In memoriam Viola Ágoston

Értékes embert vesztett a múlt év végén Vecsés városa: Viola Ágoston mérnököt, a VIZÉP egykori ünnepelt telepvezetőjét, akinek sok vecsési, gyáli, üllői ember köszönhette a munkahelyet, a „C” fuvart, a szociális vagy egyéb támogatást, az egyszerű emberséges szavakat. Ki is volt ő valójában?

Mátyás király Aranykertjében, a Csallóközben, Pósfán született 1928. július 30-án. Miután a többi felvidéki magyarral együtt az ő családjukat is elűzte szülőföldjéről a benesi nacionalista politika, Magyarországon végezte egyetemi tanulmányait. Fiatal mérnökként a budapesti Vízügyi Építő Vállalat műszaki dolgozója volt. Őt bízták meg a vállalat vecsési gépjavítótelepének kialakításával.1960. október 20-án, alig 20 fős részleggel kezdte meg a Vízügyi Építő Vállalat vecsési telepén a munkát. Jó szakmai érzékkel megszervezte a gépjavító telep fejlesztését, felszerszámozását, előrelátó módon kidolgozta a technológiáját, s folyamatosan irányította a tevékenységi és technológiai profil bővítését, a gépjavító egység gyártási tevékenységekkel történő fejlesztését. Erre alapozva egy 5-600 fős, jól szervezett, gazdaságosan működő termelőegységet hozott létre, amely sok vecsési embernek adott helyben kenyérkereseti lehetőséget. A VIZÉP a felsőbb politikai döntések alapján, kijelölt üzemként fogadta évtizedeken át a büntetés-végrehajtási intézményekből büntetésük letöltése után szabaduló ún. priuszos embereket. Aktívan részt vett a község politikai és társadalmi életében. Példamutatóan támogatta a kulturális- és gyermekintézményeket, egyházakat, rendezvényeket. Egy időben az ő támogatásával még nívós énekkara is volt a VIZÉP-nek, amit Valentsik István karnagy vezetett. Aztán hatalmas áldozatot vállalva, a bürokratákkal sok harcot megvívva átvette a községi sportegyesület működtetését. A VIZÉP földmunkagép-javító és -gyártó csarnokaiban, csőgyártó- és szigetelőműhelyeiben sok vecsési sportoló kereste a kenyerét. A labdarúgócsapat a Vecsési VIZÉP SC neve alatt nyerte meg a megyei II., majd az I. osztályú bajnokságot, az NBIII-t, és bejutott az NBII. osztályába. Kiemelkedő játékkal, rangos NBI-es csapatok előtt megnyerték a Szabad Föld-kupát is.

Az üzemegység-vezetőnek jó érzéke volt a szakemberek kiválasztásához és nagy tekintélye volt a társadalmi szervezeteknél. Pártbizottsági, tanács- és vb-tag volt. Munkája elismeréseként számos kitűntetésben részesült: a Munkaérdemrend arany, ezüst és bronz fokozatát, magas BM- elismeréseket, valamint a Kiváló Vízügyi Dolgozó kitüntetéseket többször is megkapta. Köztiszteletben álló emberként ismerték és így emlékeznek rá ma is Vecsésen, de a szomszédos településeken is. Mégsem bízta el soha sem magát, s nem feledte el a csallóközi magyar szülők nevelését, keresztyén hitét, s amikor eljött a lehetőség rá, megtalálta az utat egyházához is, amelynek telepvezetőként is sokat segített. Vecsésen, a Gammel u. 1. szám alatt építette fel a családi hajlékot úgy, hogy autószerelő fiának is ott legyen a szervizműhelye. Mindkét fia alkalmazkodott a gazdasági, társadalmi változásokhoz és vállalkozók lettek, sőt az autószerelő-vállalkozó fia egy ideig a Vecsési Ipartestület elnöke is volt. Guszti bácsi felesége a MAVAD vecsési telepének középvezetője volt, de hamar hazahívta Teremtője. A megözvegyült néhai VIZÉP-vezető egykori munkatársnőjét gyakran elkísérte a Szent Erzsébet kápolnában tartott misékre. Mikor egyik névnapján elmentem felköszönteni, örömében sok ajándékkal halmozott el, s megköszönte a sok újságcikket, amit az általa vezetett vecsési VIZÉP-telepről a Pest Megyei Hírlapba írogattam. Utódja, Balogh Lajos jól felszerelt üzemegységet örökölt tőle. Az 1989-es változások után azonban a VIZÉP területe a Recycling céggel kialakult hosszú tortúra után Földi Károly cégvezető tulajdonába került, ahol óriási fejlesztések árán számos vállalkozás és Kft. jutott bérelt területként biztonságos termelési és működési feltételekhez. Mindez Vecsés számára adóbevételt és a munkahelyek megtartását is jelentette. Valahol ezekben is ott volt Viola Ágoston sokoldalú, alapos és előrelátó munkája. Éppen ezért mindenkit váratlanul ért a hír, hogy 88. éves korában, 2017 novemberében elhunyt a méltán népszerű és tisztelt VIZÉP-vezető, Viola Ágoston. Guszti bácsi emléke előtt százak hajtottak fejet a vecsési ravatalozóban, de földi maradványait Érden, a felesége családi síremlékében helyezték örök nyugalomba. Áldott legyen az emléke!

Orosz Károly