ÖKO-hét a Halmiban

Iskolánk az örökös ÖKO-iskola cím birtokosa. Ennek jegyében minden évben kétszer, ősszel és tavasszal ÖKO-hetet tartunk.

Idén a hagyományokhoz híven volt papírgyűjtési verseny az osztályok között, részt vettünk a Hulladékkommandó szemétszedési akciójában, megismertük az év élőlényeit, növényeit. Minden osztály készített plakátot, újrahasznosított anyagokból szobrokat, állatismertetőt, tartottunk kézmosó napot.

A szülők és az iskola alapítványának támogatásával kiemelt esemény volt a Bogárháton program meghívott előadókkal. Ennek keretében a gyerekek változatos feladatokon keresztül győződhettek meg a rovarvilág sokszínűségéről és hasznáról. Rovarmakettek és valódi rovarok tették még érdekesebbé a foglalkozásokat. Volt béka- és katicamentés, virágbeporzás, mézkóstolás, terepasztal, kőzet- és rovarbemutató, rovarsimogató, megismerhettük a méhek életét is. Nagy örömünkre a nap végére elnyertük a megtisztelő „Bogárkövet Iskola” címet.

A nap fő üzenete mindannyiunk számára: védjük hatlábú barátainkat!

Visszajelzések a gyerekektől: „Legjobban a rovarsimogató tetszett.” „Több eddig ismeretlen rovart ismerhettem meg.” „Nagyon érdekesek voltak a játékok!” „Fontos, hogy megismerjük a rovarokat, hiszen sok hasznuk van!” „Rovarok nélkül nem lenne gyümölcs.” „Védenünk kell a méheket, hogy legyen méz és gyümölcs!” „Ha sok papírt gyűjtünk, kevesebb fát vágnak ki!” „Most kevesebb szemetet tudtunk gyűjteni, mint tavaly…”

Tanulóink a hét zárásaként vetélkedőn adhattak számot frissen szerzett tudásukról.

A természetvédelemre nevelést nem lehet elég korán kezdeni, erről tanúskodnak a visszajelzések, ezért ez a programsorozat iskolánk életének szerves része marad a továbbiakban is.

Gyömrei Piroska