Karácsonyvárás a muzsika szárnyán

A koncert-fúvószenekar Szabó Imre karnaggyal

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület december 14-én megtartott karácsonyi koncertje a fanfárokkal, a hatalmas adventi koszorúval, a színes és magas színvonalú műsor összeállítással, a záró, karácsonyi dalok közös éneklésével most is méltó volt az ünnepváráshoz, a zsúfolt nézőközönséghez és természetesen az előadókhoz.

A műsorban felvonult az ifjúsági zenekar, a Bavorák szaxofonosok, hallhattunk egy gyönyörű Copin zongoraművet, és ismét remekeltek a Blechtkraft fiúk, és ragyogott a korona a koncert-fúvószenekartól, mely klasszikustól a világzenéig, Bachtól Morriconéig, a hagyományos nemzetiségi muzsikától a karácsonyi világslágerekig mindent eljátszott, hogy a műsorszámokat vastapssal honoráló publikum jól érezze magát, és lelkében megszépülve várhassa az ünnepeket.

Méltatlan volna bárkit is kiemelni, de komoly hiba lenne elhallgatni azokat a jeleket, amelyek már jó ideje jelen vannak a VHZ működésében, de most markánsan megjelentek. Ezek a hagyományőrzésnek azok a formái, amelyek mutatkoznak az ifjúság zenei képzésében és a helyi értékek megjelenítésében.

Gondoljunk a Vecsési Zeneiskola és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Ifjúsági Fúvószenekarára. Már ők is az országos hírnév küszöbét készülnek átlépni, hiszen a korábbi országos versenyen korosztályukban a harmadik helyezést érték el, és éppen a napokban a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának gálaműsorán, a Pécsi Kodály Központban ők képviselték az ifjúsági korosztályt! Szintén velük kapcsolatos a hír, hogy 2020. április 25-én, Vecsésen rendezi meg a Landesrat az Ifjúsági Zenekarok Országos Versenyét. Ez a VHZ hagyományőrző tevékenységének, Szabó Imre karnagy úr által vezetett kiváló oktatói tevékenység elismerése is.

A Blechtkraft példája azt is bizonyítja, hogy az iskolai és az egyesületi képzés alapjaiból újszerű utakat, zenei önmegvalósítást lehet elérni. A helyi értékek magas szintjét bizonyítja az, ahogy Bavorákék id. Fazekas József két szépséges művét interpretálták a közönségnek. Újszerű volt és nagy sikert aratott ifj. Fazekas József, ahogyan levezényelt egy polkát és a tiroli himnuszt.

Ezek után kapja meg igazi értelmét az, hogy – hagyományosan a szünet után –, a zenekar műsora előtt köszöntik a VHZ jubiláns muzsikusait. Ifj. Fazekas József, a VHZ elnöke ezúttal Tordai Dorkát és Kovács Márkot 5 éves, Leéb Zsombort, Liebe Viktort és Fazekas Boglárkát 10 éves és Liebe Mátyást 45 éves munkásságáért köszöntötte emlékéremmel.

Kimagasló közösségi munkájának elismeréséül különdíjban részesült Tordai Dániel.

Példamutató és kimagasló közösségi és zenei munkásságát példaként állítva a fiatalság elé az év VHZ-MVW Fiatal Muzsikusa díjat Fazekas Boglárka kapta.

A köszönetek sorából ne hagyjuk ki Falvai Anett műsorvezetőt és a családokat, a házastársakat, akik biztosítják zenészeinknek a felkészülést, hogy ilyen ihletett, szép estét szerezzenek nekünk. Köszönjük!
Szalontai János

Fotók: Csányi-Vonková Petra, Kovács Erika