Andrássy-gála

A Körtvélyfáji Bokréta Néptáncegyüttes középső csoportja nyárádmenti táncokat adott elő

Május 3-án, pénteken jól sikerült gálát szervezett az Andrássy Gyula Általános Iskola a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

Dudás Laurának és Kissné Fehér Juditnak, az est szervezőinek két éve az az ötletük támadt, hogy mutatkozzon be iskolánk. Mutassuk be az érdeklődőknek, melyek azok a produkciók, melyekre büszkék vagyunk. Akkor 90 éve volt, hogy lerakták iskolánk alapkövét, úgyhogy születésnapi gálát tartottunk. Most más alapra épült a műsor. Horváthné Gyurcsán Erikának köszönhetően településünkre látogatott a Körtvélyfájai Bokréta Néptáncegyüttes. Körtvélyfája erdélyi, Maros-parti település Marosvásárhely és Szászrégen között. Iskolánk két ízben kirándult oda a Határtalanul program keretében. Így született az ötlet, hogy illő volna visszaadni a vendéglátást. Anyagi segítségünkre volt ebben az önkormányzat, az iskolánk alapítványa és minden vendéglátó szülő és tanár, melyet ezúton is köszönünk. Műsorunkat az erdélyi iskolásoknak és minden olyan embernek ajánlottuk, akinek köze van az Andrássy iskolához, vagy egyszerűen csak szereti ezt az iskolát.

Fejérné Gál Tímea osztályával, a 3.b-s tanulókkal

A magyar és a székely himnusz eléneklése után a gála Veszprémi Klára igazgatónő és Szlahó Csaba polgármester köszöntőjével kezdődött. Az est házigazdájaként jelen sorok íróját tisztelhettük. A köszöntők után az alsós színjátszók Janikovszky Éva „Kire ütött ez a gyerek?” című monológjának feldolgozását adták elő. A rendező Timár Judit volt. Ezután még mindig maradva a nevelésnél az alsós szavaló­verseny nyertese, Tóth Szilárd következett a 4.b-ből. Nógrádi Gábor Hogyan neveljük az autónkat? pár perces vidám szösszenetét mondta el. Kürti Orsolya tanítónő volt a felkészítője. Az autó után jött a hajó. A felsős farsang egyik leglátványosabb előadásában kalózok táncoltak a színpadon. Az 5.c a Karib-tenger kalózait hozta el nekünk Sípos Rita rendezésében. A víznél maradva következett egy halhatatlan népdal a moldvai csángók földjéről. Sebők-Bán Flóra, 3.b-s tanuló énekelte a Túl a vízen egy kosár klasszikusát gyönyörűen. Maradva a népművészetnél a 3.a-sok néptáncoltak nekünk. A táncot Plugor Judit tanította be. Az első felvonás zárásaként kicsit a színpadra varázsoltuk az iskolát. Kortárs költőnk, Lackfi János összegyűjtötte, hogy mit mond egy tanár általában. Előadta Császár-Dajka Panna, 6.c osztályos tanuló, akinek segített ebben Horváthné Gyurcsán Erika felkészítő tanár. Így mentünk el a szünetre.

Antal Levente Mihály gernyeszegi iskolaigazgató átadja az erdélyiek ajándékát Veszprémi Klárának, az Andrássy iskola intézményvezetőjének

A második felvonást erdélyi vendégeink kezdték. Egy roppant színvonalas néptáncos produkciót hoztak nekünk Szász Péter és Szász Magdolna felkészítésével. 2007 óta működik a csoportjuk három korcsoportban. Most a középsősök táncoltak nyárád-menti és körtvélyfáji táncokat, a nagyok pedig vajdaszentiványi táncokat. Két székely kisfiú profi módon magyarói dalokat énekelt. Ők regionális, erdélyi énekversenyek győztesei, álljon itt a nevük: Antal Péter és Szász Csanád. 31 percre a színpadra költözött a hagyomány, a népművészet, azt hiszem bátran mondhatom, hogy elvarázsolták a közönséget. Az erdélyi blokkban kapott helyet a mi Csizmadia Dalmánk (5.a), aki József Attila Amit szívedbe rejtesz című gyönyörű és mély értelmű versét szavalta el nagyon okosan. Ekkor beszélt a körtvélyfáji általános iskola igazgatója, Antal Levente, aki nagyon megköszönte a vendéglátást, és ígéretet tett rá, hogy még látjuk egymást… Az erdélyi hegyek közül a nevadai sivatagba repülhettünk ezután. Iskolai énekversenyünk győztese, Porumb Laura (5.a) az Imagine Dragon Believer dalát énekelte X-faktoros színvonalon. Amerikánál maradva a nevadai Las Vegasból a kaliforniai Hollywoodba ugrottunk át. Egy farsangi produkció következett, egy Disney-utánérzés, Zuka Zama A szíved vágya. Előadták Fejérné Gál Tímea tanítónő rendezésében a 3.b. oroszlánjai. A városi szavalóversenyek vissza-visszatérő győztese Preg Dorina 7.a-s tanuló a színpadra termettségét most egy Karinthy-darabbal, az Influenzával igazolta. Tanára, Steigerwald Ágnes büszke lehetett rá. Az este zárószámai következtek. Az idei farsang legszínvonalasabb produkcióját Malinkó Judit és Sípos Rita rendezték. A 6.a tanulói árnyjátékot adtak elő, melyben két szerelmes útját kísérhettük nyomon. Végül színpadra állt a 6. évfolyam, és a március 15-ei műsor szép dalát énekelte el. A 6.-osokat kiegészítette a tanári kar vállalkozó kedvű része, Szőnyi Lili (6.c) szólóénekes és Kiss Konrád (6.c) dobos. Csézy Itthon a legjobb dalát Gémes Ilona tanította be.

Két és fél órás volt az előadás, de a visszajelzések nem azt emelték ki, hogy hosszú lett volna, hanem a különböző nagyszerű színfoltokat. Óriási köszönet mindenkinek, aki ebben segített!

Kiss Gábor, Andrássy iskola