„A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz” – Vörösmarty Mihály

Ennek szellemében született Vecsés Város Önkormányzatának 1992-ben hozott határozata, mely előírja, hogy az általános iskolák részére 2 évenként honismereti vetélkedőt kell rendezni. A feladattal a mindenkori honismereti kört bízta meg az önkormányzat az oktatási bizottságának támogatásával.

A vetélkedőt az általános iskolák felső tagozatos tanulói részére a Bálint Ágnes Kulturális Központban, 2018. május 17-re hirdették meg.

Az iskolánkénti 6 fős csapatoknak az előre kiadott forrásanyag-jegyzéken szereplő dokumentumokból, irodalomból kellett bizonyítani a tudásukat, valamint készíteniük kellett egy képzőművészeti alkotást városunkról.

A négy pályamű igen látványosra és igényesre sikerült, a csapatok különféle technikai megoldásokat alkalmaztak.

A vetélkedő csapatok játékos formában bizonyították felkészültségüket, végül nagyon szoros pontszámmal az alábbi eredmény született:

Első helyezést ért el a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, második helyre a Gras­sal­kovich Antal Nemzetiségi Iskola csapata került, a harmadik helyet az Andrássy Gyula Általános Iskola diákjai szerezték meg, a Halmi Téri Általános Iskola tanulói negyedikek lettek.

A csapatok a felkészítő tanárokkal együtt bebizonyították, hogy ismerik Vecsés múltját és jelenét, melyhez utólag is gratulálunk.

A vetélkedőn részt vevő tanulókat, a felkészítő tanárokat és az iskolák igazgatóit – az előző évek gyakorlatának megfelelően – egy jutalom kirándulásra hívták a szervezők.

Az előző években a részt vevő csapatok jártak már többek között Pécsett, Tatán, Béren, Szarvason, Kaposváron, a Tisza-tónál, Salföldön, Pákozdon, Szarvason stb.

Idén a kirándulás célpontja Komárom és Észak-Komárom volt, ahol a résztvevők megtekintették, többek között a Monostori Erődöt, a város nevezetességeit és „kisvonattal” meglátogatták az Európa Udvar gyönyörű épületeit.

A rendezvény méltón illeszkedett Vecsés Város 700 éves ünnepi sorozatába.

Honismereti Kör