Mindenki Karácsonya

Református óvoda műsora

Túlkínálat volt a programokból

Már hagyomány övezi ezt a rendezvényt is. Sajnos má­ra kialakultak olyan rossz szokások, amik régebben nem léteztek sem a világban, sem Vecsésen. A város rendezvényei sorában ez a szeretet ünnepe lenne, de a rohanó világunkban félnek az emberek adni és elfogadni.

Bizonyára emlékeznek még, hogy tíz évvel ezelőtt a Városháza lépcsőjén szorongtak a szereplők. Sajátos hangulata volt a meleg lángosért sorba állni – a hidegben jól esett mindenkinek. Jót beszélgetve, türelmesen kivárták a sorukat az emberek. Most nem kell sorban állni a lángosért, két éve már nincs – kár érte. Helyette viszont most is volt Borbarátok forralt bora, igaz adományt kértek a kínálatért. A „forralt borra szánt összeget kérjük a gyűjtőedénybe elhelyezni!” Aki megkívánta a csábító nedűt biztos engedelmeskedett a kérésnek. Bizony gyorsan fogyott a felajánlott bor, szépen gyűltek a forintok. A bevételből a Családsegítő Központ segítségével a rászoruló családoknak juttattak támogatást a Borbarátok. Nincs szebb dolog annál, amikor egy szerencsétlen sorsú családon segítenek. A reménytelenség süllyedő posványába kerülteknek egy jó szándékkal nyújtott kéz boldogságot jelenthet. Borbarátok – Petz Márton, Várszegi Csaba, Kári József és a többiek –ilyenkor angyalok vagytok. A Róder Imre Városi Könyvtár munkatársai piros paprikával karácsonyi díszítésű zsíros kenyeret kínáltak. Annyira szép volt, hogy az emberek nem merték az asztalról elvenni. Micsoda paradox helyzet! Tavaly a kisvonat ingyenes volt, most 300 forint volt egy menet. Sok szomorú gyermekszemet láttam! A téren sétáló Mikulás szerencsére nem kért pénzt a szaloncukorért. A szervezők – a Lokálpatrióták Egyesülete, a Vecsési Barátok Köre, a Bálint Ágnes Kulturális Központ és Vecsés Város Önkormányzata – minden évben mindent megtesz a sikerért. Szerintem idén egy kicsit túlcsordult a kínálat. Eljutottunk oda, hogy az egyik program „ütötte” a másikat, így december 17-én, vasárnap délután voltak olyan időszakok is, hogy csak néhányan sétálgattak a pavilonok között. A tavalyihoz képest háromszor nagyobb műjégpálya sem volt zavaró. Egyrészt nem sikerült beüzemelni, másrészt a kisebb érdeklődés miatt kényelmesen elfértek a programra kilátogatók. Aki rászánta az időt erre a délutánra, az biztosan jól szórakozott, hiszen a bőséges programnak köszönhetően mindent megtalált a Piac téren és a Bálint Ágnes Kulturális Központban.

A program délután egykor kezdődött. A karácsonyi hangulatot a kivilágított Piac tér, az egységes pavilonokból épített vásáros utca, a víztorony tövében díszesen pompázó fenyőfa és a betlehemi jászol csak fokozta. Az állatsimogató jó ötlet, hiszen a gyerekek többnyire itt láthatnak közelről  szamarat, pónilovat, kecskét, birkát és köpködő lámát. A délutáni programot 14.30-kor Szlahó Csaba polgármester és Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő nyitotta meg. Mindketten a család fontosságáról és a szeretetről beszéltek. A polgármester reményét fejezte ki, hogy ezzel a rendezvénnyel sokaknak szereztek örömet. A hagyományos műsort Pável Béla a Lokálpatrióták vezetője konferálta fel és rögtön átadta a mikrofont az ünnepség háziasszonyának Hrutkáné Dávid Mónikának. Az ünnepi műsort a Zeneiskola tanárai Szabó Imre vezetésével nyitották meg. A gyönyörű trombitaszólók után a református óvoda műsora következett. Dr. Huszka Mihály római katolikus plébános karácsonyi köszöntője nélkül már nem lehet Mindenki Karácsonya Vecsésen. Ezután érdekesen folyatódott a műsor, ugyanis a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának karácsonyi koncertje, Gájer Bálint esti koncertje miatt átkerült délutánra (erről részletesen a 10–11. oldalon tudósítunk). A VHZ koncert közepétől a külső színpadon még egy erős program került a kínálatba, délután fél öttől a Desperado zenekar lépett fel. Ezt kevesen nézték meg. A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola 4.d osztályának műsorkezdési időpontjára a VHZ éppen elengedte a közönséget, így ez a műsor nem maradt közönség nélkül. A műsorban most is fellépett a Balla Péter Népdalkör, őket követve nagy sikert arattak a Rosmarein Tánccsoport fiatal táncosai, akik egy gyönyörű keringővel lepték meg a közönséget. A sort a Nachtigallen Énekkar zárta. A Lokálpatrióták Egyesületének süteményeit Dr. Lugosi Mária és Pável Béláné vezetésével kínálták a vendégeknek.

P.Gy.

Katona Csaba felvételei