Szúnyoginvázió – Mi is tehetünk ellene

A mind gyakoribbá váló települési szúnyoginváziók számos okra vezethetők vissza.

Ezek közül mesze a legjelentősebb az emberi tényező, melynek következtében úgy csökkent a szúnyogok természetes ellenségeinek száma, hogy közben javultak a szúnyogok életfeltételei.

Többek között az ereszcsatorna és a tető karbantartások elhanyagolása, a melegebb nyarak, enyhébb telek is nekik kedveznek.

Aki a jövő tavasztól szeretné csökkenteni a környezete szúnyogterhelését, többek között a következőket teheti:

Folyamatosan ellenőrizzük és tartsuk karban a ház ereszcsatornáit, az utcai vízelvezető árkokat, számoljuk fel az udvaron lévő pangóvíz-megtartó helyeket (edények, üvegek, túlöntözött virágalátét stb.). A nem lebomló csomagolóanyagok mértéktelen használata és felelőtlen kezelése sajnos a szúnyog problémát is fokozza. A kidobott gumiabroncsok, a műanyag palackok és zacskók is ideális vízgyűjtők. Az ezeken a helyeken összegyűlő – sokszor csak gyűszűnyi, csészényi – vizekben százával fejlődnek a szúnyoglárvák.

Amennyiben medencét tartunk otthon, nem csak a magunk egészsége érdekében, de a szúnyogok elleni harc miatt is tanácsos a vizet vegyszeresen fertőtleníteni. A megfelelően vegyszerezett medencében a szúnyog nem tud lárvát rakni, viszont az elhanyagolt fürdőzőhely ugyanúgy táptalaj számukra. (Egy házi praktika szerint, hogyha az esővíz gyűjtőbe beleteszünk egy evőkanál étolajat, akkor az egy vékony filmréteg képződik a víz tetején, ami szintén megakadályozza a lárvatelep kialakulását.)

A naponta-kétnaponta friss vízzel feltöltött madáritatókban és -fürdőkben a szúnyoglárvák nem tudnak kifejlődni, ezért ezeket nem kell száműznünk a környezetünkből!

Szúnyogos időszakban és környezetben – amennyiben nem akarunk terített asztalként szolgálni nekik – lehetőleg hosszú ujjú ruházatot és cipőt hordjunk, kerüljük a sötét, meleg színű ruhák viselését (ezek különösen vonzzák őket), inkább fehéret, hideg színűeket hordjunk. Használjunk rovarriasztó krémeket, spréket – ez a számos betegséget terjesztő kullancsok távoltartásához is nélkülözhetetlen.

Mindezek mellett meg kell értenünk, hogy az esti és hajnali szürkület, illetve részben az éjszaka nem csak a miénk, hanem a szúnyogoké és a rájuk vadászó, tőlük függő élőlényeké is. Tegyük meg ellenük, amit csak lehet, de ne várjunk el teljesen szúnyogmentes környezetet! A táplálékláncban betöltött szerepük miatt a szúnyogok teljes kiirtása ökológiai katasztrófához, fajok tömegeinek kipusztulásához vagy vészes megfogyatkozásához vezetne!

Az emésztőaknák ideális életteret jelentenek a szúnyoglárváknak, ezért itt sokat tehetünk a létszámuk csökkentésére. Az emésztő légterébe akasszunk 1-2 molyirtó kazettát (az élelmiszerboltokban is kapható), ennek párolgó hatóanyaga 4-6 hónapon keresztül távol tartja a megbújó vagy petézni érkező rovarokat, köztük a szúnyogokat.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület