Bolognában rendezték meg a SULPiTER logisztikai projekt nemzetközi zárókonferenciáját

Giuseppe Luppino projektvezető és Hunyadi István, a 18. kerület városigazgatója

A SULPITER európai uniós projekt zárókonferenciájára került sor május 13–15 között Bolognában, melyen Vecsés Város Önkormányzatának delegációja és a Budapest XVIII. kerületi Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata is részt vett.

A SULPiTER (Sustainable Urban Logistics Plan­nIng To Enhance Re­gional freight transport –Fenn­tartható Városi Logisztikai Tervezés a Regionális Árufuvarozás Erősítésére) projekt három éve indult és 2019. május végén zárul le.

Tábori Ferenc alpolgármester is részt vet a Bolognában megrendezett zárókonferencián

A bolognai rendezvényen négyfős vecsési delegáció vett részt, melyet Tábori Ferenc alpolgármester vezetett. A projekt célja a városi karbon­kibo­csá­tás csökkentése, valamint az áruszállítás versenyképességének a javítása volt.

A projekt finanszírozása az Interreg Central Europe támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERDF) történt.

A háromnapos konferenciát Mario Petrosino, a projektet vezető Transzport és Logisztikai Intézet elnöke és Alessandro Delpiano, Bologna város területi fejlesztések igazgatója nyitotta meg. A konferencia programját, valamint a projekt során kialakított Fenntartható Városi Logisztikai Terv (Sustainable Urban Logistic Planning-SULP) stratégiai és metodológiai (módszertani) céljait Giuseppe Luppino, a projekt vezetője ismertette.

A háromnapos konferencián több magyar előadás is elhangzott. Nagy Pál Sebestyén, a Budapest XVIII. kerületi Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata részéről a projekt összefoglaló eredményeit mutatta be, valamint Szabó Noémi, a Mobilissimus Kft. és Práczki Péter, Vecsés Város Önkormányzata részéről a budapesti Fenntartható Városi Logisztikai Tervet ismertette.

A projekt tudományos bizottságának keretében Tom Zunder, a Newcastle egyetem részéről, valamint Jacques Leonardi, a Westminster egyetemről tartott előadást.

Az utolsó napon kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen a nemzetközi együttműködési szükségletek megértésének fontosságáról és a fenntartható tervezés kialakításáról volt szó. A beszélgetésre Hunyadi Istvánt, a Budapest 18. kerületi Önkormányzat városigazgatóját hívták meg.

Az olasz vezetőpartner a Bologna határában lévő olasz mezőgazdasági élelmiszer-bio­diver­zitás (biológia sokféleség) örökségét bemutató FICO Eataly World kiállítást és vásárt mutatta be a projekt résztvevőinek.

A SULPiTER projekt utolsó hazai állomása a május 20-i partnertalálkozó lesz, melyet Vecsés Város Önkormányzata rendez a repülőtéri Cargo logisztika bemutatásáról a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Szöveg és kép: VVFT