Élmények születnek a Bálint Ágnes Kulturális Központban

Lassan hat éve annak, hogy a Bálint Ágnes Kulturális Központ bejáratát először megnyitották a látogatók előtt.

Hat év nem nagy idő, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy az intézmény Vecsés határain túl is a közművelődés egyik meghatározó bástyája legyen.

Bár a programokat látogató közönség magját vecsésiek alkotják, a környékbeli településekről és a fővárosból is szívesen térnek vissza a nézők egy-egy színházi előadás, klubkoncert vagy akár a Bálint Ágnes Mesefesztivál miatt. Hogy pontosan mitől vált ilyen népszerű helyszínné a kulturális központ? Többek között erről beszélgettünk Kis Tóth János intézményvezetővel.

– A Bálint Ágnes Kulturális Központ népszerűségét hűen tükrözik a statisztikai adatok. Az elmúlt két évben több mint 210 ezer látogatója volt az intézménynek, ami azért is megsüvegelendő, mert a főváros közelsége ellenére sikerült ennyi látogatót bevonzani az intézménybe. A színházi előadásokat, az ismeretterjesztő programokat és a klubkoncerteket egyaránt nagy érdeklődés övezi, és budapestiek is rendszeres vendégei az intézménynek.

– A ház 2013-as megnyitásakor egy olyan kulturális központot képzeltünk el, amelyik minőséget képvisel és értékeket közvetít. Végeztünk egy piackutatást, hogy pontosan tudjuk, milyen tartalmat szeretnének látni a vecsésiek. Kiderült, hogy van igény a színházra, a koncertekre, a gyermekműsorokra és a pódium-előadásokra is. A válaszok alapján raktuk le a szakmai munkánk alapjait, ehhez igazítottuk a működésünk struktúráját és a programtervünket is, de nem feledkeztünk meg „régi gyermekeinkről” sem. Szeretném megemlíteni művészeti csoportjainkat, melyek még a József Attila Művelődési Házból indultak és azóta is aktívan működnek. A Balla Péter Népdalkör Aranypáva-nagydíjas, hatszoros Aranypáva díjas népdal csoport, a Kisspista Színház remek színdarabokkal, a Gammel Kör különböző gyermekkézműves-foglalkozásokkal, a Concerto Harmonia nagyszerű énekével és a Festőműhely kitűnő amatőr művészeivel.

Fontos hangsúlyozni, hogy a ház tulajdonképpen három intézményből áll: a Bálint Ágnes Kulturális Központ mellett itt van még a Róder Imre Városi Könyvtár és az étterem. Mindhárom egységnek jól kell működnie ahhoz, hogy a betérő vendégek elégedetten távozzanak.

– Négy évvel ezelőtt minisztériumi elismerésben részesült az intézmény, mikor a magyar kultúra napján megkapta a Minősített Közművelődési Intézmény Címet.

– Ez a díj a szakmának és a közönségnek egyaránt szól. A szakma felé azt mutatja meg, hogy ebben a házban a minőségi munka kiterjed az iratkezelésre, az ügyfélkezelésre és a kollégákkal való kapcsolatra is. A látogatóinknak pedig azt üzeni, hogy az intézmény képvisel egyfajta minőséget, amiben meg lehet bízni. Aki ide betér, biztos lehet abban, hogy az a koncert vagy színházi előadás, amit látni fog, minőséget, értéket képvisel. Ezen túl nagyon fontos számunkra a hozzáadott érték, hiszen ez az, amivel többek tudunk lenni más kulturális intézménytől. Amikor megkérdezik tőlem, hogy pontosan mivel foglalkozom, azt szoktam mondani, hogy élménygyáros vagyok. Nagyon fontosnak tartom, hogy élményt adjunk a közönségnek és a fellépő művészeknek is.

– A központ megnyitóján a Bálint Ágnes Mesefesztivállal rögtön egy új rendezvényt is adtak a városnak.

– A május végi nyitás abból a szempontból nem volt túl szerencsés, hogy rögtön a nyár következett, az emberek nagytöbbsége pedig már a szabadba vágyott. Ezt a problémát szerettük volna áthidalni egy nagyszabású szabadtéri rendezvénnyel. Mivel a gyermeknap idejére esett a megnyitó, úgy gondoltuk, hogy az ilyenkor megszokott gyermeknapi programok helyett inkább egy fesztivált csinálunk. Az évek alatt ez a rendezvény is változott, csiszolódott. Azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne csak passzív befogadói legyenek a programoknak, hanem váljanak a mesék részévé, ezért az interaktivitásra helyezzük a hangsúlyt. Az idei fesztiválon egy mesefaluvá változik a ház előtti tér, ahol a gyerekek a mesék főszereplői lehetnek. Egy meglepetéssel is készülünk az idei rendezvényre, erről még folynak a tárgyalások, ezért részletekkel nem szolgálhatok, de annyit elárulhatok, ha a tervünk megvalósul, azzal nem csak a vecsési gyerekeknek okozunk majd örömöt.

– Milyen rendezvényekre várják idén a közönséget?

– Elindítottunk januárban egy ismeretterjesztő sorozatot Mi, Magyarok címmel. A program alcíme A magyarság rejtett története. Az előadók a magyarok alternatív történelmét mutatják be a közönségnek. A következő előadásokon Grandpierre Attilával és Herczeg Ferenccel találkozhatnak a látogatók. Természetesen folytatódnak a színházi előadások, a Játékszínnel kötött közszolgáltatási megállapodásnak megfelelően idén is három darabot hoz Vecsésre a társulat. Ezek az előadások inkább a fiatalabb korosztály körében népszerűek, az idősebbek szívesebben látogatják a Gergely Róbert-féle Gergely Theater előadásait. A társulat áprilisban mutatja be nálunk a Nő a tét című darabot. Nőnapra Hajdú Steve látogat hozzánk, májusban pedig Gergely Róberttel idézzük meg Szécsi Pál emlékét. A zenés esten a Stúdió 11 zenekar, a Magyar Rádió volt tánczenekara működik közre. Folytatódnak klubkoncertjeink, a Margaret Island után március 16-án a Zorall lemezbemutató koncertjére várjuk a közönséget. A nyári programokat most rakjuk össze, ezekről egy későbbi időpontban tudok tájékoztatást adni.