Rétesevés Strudelessen 2019

A Grassalkovich iskola diákjai

Egy – az 1950-es évektől tiltott – régi vecsési hagyományt újított fel 2004-től a Német Nemzetiségi Önkormányzat.

A hamvazószerdához legközelebb eső vasárnapon a Grassalkovich iskolában tartották meg a rétesevő programot február 16-án.

A Falusi iskola tornacsarnokában jelenlevőket Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte. Az elnökasszony a rétesevés hagyományának ismertetése után a rövid program műsorvezetője is volt. Először a zeneiskola és a Mu­sik­verein Wetschesch Ifjúsági Zenekara, a Blaserjugend des Musikverein Wetschesch szórakoztatta a közönséget Szabó Imre karnagy úr vezetésével. A Mosolyország Óvoda (Lachen­land Kindergarten) Piroska csoportja – Vasadi Annamária, Dandás Erzsébet és Zsolnai Györgyné (Szilvia) nevelők betanítása mellett – nemzetiségi táncokat mutatott be.

Nemzetiségi táncokat mutattak be a Mosolyország Óvoda gyermekei

A Falusi Nemzetiségi Óvoda (Dorfkindergarten) Süni csoporja – Füzesi Józsefné Erzsike, Polyóka Nándorné Erzsike és Herr Klára irányításával – felelevenítette a rétesevés hagyományát német nyelven.

A rövid műsorfolyamot a Gras­salkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola két 4. osztálya zárta. A farsang temetésének szokását mutatta be a 4.a osztály, majd  a 4.b diákjai táncoltak az Auftanz és Sternpolka dallamaira. A jelenetet Feketéné Kovács Viktória, a táncokat Gombosné Simon Amanda tanította be.

A műsor után a Brunner Zenekar vette át a hangulat formálását. Kiváló zenéjükkel hívták parkettre a táncoslábúakat.

Az NNÖK biztosította a büfét, de a fősláger – a rendezvény névadásához méltóan – a rétes volt! A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Petz, az Abonyi, a Kaposi család és barátaik nyújtották, töltötték és sütötték a rétesrudakat megszámlálhatatlan mennyiségben. A befolyt összeget jótékonysági célra ajánlották fel az NNÖK számára.

Köszönet a szervezőknek és a közreműködőknek a hagyomány színvonalas őrzéséért, bemutatásáért. A jelenlévők pedig – a finomságokon és a csemeték táncán túl – egy tartalmas szórakozás részesei is lehettek.

szalontai
Fotó: Pálfy Miklós