Sváb projekthét a Grassalkovich iskolában

„Kunterbunte Schwabenwoche” elnevezésű projekthetünk május második hetében zajlott.

Ebben az évben az étkezési szokások köré gyűjtöttük programjainkat, ami nagyon színesre sikeredett.

Wirthné Sárosi Éva előadása segítségével betekinthettünk a vecsési konyhába, ahol a gyerekek kipróbálhatták, hogy milyen tésztát gyúrni, formázni. Az előadás végén kóstolóval is kedveskedett Éva néni, ami nagy sikert aratott. Egy nappal később Frühwirth Mihály tartott nagyon tartalmas előadást az aulában, amelyből megtudhattuk, hogy milyen étkezési szokások voltak jellemzőek a vecsési svábokra.

Pár éve még a szülők sütötték iskolánkban a krumplis fleknit a projekthéten, idén az ötödik osztályból kiválasztott gyerekek kaptak rá lehetőséget, hogy a tészta gyúrásától a sütésig aktívan közreműködhessenek. A paprikatöltésben az első és második osztályosok próbálhatták ki magukat. Sok érdekes feladat várt még a gyerekekre, ami által a német nyelvű országok egyes tájegységeinek jellegzetes ételeit ismerhették meg, étkezéshez kapcsolható dalok is felcsendültek, az összekeveredett németajkú országok receptjeit kellett helyes sorrendbe tenni. „Tastkorb” és dominó segítségével régi konyhai eszközökkel is megismerkedtek. A fűszerfelismerésnél nemcsak a szaglás, hanem a látás és tapintás is fontos szerepet játszott. A rozmaring sem hiányozhatott: jó alkalmat adott ez a hét arra, hogy évfolyamonként egy tő rozmaringot ültessenek el iskolánk tanulói az udvaron.

Csütörtökön és pénteken, az első két szünetben megnyitott a „TrinkBar”, ahol kakaót, teát, különféle koktélokat kóstolhattak meg az egyes osztályok küldöttei. A már hagyománnyá vált kézműveskedés sem maradhatott el, ahol a barkácsolni, alkotni szerető alsós tanulók vettek részt. Szebbnél szebb kékfestő tányérokat és régi sváb feliratú falvédőket készítettek, melyekkel iskolánk faliújságját díszítettük fel. Akik eljöttek nemzetiségi délutánjainkat megtekinteni, melyeket a projekthét első három napján rendeztünk meg, személyesen is megcsodálhatták az igényes munkákat.

A hetet lapbook készítésével zártuk, itt a kiválasztott tanulók összefoglalták a hét eseményeit, programjait.

Tartalmas, eseménydús projekthetet tudhatunk magunk mögött. Köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik részt vettek a programok szervezésében, illetve bármilyen formában segítették iskolánk projekthetének megvalósulását.

Konda Orsolya, német munkaközösség vezető, fotó: Hanti Mirtill