Lámpás felvonulással emlékeztek Szent Mártonra

Lovas katona (Frühwirth Ádám) vezette a menetet a templomhoz

A hagyományokhoz híven idén is megrendezte Szent Márton-napi lámpás körmenetét a Vecsési Falusi Nem­zetiségi Óvoda. Immár kereken két évtizede őrzik ezt a szép szokást, melyhez a gyerekek szülei is szívesen csat­lakoznak, és aktívan részt vesznek az előkészületekben.

Szent Márton napjához számos népszokás kötődik. A felnőttek általában libafogásokból álló lakomákkal és az újbor fogyasztásával emlékeznek Tours egykori püspökére, a gyerekeknek pedig az esti lampionos felvonulás tartogat izgalmakkal és örömmel teli pillanatokat. A felvonulást 20 évvel ezelőtt rendezték meg először a Falusi óvodában, rheinstetteni mintára.

– Vecsésnek több mint 20 éve testvérvárosa Rheinstetten, egy ottani látogatás alkalmával volt szerencsém megtapasztalni, milyen szépen őrzik a Márton-napi hagyományokat. Nagyon szép és hangulatos volt az óvodások lampionos felvonulása, amelyet látva mi is úgy döntöttünk, hogy itthon, Vecsésen is rendezünk egy hasonló eseményt – emlékezett vissza a kezdetekre Schiszlerné Bakk Katalin, a Falusi óvoda nyugalmazott vezetője.

A Márton-napi felvonulást november 11-én tartották, de a készülődés már jóval előbb elkezdődött. Hagyományosan a Szent Kereszt templomban játsszák el az óvodások Márton legendáját, az előadásra pedig már a Káposztafesztivál óta készülnek a kicsik.

A felvonulást megelőző héten minden a Márton-napról szól az óvodában – tudtuk meg –, a program utáni pedig az élmények feldolgozására helyezi a hangsúlyt. A készülődésből a felnőttek is kiveszik a részüket, a felvonulás egyik fontos kellékét, a lampionokat a szülők közösen készítik el.

– A felvonulás előtti hét és az utána következő napok is a Márton-napot övező népi hagyományokról szólnak. A gyerekek magyar és német nyelven ismerkednek Márton történetével, verseket, mondókákat, énekeket tanulnak és a játékos foglalkozások is a régi hagyományokat eleveníti fel ezeken a napokon – mondta Vargyasné Bakonyi Ildikó megbízott óvodavezető.

A lámpás menet november 11-én délután fél ötkor indult el az óvoda elől a Szent Kereszt templomba. A felvonulást idén is lovas katona vezette, ezt a szerepet most is az óvoda egyik régi óvodása, Frühwirth Ádám vállalta magára. A templom csordultig megtelt, a padokban sok-sok gyerek és szülő figyelte érdeklődéssel a Katica és a Pillangó csoport műsorát, amely valóban jól sikerült, láthatóan a közönség és a fellépő gyerekek is élvezték az előadást. (A felkészülést Eszényiné Honti Krisztina, Vatainé Nagy Enikő, Kolozsi Ildikó, Vasadi Attiláné, Herr Klára és Déri Jánosné segítette.)

A megemlékezés végén dr. Huszka Mihály atya szólt az egybegyűltekhez, majd a templom előtt forró tea, finom perec és a Márton-napi újbor várta a résztvevőket.

Vargyasné Bakonyi Ildikó kiemelte, a Márton-nap legfontosabb üzenete a jószívűség és a segítőkészség fontossága, ezért ennek szellemében telt a felkészülés és az élmények feldolgozása is a Falusi óvodában.

Köszönet

Köszönjük Vecsés Város megjelent vezetőinek, az összes képviselőnek, a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak, a társintézmények vezetőinek és dolgozóinak, a volt óvodásainknak és szüleiknek, az iskolásoknak, jelenlegi kisóvodásainknak és szüleiknek, és mindenkinek, akik velünk voltak november 11-én és jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényünket.

Külön köszönet dr. Huszka Mihály atyának, hogy jelenlétével és a szép szavaival emelte a jeles napunk hangulatát.

Köszönjük Frühwirth Ádámnak, régi óvodásunknak, hogy az idén is elvállalta Márton szerepét és lovával vezette a lampionos felvonulásunkat. A Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskolának, hogy fúvószenével kísérték a menetet (Rainer-Micsinyei László intézményvezető, Láng Zsolt, Bakró Balázs, Fábián Péter, Fehér Lili és Vintura Valentina). A rendőrségnek és a polgárőrségnek, hogy biztosították a felvonulásunkat. Koncsikné Szilvay Panni néninek, hitoktatónknak, hogy gyermekeinknek a dalokat megtanította és velük együtt énekelt a templomban. Osikoviczné Csendesi Máriának, hogy az orgonán játszott zenékkel meghitté varázsolta a templomi jelenlétet. A Tradicipó Kft.-nek, hogy megsütötte a finom, sós és sajtos pereceket, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy finanszírozta annak a költségét. A Vecsési Borbarátok Egyesület tagjainak és Petz Márton úrnak, hogy a templom előtt újborral kínálták a megjelent vendégeinket, továbbá, hogy a sült libacombok egy részét hagyományaikhoz híven idén is felajánlották. Takács Gábornak a forralt borért, a Balaton családnak a tea felajánlásért, a Szülői Munkaközösség tagjainak a segítő munkáért.

Külön köszönjük a Kupi családnak és a Tóth családnak, hogy óvodánkban a Márton napi projektünk kivitelezését felajánlásukkal támogatták.

Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda – Dorfkindergarten Wetschesch!

VN