VI. Vecsési Murcifeszt

A rendezvényt Szlahó Csaba nyitotta meg

Ha a Vecsési Borbarátok Egyesülete és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület közössége eltervez valamit, akkor abból minőség születik.

Így történt hat évvel ezelőtt, amikor elhatározták, hogy egy kellemes nyárutórendezvényt szerveznek. Ez lett a murcifeszt.

A nap programja hamar kialakult, legfeljebb a fellépők változtak. Pontosabban mindig akadt vendég együttes, aki színesítette a programot.

Idén is volt zenésébresztő a város különböző pontjain. Azután a rendőrség épülete melletti területen, a VHZ Fő utcai főhadiszállásán folytatódott a program. Szükséges megjegyezni, hogy a két egyesület az évenkénti bevételek egy részét jótékonysági célra használja fel, így tudott elkészülni a kerítés, amelyen emléktábla hirdeti, hogy itt volt hajdanán Vecsés település Községháza, mely 1944 telén lett a háború áldozata. A bevételek másik része az egyesületek munkáját hivatott támogatni.

Délelőtt ingyenes bolhapiac, ug­rálóvár, mustkészítés és -kóstolás volt a menü. A délután már belépős volt, de kulináris ínyencségek várták a vendégeket. A borbarátok kitűnő boraihoz – és murcijához – sült csirkét és sült csülköt fogyaszthattunk.

Petz Márton, Sárosi István és Várszegi Csaba a murcit mérik ki

A kulturális csemege ezúttal bőséges volt. A magyarországi német népzene gyöngyszemei mellett, számos ország zenei világát bemutató dallamok szólaltak meg instrumentális előadásban. A meghívott vendégek, valamint a Zeneegyesület kamaraegyütteseinek és fúvószenekarának műsora a népzenétől a retrón át a kortárs zenéig színes, változatos örömmuzsikálás élményét kínálta a közönség számára.

A rendezvény Vecsés polgármestere, Szlahó Csaba köszöntőjével indult. Polgármester úr kedves szavai egyaránt szóltak a szervezőknek, valamint a résztvevőknek, méltatva az egyesületek hagyományteremtő, értékteremtő tevékenységét.

A háromszoros fesztiváldíjas Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület, Musikverein Wetschesch Koncert-fúvószenekara ízelítőt adott a vecsési, valamint a magyarországi német fúvószene gyöngyszemeiből. A nagyzenekari hangzásvilág, a helyi táncok és táncosok spontán hangulata magával ragadó mulatságot eredményezett már a délután folyamán.

A Zsámbéki Lochberg Tánccsoport fellépése igazi kuriózum volt! Idén a francia Riviérán megrendezett nemzetközi folklórfesztivál különdíjasát köszönthette a vecsési közönség. Produkciójukban megismerhettük a Zsámbéki, valamint a magyarországi német tradícionális táncok különleges népszokásokhoz kapcsolódó előadását. Mindezt a tradícióknak megfelelő népviseletben. Lebilincselő látványt és magával ragadó produkciót vastaps jutalmazta a színpadon.

A tánccsoportot a VHZ Bavorák Szaxofon Quintetje követte, a VHZ tagjaiból alakult kamaraegyüttes egy kicsit megfűszerezve a népzenét nemzetközi slágerek feldolgozásaiból válogatott a latin, a jazz- és a ragtime-muzsika tárházából!

Agria Music Factory – az egri Eszterházy Károly Egyetem zenekara

Az egri Eszterházy Károly Egyetem zenekara, az Agria Music Fac­to­ry egri egyetemistákból álló zenekar. Ez év tavaszán Brüsszelben a magyar napokon képviselték magyar retro zenék bemutatásával kis hazánk könnyűzenei világát! Műsorukban igényes feldolgozásban hallhattunk LGT-, Generál-, Charlie-, és Hungária-slágereket!

A zenekar utolsó számai alatt már megtelt a táncparkett és a Brunner zenekar által varázsolt hangulatról csak annyit, hogy a hivatalosan éjfélig tartó rendezvény hajnali egy óra után ért véget.

Megtelt a táncparkett, a mindenütt vidám, mosolygós ember látványa a honorárium a Vecsési Borbarátok és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület tagságának, feleségeiknek, barátaiknak önfeláldozó segítő profi munkájára, mely évről évre felejthetetlenebbé teszi a Vecsési Murcifesztet.

VT info, fotók: Nagy István Elek