Megvásárolhatják a lakóingatlanokat a Nemzeti Eszköz-kezelő bérlői

A Nemzeti Eszközkezelő Programban résztvevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló 2018. évi CIII. törvény alapján a Nemzeti Eszközkezelő fizetési kötelezettségeinek eleget tevő bérlői a idén dönthetnek arról, hogy rendkívül kedvező feltételek mellett, vételár­kedvezménnyel egy összegben, vagy hosszú távú részletfizetés mellett megvásárolják az ingatlant, vagy továbbra is bérlők maradnak a jelenlegi feltételek mellett.

Egyösszegű vásárlás esetén a vételár megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, csökkentve a bérlő által 2018. december 31-ig megfizetett lakbér összegével. Egyösszegű vásárlás esetén a vételár
– jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető: Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban a kedvezmény mértéke 15 százalék, más vidéki városban 25 százalék, egyéb településen 35 százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

Részletvétel választásakor a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ami átlagosan havi 11 160 Ft, de a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot.

A tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

A Nemzeti Eszközkezelő bérlői nyilatkozhatnak úgy is, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant és továbbra is bérlők maradnak, változatlan bérleti díj megfizetése mellett.

Ezekről a lehetőségekről március 31-ig kapott értesítést a mintegy 32 ezer határozatlan bérleti szerződéssel rendelkező ügyfél. A megkeresésre a levél kézhezvételétől számított 60 napon belül kell válaszolniuk a bérlőknek, a megküldött nyilatkozatok egyikének helyes kitöltésével. Amennyiben a megadott időn belül nem nyilatkoznak, akkor a jogszabályok értelmében 2019. július 1-jétől háromszoros bérleti díjat kell fizetniük!

VT info