Német nyelvi tábor Ausztriában

2018. májusában a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola tanulói kilenc napot töltöttek Ausztriában, St.Marin am Tennengebirge-ben.

Idén harmadik alkalommal szerveztem meg a nyelvi tábort német nyelvterületen, melyre óriási érdeklődés és igény van a gyerekek és a szülők körében.

A tábor célja az volt, hogy diákjaink anyanyelvi környezetben gyakorolják a német nyelvet. Egyik alkalommal egy tanárnő jött a szállásra és csoportbontásban foglalkozott a gyerekekkel, ügyesen megmozgatott mindenkit, senki sem maradt feladat nélkül. Másik két délelőtt Abtenauban volt lehetőségünk a helyi iskolában tanórákat látogatni. A gyerekek aktívan vettek részt különböző foglalkozásokon, rengeteget meséltek utána, sokan bátran használták nyelvtudásukat. A gyerekek közül többen elkérték az osztrák diákok elérhetőségeit, hogy a későbbiekben tartani tudják a kapcsolatot.

Az iskolalátogatáson kívül rengeteg program színesítette a mindennapjainkat.

Egy teljes napot töltöttünk Németországban a Bayern Parkban, ahol mindenki önfeledten hintázott és szórakozott. Megtekintettük Hallstatt városát, német nyelvű idegenvezetéssel csodáltuk a természet által kialakított sóbányát. Hazafelé egy utcai felvonulásban is volt részünk.

Mivel gyönyörű hegyekkel voltunk körbe véve, kihagyhatatlan program volt a túrázás. Felvonóval 1133 méter magasra érkeztünk a Karkogelbahn felső állomásához, ahonnan rövidebb séta után bobbal jöttünk le a völgyállomásra. Fantasztikus élmény volt mind a gyerekek, mind a felnőttek számára, hogy a hegyoldalon 2 km hosszan száguldottunk le a bobbal.

A gyerekek által egyik nagyon várt program a strandolás volt. Nagyon szép környezetben fürdőztünk, csúszdáztunk, játszottunk Altenmarktban, a Therme Amadéban.

A kirándulások során a hüttaui rézbányába is ellátogattunk, ahol sok érdekességet tudtunk meg a német anyanyelvű idegenvezetőktől.

Napjainkat kézműves-foglalkozások, közös éneklések, táncok, játékok színesítették, melyek elengedhetetlen kiegészítői a tábori életnek. Nagyon jól éreztük magunkat, rengeteg szép helyen jártunk, sok új ismerettel gazdagodtunk. Büszkék vagyunk diákjainkra, mert minden helyi idegenvezető dicsérte jó magatartásukat és kiváló nyelvtudásukat.

Köszönöm kollégáim segítségét, akik már három éve támogatnak munkájukkal a sikeres tábor lebonyolításában.

A tábor megvalósításához több pályázatot nyújtottunk be, melyek közül mindegyik kedvező elbírálást kapott.

Ezúton szeretnénk megköszönni iskolánk, a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Vecsési Önkormányzat és az EMMI tábori költségekhez való pénzügyi hozzájárulását.

Bögi Orsolya, táborszervező pedagógus