Változatos programkínálattal ünnepelték Vecsésen a Magyar kultúra hetét

Vecsésen már hagyomány, hogy a magyar kultúra napjához kötődő-en egy egész programsorozatot szerveznek. Idén 2018. január 15-től 31-ig tartott ez az időszak. Öt program került bele a kínálatba.

A Bálint Ágnes Kulturális Központban január 15-én egy kiállítással indult a programsorozat. Mit adtak a Magyarországon született tudós elmék és feltalálók a nagyvilágnak? címen a Magyarok Világszövetségének közreműködésével az Orbán Balázs Erdélyi Kör szervezett egy kiállítást Vecsésre. Dr. Pálfi György professzor által összeállított Tudománytörténeti Vándorkiállítás a Kárpát-medencében élt vagy még ma is élő feltalálók életművén keresztül mutatta be a látogatóknak 180 személy munkásságát és a tudomány területén elért eredményeket. A feltalálók között 16 magyar származású Nobel-díjas feltaláló életművét is megtekinthették az érdeklődök. A 82 db-os kiállítási anyagot Vecsésen a Gróf Andrássy Gyula Általános Iskolában már láthatták a diákok, a Halmi Telepi Általános Iskolába március 15-én kerülnek át a tablók.

A kiállítást v. Hompoth Zoltán nyitotta meg, majd felolvasta Patrubány Miklósnak, a Magyarok Világszövetsége elnökének a levelét. A megnyitó másik fontos mozzanata Mandel Róbert tekerőlantművész szereplése volt.

A központi ünnepséget január 20-án este a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében rendezték meg. Ez a program annyiban különbözött a kulturális hét többi rendezvényétől, hogy ide csak meghívóval lehetett belépni. A vendégeket Gyarmatiné Csurgó Ildikó, az est háziasszonya, a polgármesteri hivatal munkatársa köszöntötte. A jelenlévők a VHZ kíséretében elénekelték a Himnuszt, majd Kis Tóth János a BÁKK izgatója mondott ünnepi köszöntőt.

Ezután következett a Sebő együttes Sebő 70 című koncertjével. Egy évvel ezelőtt volt a hetvenéves születésnapja Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenésznek, népzenekutatónak. Ebből az alkalomból írt könyvet Jávorszky Béla Szilárd, Sebő 70 címem. A másfél órás zenélés címét ez a könyv ihlette. Az együttes rendhagyó előadás formájában megmutatta, hogy a különböző népek zenéiből miként nőtt ki a Sebő-életmű, az énekelt versektől a táncházi darabokon át a közös muzsikálásokig. Barvich Iván, Soós Réka, Tímár Sára, Perger László és Sebő Ferenc előadására sokáig emlékeznek majd a vecsésiek.

A harmadik program 2018. január 21-én egy Slam Poetry-előadás volt a BÁKK színháztermében. A programban felléptek: Busa Pisti slam, rap, Benedekfi Zoltán hegedűművész, Matus Péter basszusgitár és Oláh Antal dob.

A BÁKK-ban rendezték meg a negyedik programot is. A PerifériArt festőstúdió szokásos év­eleji kiállításának megnyitója január 26-án 18 órakor volt. A stúdió huszonegy évvel ezelőtt alakult Görög Béla festőművész vezetésével. A festőstúdió tagjai minden év januárjában adnak számot az elmúlt év változásairól, előrelépéseiről, a tagok tehetségéről, jártasságuk újabb magaslatokba szökkenéséről. Ez idén sem történt másképp. Jó festők, jó képek, érdekes témák, ez a PerifériArt! Jelenleg a következő művészek alkotják a Periféri­Art Képzőművészeti Stúdió alkotóközösségét: Bán Zsófia, Baranyai Zsolt, Barcsainé P. Györgyi, Blázy Zsuzsanna, Dobos Rózsa, Fekete Szilvia, Gáll Sándor, Görög Béla, Honffy Gábor, Kaiser Ilona, Kordás Sándor, Nagy Györgyi,Pálmai Dorottya, Pénzné Somogyvári Zsuzsanna, Somogyi Ági, Várhalminé Czinke Mária.

A magyar kultúra hete programsorozat január 31-én este a Játékszín legújabb cekkerdrámájával zárult. Szakonyi Károly: KÉT NŐ darabjában a két főszereplő, Zsurzs Kati és Tóth Enikő volt. A BÁKK-ban is nagy sikert aratott bemutató érdekessége, hogy a Játékszín ősbemutatója után egyből Vecsésre hozták az alkotók a drámát.

Polgár Gyula, Fotó: Katona Csaba