány teremtettek, és egyre többen átélhették a disznóvágás magával ragadó hangulatát.

Ez volt a legsikeresebb verseny

Jegenyei István zsűri elnök: – Ez volt a legsikeresebb verseny. Benne volt a hét év tapasztalata és az ilyen jellegű vetélkedés sava-borsa. Változatos volt a pörzsölés, a tisztítás módja. Változatos volt, ahogyan a sertéseket feldolgozták. Ugyanakkor a kolbász, a hurkák és a toros ételek készítése terén a klasszikus, hagyományos fűszerezések érvényesültek. A társaságok nagyon szervezetten, összecsiszoltan dolgoztak. Öröm volt az egész napi forgatagot látni és azt a hihetetlen jókedvet, ami az egész versenyt jellemezte.

Kérdésünkre az elnök úr elmondta, hogy a forralt bor és a fogópálinka elbírálását úgy oldották meg – mert különben ki zsűrizett volna helyettük? -, hogy minden sátornál a látogatók közül találomra kiválasztottak két férfit pálinka és két hölgyet forralt bor kóstolására és pontozására. Ennek alapján döntöttek a különdíjak sorsáról.

VII. VECSÉSI BÖLLÉRVERSENY

Fődíjak:

I.: Csalafinták – 50  000  Ft pénzjutalom és kupa
II.: Vad-Kanok – Német Nemzetiségi Önkormányzat, ajándékcsomag
III.: Kecsó Team – Williams Televízió, ajándékcsomag
III.: Hagyományőrző Malacka – Hungária parkoló, ajándékcsomag

Különdíjak:

Legjobb forralt bor: Feri és barátai
Legjobb fogó pálinka: Vecsési Sportegyesület
Legjobb szúrás: Erősék
Legjobb forrázás: Vad-Kanok
Legjobb tisztítás: Varga Péter és barátai
Legjobb hasítás, bontás: Vecsési Sportegyesület
Legfinomabb reggeli: Hagyományőrző Malackák
Legfinomabb hagymás vér: Kun Feri és csapata
Legjobb vendégváró: Varga Péter és barátai
Legfinomabb fűszeres kolbász: Scheik Tanya
Legjobb ízes májas hurka: Hagyományőrző Malacka
Különleges véres hurka: Kecsó-Team
Toroskáposzták királya: Feri és barátai
Különleges toros ételek: Kun Feri és csapata
Legfinomabb orjaleves: Vecsési Sportegyesület
Legfinomabb tájjellegű leves: Csalafinták
Legszebben formázott sonka: Scheik Tanya
Legszebb tálalás: Vad-Kanok
Legjobb feldolgozás: Vad-Kanok
Legjobb böllér: Kecsó Team
Legvidámabb csapat: Csalafinták
Legszebb stand: Varga Péter és barátai

Valamennyi csapat oklevelet és egy röfi fejet ábrázoló kerámiamedált kapott, amit Csurgó Imre fazekasmester készített.

Szalontai János, fotók: Varga Norbert