Újratelepítési ünnep – (2018. június 14.)

Emléktábla leleplezése

Idén ünnepli Vecsés a 700 éves születésnapját. 

1318-ból származik az az oklevél, ami az akkori falut Vecsés néven említi egy birtok tulajdonlásának viszálya okán. Egy kis műsorfüzet a programsorozatában is így említi a június 14-e környéki rendezvényeket. Ez a nap azonban a török idők végén pusztává vált település újratelepítésének ünnepe. Ezen a napon őseinkre emlékezünk, és a mai idők kiválóságai ekkor kapják meg a város vezetésétől az elismeréseket.

Milyen jó, hogy van egy kulturális központunk!

Az ünnepség kezdetén, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara kíséretével, közösen elénekelték a Himnuszt.

Szlahó Csaba polgármester ünnepi beszédében elmondta, hogy a település környéke mindig lakott volt, hiszen találtak már 1. századi szarmata sírokat, az avarkorból többet is, és feltárták az Árpád-kori templomot is sírokkal együtt a Hold utca vonalában, amely az újratelepítési térképeken fel is van tüntetve. A polgármester röviden vázolta a történelmi időket, a pusztává válást, a betelepítést. Dicsérte az új telepesek szorgalmát, amely rövidesen virágzóvá tette a települést. Kitért a 20. század első felében végbement hatalmas fejlődésre, amit a második világháború, a hosszú ostrom majdnem eltüntetett. Kiemelte a háborút követő tragikus megpróbáltatásokat, a malenkij robotot, a svábok kitelepítését, az erőszakos kollektivizálást.

Beszéde befejező részében örömmel ecsetelte a rendszerváltozástól eltelt időszak, különösen az utóbbi évek fejlődését, amellyel be tudtuk hozni a háború utáni évtizedek lemaradásait. Felsorolta a jelenleg folyó jelentős beruházásokat, amelyek mindegyike az élhetőbb város polgárait fogja szolgálni. Nem mulasztotta el kihangsúlyozni, hogy az eredményeket a mindenkori testület közös akaratával sikerült elérni. Nagy szeretettel köszöntötte a német testvértelepülés, Rheinstetten főpolgármesterét és a küldöttség tagjait. Méltatta a kapcsolat jelentőségét és azt, hogy az együttműködés élő, sokrétű, és még további lehetőségei vannak. Német barátainknak a vecsési tartózkodásuk idejére sok szép élményt kívánt.

Sebastian Schrempp úr, Rheinstetten főpolgármestere – aki a jelek szerint szívesen jön Vecsésre, hiszen szeptemberben családjával a Káposztafesztet is megtisztelte – válaszbeszédében szintén méltatta a kapcsolatok fontosságát, és azok kiszélesítését szorgalmazta. Ő is kiemelte azon személyek jelentőségét, akik mind a német, mind a magyar részről ápolták és gazdagították az együttműködést. Örömmel nyugtázta látogatása alkalmával, hogy Vecsésen élnek a német nemzetiségi hagyományok és a város látványosan gyarapodik.

A beszédek után Sebastian Schrempp főpolgármester úr és Szlahó Csaba polgármester úr a 25 éves testvérvárosi kapcsolat megerősítését szolgáló okiratot aláírásukkal hitelesítették.

Már hagyomány, hogy az újratelepítés évfordulóján adják át a kitüntetéséket. Idén a sort a sportolók elismerésével kezdték.

Kézilabdadíj átadása

A Vecsési Sportegyesület kézilabda- szakosztály férfi felnőttcsapata megnyerte a Magyar Kézilabda Szövetség által 2017–2018. évi versenyszezonra kiírt Nemzeti Bajnokság I/B osztály nyugati csoportját, és ezzel jogot szereztek arra, hogy jövőre Európa egyik legmagasabban jegyzett bajnokságában, a magyar NB I osztályban versenyezzenek.

Ez olyan történelmi tett, amit eddig még csapatszinten egyetlen vecsési csapat versenyzői sem értek el, azaz még soha nem volt Vecsés városnak NB I-ben szereplő csapata.

A Magyar Kézilabda Szövetség részéről az aranyérmeket a csapat tagjainak Bardóczy Gábor TAO-igazgató, a város elismerő plakettjeit Szlahó Csaba polgármester és Czibolya Zoltán, a sport bizottság elnöke adta át. A város nevében gratulálunk a játékosoknak! (Részletesen a sportoldalon írunk az eseményről – szerk.)

Az év fiatal Sportolója kitüntetést kapott Kiss Bettina Fanni, aki a Junior Női Ökölvívó EB-n ezüstérmet szerzett, ami a magyar juniorválogatott legjobb eredménye volt. Ugyanebben az évben magyar bajnoki aranyérmet is lett, valamint megnyerte a diákolimpia országos döntőjét.

Vecsés Sportjáért Érdemérem elismerést Seres Attila vehette át.

Seres Attila 2004-től szakosztályvezetője az ökölvívóknak. 2006 óta nemzetközi edzői minősítéssel edző is a VSE Ökölvívó Szakosztályánál. 2012–2015. között a magyar női válogatott edzője volt, de erről lemondott, amikor 2014-ben a Vecsés SE elnöke lett.

A díjakat Szlahó Csaba polgármester és Czibolya Zoltán, a sport bizottság elnöke adta át.

Az elmúlt évektől ezen az ünnepségen ismerik el a pedagógusok évtizedes munkáját. Idén lehetőség nyílt egy arany-, egy gyémánt- és két vasdiploma átadására, (azok kaphatják, akik 50, 60, illetve 65 éve végeztek a felsőoktatásban). A díszokleveleket dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és dr. Hrutkáné Molnár Monika, a monori tankerület igazgatója adta át.

Aranydiplomát vehetett át Sárosiné Polczer Margit, aki 1968-ban végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán. Vecsésen, általános iskolában kezdett el tanítani, 2018. június 30-áig a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese és mellette a hosszú évek alatt szaktantárgyait is sikerrel tanította.

Gyémántdiplomát kapott Molnár Gyuláné, aki a budapesti Le­övey Klára Tanítóképző Intézetben 1958-ban szerezte meg a diplomáját. 1962-ben kezdett vecsési intézményben tanítani, 1967-ben került a Petőfi Sándor Általános Iskolába, ahol folyamatosan, 37 éven át tanított. Igazgatóhelyettesként ebből az intézményből vonult nyugdíjba.

65 évvel ezelőtt szerezte meg diplomáját, ezért Vas Díszoklevél elismerésben részesült Bálint Mihályné, aki 1953-ban a Debreceni Állami Tanítóképző Főiskolán tanítói képesítő vizsgát tett. Tanítói pályáját Nagykerekiben kezdte, Vecsésre 1970-ben költözött és a 3 sz. Általános Iskolában folytatta tanítói pályáját és lett igazgatóhelyettes. Nyugdíjas évei alatt 1992–1998-ig ismét a Petőfi Sándor Általános Iskola és Gimnáziumban napközis nevelőként tevékenykedett.

Szintén Vas Diplomát vehetett át Varga Zsigmondné, aki 1953-ban, a Sárospataki Állami Tanítóképző Intézetben végzett. 1963–1991-ig dolgozott a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskolában. Ez alatt az idő alatt tanítóként és napközis nevelőként dolgozott.

A jubiláló pedagógusok elismerése után a városi kitüntetések átadása következett.

Köszönő Oklevél elismerést vehetett át Bazsóné Mezei Gabriella, a Tündérkert Óvoda óvodapedagógusa, és Kerepesi László, a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában zongoratanára.

Elismerő Oklevél-kitüntetést kapott Raszler­né Szabó Etelka a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola pedagógusa, és Szabó Etelka, a Tündérkert Óvoda intézményvezetője.

Vecsésért Életműdíj-kitüntetést adományozott a képviselő-testület Gecserné Gonda Rózának, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tanárának, aki 2004 óta alsós igazgatóhelyettes, és a német nemzetiségi hagyományok ápolásában, terjesztésében kiemelkedő munkát végez.

Elismerő Oklevél-kitüntetést kapott Szénási Sándor István. Születése óta Vecsésen él és dolgozik, munkájával és költészetével évtizedek óta a várost szolgálja. Tagja a Krúdy Irodalmi Körnek. Rendszeresen publikál a Kláris Irodalmi és Kulturális folyóiratban. Évek óta szerkeszti a Vecsési Tájékoztató verses oldalát. Két verseskötete és egy magyar-német nyelvű mesekönyve jelent meg.

A képviselő-testület Pro Urbe Posztumusz elismerő címet adományozott Skribek Zoltán részére. Az elismerő címet gyermekei: Skribek Zsófia, Skribek Réka és Skribek Norbert vette át!

Skribek Zoltán 1991-től a helyi FIDESZ vezetője, majd 1994–2009. között önkormányzati képviselője volt.

A képviselő-testületben a településfejlesztési bizottság, majd a gazdasági bizottság elnökeként kezdeményezte a vállalkozói övezetek kialakítását. Kezdeményezésére alakult meg az Ipartestületben a Vállalkozásfejlesztési iroda, amely a mai napig működik.

Az ő nevéhez fűződik az útprogram beindítása a településrészek egyenlő arányú fejlesztése elvén alapulva. Szívügye volt a vecsési sport. Támogatta, segítette a helyi civil szervezetek (énekkarok, hagyományőrző zenekarok, alapítványok, baráti társaságok) munkáját. Elévülhetetlen érdeme, hogy Vecsésen létrejött a helyi televíziózás. Éveken keresztül a Vecsési Egy-S-más újság főszerkesztője volt. Konstruktív ötleteivel és kiváló szervezőkészségével nagyban hozzájárult Vecsés mai arculatának kialakításához.

A képviselő-testület Pro Urbe elismerő címet adományozott Wirthné Sárosi Évának, aki 1978-tól a Kardiológiai Intézetben, majd 1984-től dr. Németh Gábor, 2012-től dr. Harmath Barbara mellett, mint körzeti ápoló végezte munkáját. Jelenleg a Vecsés Egészségügyéért Közalapítvány Kuratórium tagja.

Fontosnak tartja a sváb hagyományok ápolását. 2017-ben a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával Vecsési sváb konyha címmel jelent meg kétnyelvű szakácskönyve, melyben a recepteken keresztül megismertette olvasóit a vecsési sváb családok étkezési szokásaival is. 2018 februárjában a Tájházban megrendezett, nagy sikert aratott I. Hagyományos disznóvágás szervezője és lebonyolítója volt.

Idén a képviselő-testület nem adott ki a díszpolgári címet.

A városi kitüntetéseket dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő és Tábori Ferenc alpolgármester adta át.

Az ünnepséget átszövő műsorban fellépett Vass Zsanett, aki a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium diákjaként a 2018-as vecsési Városi Vers- és Prózamondó Verseny gimnazista korcsoportjának győztese volt, a 2000-ben alakult és azóta táncegyesületté szerveződött Rosmarein Tánccsoport, Tolnai népdalokat hallhattunk a Vass Lajos Nagydíjjal és Aranypáva Nagydíjjal jutalmazott Labdarózsa Népdalkörtől Pavella Krisztina művészeti vezető irányításával. Az ünnepi műsor utolsó szereplője a Magyarországi Német Kórusok Minősítő Versenyén Arany Rozmaring-díjat nyert Wetschescher Nachtigallen Kórus volt, melynek szervező-vezető karnagya Fazekasné Gombár Mónika. Harmonikán kísért Kreisz László, Taksony polgármestere.

A városi ünnepség zárásaként a Szózat dallamai hangzottak el, majd a jelenlévők megkoszorúzták az Újratelepítési Emlékművet, és leleplezték a polgármesteri hivatal falán elhelyezett, Vecsés település első írásos említésének 700 éves évfordulójára készített emléktáblát.

szajan, fotók: Katona Csaba

MEGOSZTÁS
Előző cikkPedagógusnap
Következő cikkNyári programajánló