Műszaki hiba következtében színeződött el a csapvíz

Április 13-án Vecsés több pontján is arról panaszkodtak a lakók, hogy sárgás elszíneződésű víz folyik a csapokból. A szolgáltató tájékoztatása szerint a jelenséget egy műszaki hiba idézte elő.

Egy április 12-én éjjel bekövetkezett műszaki hiba miatt másnap több vecsési háztartásban is azt tapasztalták a polgárok, hogy sárgás színű, zavaros víz folyik a csapokból. A problémát többen is jelezték, mire a Dél-Pest Megyei Viziközmű Szolgáltató Zrt. (DPMV Zrt.) illetékesei megtették a szükséges lépéseket a hiba elhárítására. A DMPV Zrt.-nél afelől érdeklődtünk, milyen üzemzavar okozott újra kellemetlenséget a vecsési lakosoknak?

Amint megtudtuk, a szolgáltató egyik irányítástechnikai berendezése hibásodott meg, amit tetézett, hogy ezt az éppen szolgálatban lévő diszpécser nem észlelte megfelelő időben. A hiba következtében nyomáskülönbségek léptek fel a hálózat bizonyos pontjain, a megnövekedett nyomás pedig leoldotta a vízvezetékek falán lévő vas és mangán lerakódást, ami a csapvíz elszíneződéséhez vezetett. A műszaki hiba elhárítását követően a vízszolgáltatás fokozatosan helyre állt a városban.

Ezúton is fontos megjegyezni, hogy az elszíneződött víz nem tartalmaz egészségre káros anyagokat. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy egyikünk sem fogyasztana örömmel akár egyetlen pohárral az elszíneződött csapvízből, ezért természetesen a problémával – amely sajnos nem új keletű – foglalkozni kell. A DPMV Zrt. tájékoztatása szerint hosszú távú megnyugtató megoldást a vízvezetékek cseréjével, illetve egy vas-mangántalanító víztisztító mű építésével lehetne elérni. Utóbbi megvalósítása érdekében lépések is történtek, a víztisztító mű terveit az önkormányzat megrendelésére megcsináltatta a szolgáltató, de a megvalósításhoz szükséges anyagiak – több mint 800 millió forint – egyelőre nem állnak rendelkezésre. A DPMV Zrt. Vecsés Város Önkormányzatával közösen folyamatosan keresi a lehetőséget a források előteremtésére. Az ivóvízminőség-javításra kiírt pályázatokon azok a települések részesülnek előnyben, ahol az ivóvíz egészségre ártalmas anyagokat tartalmaz, például arzént vagy nitriteket.

A vecsésihez hasonló ivóvízzel kapcsolatos problémák más településeken is tapasztalhatók, ezeket már a kormányzat is felismerte. Bízunk benne, hogy a vízkezelő mű tervei alapján Vecsés is hozzájuthat a kivitelezéshez és az üzembeállításhoz szükséges forrásokhoz, a megvalósítás után pedig a város területén nyújtott szolgáltatás átmeneti minőségromlása teljesen megszűnhet.

Mi okozza a csapvíz elszíneződését, zavarosságát?

A jelenség oka a vízvezetékek falán lerakódott vas és magán üledék leválása, amelyet a víz nyomásának vagy sebességének hirtelen változása okoz. A vas és mangán nem ártalmas az egészségre.

Zavaros víz esetén érdemes a csapot hosszabb időre kinyitni és elfolyatni a bekötővezetékben lévő vizet. Ha ennek ellenére nem folyik tiszta víz a csapból, jelezze minél hamarabb a problémát a szolgáltató felé. A DPMV Zrt. 24 órás diszpécser szolgálata minden nap fogadja az ön hívását a 06-29/340-010-es és a 06-70/682-7546-os telefonszámon.

VN