„Tüzoltó leszel s katona! Vadakat terelő juhász!”

A kutyás bemutató aratta a legnagyobb sikert

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában április 26-ára szerveztük meg a Pályaorientációs napot.

A programokon nemcsak a közvetlenül a pályaválasztás előtt álló tanulók vettek részt, hanem iskolánk minden alsó és felső tagozatos tanulója. Az alsósokhoz az iskola meghívására a Monori Rendőrkapitányság és az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Régiójának munkatársai látogattak el. Az osztályoknak egyenruhába öltözött hivatásos rendőrök és mentősök meséltek munkájukról és mutatták be munkaeszközeiket. Míg a tornateremben az elsősegélynyújtás alapjaival ismerkedtek a gyerekek és „ambu” babákon próbálták ki az újraélesztés fogásait, addig az udvaron megszólaltak a rendőr- és mentőautó szirénái. A diákok – nagy örömükre –
felülhettek a rendőrmotorra, beszállhattak a rendőrautóba, kézbe vehették a kényszerítő eszközöket, és megnézhették a mentőautó felszereléseit. Az osztályok felidézték a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos ismereteiket, majd közlekedésbiztonsági tesztek kitöltésével próbára is tehették tudásukat. A helyes válaszokért ajándék volt a jutalom. A legnagyobb sikere Gésának, a rendőrkutyának volt, aki gazdájával, Ceglédi Tamás főtörzsőrmesterrel a nap zárásaként fantasztikus bemutatóval kápráztatta el a gyerekeket.

A felsősök először a Föld napjáról emlékeztek meg egy-egy film megtekintésével, majd a 7-8. osztályos tanulók üzemlátogatásra indultak, melynek keretében a Szabados család savanyítóját és az ebm-papst Hungary Kft. összeszerelő üzemét látogatták meg. Az 5-6. osztályos tanulók egy-egy hivatást bemutató előadást hallgattak végig. Dr. Palotai Erzsébet alezredes asszony és két katonatársa a Toborzó részlegből, valamint Kelemen Zsolt tűzoltó a saját szakmáját ismertette a gyerekekkel, Pál Marcell a repülőtéri munkákról, míg Polovics Katalin és munkatársai a kontaktlencse gyártásáról tartottak előadást. Az előadók rengeteg kelléket hoztak magukkal, melyekkel szemléltettek egy-egy eszközt. Meséltek a hivatásuk szépségeiről és kihívásairól is. Időnként egy-egy vicces történettel is szórakoztatták a hallgatóságot. A gyerekek belebújhattak egy tűzoltó menetfelszerelésébe, érzékelhették, hogy mekkora súlyt kell cipelniük munka közben. Felvehették az oxigén-palackot és a hozzá tartozó álarcot is.
A gyerekek elhalmozták kérdésekkel a felnőtteket, akik minden kérdést megválaszoltak.

Szeretnénk köszönetet mondani a meghívott vendégeknek és az üzemek vezetőinek a szervezésben és a lebonyolításban végzett odaadó munkájukért, és köszönjük Elekes Emőkének, Német Tamásnak és munkatársaiknak a programok szervezésében nyújtott munkáját.

A pályaorientációs nap célja, hogy a gyerekek minél megalapozottabban és időben felkészüljenek a pályaválasztásra, hiszen a jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolja a tanulók életét. Reméljük segítettünk ebben az idén is.

Hirschné Faragó Tünde, Gáspárné Hatvani Gabriella munkaközösség-vezetők,
fotó: Hanti Mirtill