Legyen élhető kisváros Vecsés

A 2014-es önkormányzati választáson a Jobbik Magyar­országért Moz­galom önkormányzati képviselőjelöltjeként listán szerzett mandátumot Szabó Attila. A pártból való kilépése óta független képviselőként dolgozik a városért.

– Ez a második ciklusa a képviselő-testületben. A Jobbik Magyarországért Mozgalom színeiben indult 2010-ben és 2014-ben is, most mégis „független” felirat olvasható a névtábláján a testületi üléseken. Ez azt jelenti, hogy ön is kilépett a pártból?

– Igen. Én voltam az első, aki kilépett a Jobbikból, pedig a kezdetektől fogva ott voltam, részt vettem az alapításban és azóta is rengeteg munkával és anyagi támogatással járultam hozzá a párt életéhez. A feleségem kétszer volt a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje. Ezek után bicskanyitogató volt, amit velünk, radikálisokkal műveltek. Nehezményeztem, hogy Vona Gábor hanukai üdvözletet küldött Köves Slomó rabbinak, ezen a pártvezetővel is összevitatkoztunk. Már akkor ki akartak rúgni, de nem tudtak. Aztán fél év múlva megalapítottuk a Mi Hazánk mozgalmat, ami után végül én hagytam ott a Jobbikot. Így lettem független képviselő, de már a Mi Hazánk politikai vonala mentén dolgozom Vecsésen. Egyébként valamennyi radikális szervezet megalapításában részem volt Vecsésen, tőlem indult a Betyársereg és a Magyar Gárda is. Természetesen ezt nem tudtam volna megcsinálni azok nélkül, akik ebben a munkában mellém és az általunk képviselt nemzeti ügy mellé álltak. Hozzá kell tennem, hogy mi most is ugyanazok az emberek vagyunk, akik a Jobbikban voltunk. Ugyanazokat az értékeket valljuk, ebben nem történt változás. Bár menet közben kicserélték alattunk a lovat, a céljaink a Mi Hazánk Mozgalomban is változatlanok. Többek között olyan kényes témákat is feszegetünk, mint a halálbüntetés, a sorkatonai szolgálat kérdése, vagy az Európai Unióból való kilépésünkre kiírt népszavazás.

– Mi volt az oka, hogy nagyobb szerepet kívánt vállalni a közéletben?

– Legnagyobb részben a nagypolitika ösztönzött. A Gyurcsány-kormány idején történt események, a tüntetések leverése, a szemkilövetés akkoriban sokakat késztetett cselekvésre, köztük engem is. Mindenki a maga módján próbált tenni az akkori rezsim ellen, és mivel a nagypolitikában nem vehet részt mindenki, ezért döntöttem úgy, hogy helyi szinten próbálok tenni valamit a hazámért.

– Milyen helyi vonatkozású okai voltak annak, hogy önkormányzati képviselő- jelölt lett?

– Itt is voltak problémák, de az elmúlt 10 évben a hiányosságok jelentős része megoldódott, hiszen nagyon sokat fejlődött a város. Vecsés mindig szerencsés helyzetben volt, mert viszonylag magas költségvetéssel dolgozhatott, amit most némileg megnyirbált az állam, viszont annyi cég települt a város környékére, hogy a befizetett adókból valamelyest tudjuk kompenzálni a kieső forintokat. Ennek köszönhetően a várost is tovább tudjuk fejleszteni. Annak idején az egyik fontos célunk volt, hogy kontrollszerepet töltsünk be a városban. Vecsésen ez tökéletesen működik és a polgármesterrel is nagyon jó viszonyt ápolunk.

– Egy kisváros vezetésében, mint amilyen Vecsés is, nem túl szerencsés, ha megjelennek a nagypolitikából ismert csatározások.

– Szerencsére ez nem jellemző Vecsésre. A választási kampány végén a politikai hovatartozás kérdéséből eredő viták is lezárultak. A testületben nem marjuk egymást azért, mert egyik vagy másik párt színeiben indultunk. Azt tudom, hogy a régebbi időkben voltak maratoni ülések nagy vitákkal, de napjainkban ez már nem így van. Egy hosszabb testületi ülést is egy óra alatt le tudunk zárni, ami többek között annak is köszönhető, hogy mindannyiunk számára a város érdeke az első, nem a politikai csatározás.

– Az önkormányzati választáson listáról szerzett mandátumot, így nincs konkrét körzet, amelyért felelne. Különbözik valamiben a munkája az egyéni körzetben mandátumot szerző képviselőétől?

– Az egész várost szemmel tartom, ezért is van az, hogy hol a Halmi telepen tapasztalt problémát vetem fel, máskor a Gyáli úton vagy pedig a falusi részen tett észrevételeimet jelzem a testületnek. Igaz, ezzel nem vagyok egyedül, más képviselők sem kizárólag a saját körzetükre figyelnek.

– A gazdasági, az oktatási és a környezetvédelmi bizottság tagjaként lát el feladatokat. Van olyan ügy a városban, amely kiemelten fontosnak tart és változtatni szeretne rajta?

– A lomtalanítás ügye fontos volt számomra. Tűrhetetlennek tartottam, hogy a városban minden alkalommal széthordták a szemetet, ezen mindenképpen szeretettem volna változtatni. Közös munkával végül sikerült megvalósítanunk a házhoz menő lomtalanítást, aminek köszönhetően ma már nem garázdálkodnak a városban a lomizók.

– A jövőre való tekintettel ön szerint mi az, amire jobban kellene figyelnie a városvezetésnek?

– Vecsés a legélhetőbb település volt a környéken, amit ma már nem tudok elmondani a városról. Nem hivatalos adatok szerint 6-7 ezerrel nőtt a lélekszám az elmúlt években, ebből következik, hogy túlzsúfolt lett a lakókörnyezet és jelentősen megnövekedett a forgalom. Ezekre a problémákra így utólag nehéz megoldást találni, de az például biztos, hogy új lakóparkok építésére nem szabad engedélyt adni. Az infrastrukturális fejlesztések nem történnek olyan gyorsan, ahogyan a lakosságszám növekedése megkívánná. Úgy gondolom, be kellene húzni a féket és inkább egyet hátra kell lépni, hogy megint élhető kisváros legyen Vecsés.

VN