Kevés érdeklődő volt 

A fórumot november 30-án 17 órára hirdette meg Vecsés Vá-ros Önkormányzatának képviselő-testülete. A polgármesteri hivatal dísztermében megtartott közmeghallgatáson részt vett Szlahó Csaba polgármester, a képviselő-testület tagjai, Mohainé Jakab Anikó jegyző, a hivatal összes osztályvezetője, a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. képviselője, Tuba Zoltán, a Városgondnok Kft. ügyvezetője és Harazin István, a Városközpont-fejlesztő Projekt Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Tavaly rengeteg észrevétel és vélemény fogalmazódott meg a közmeghallgatáson, ahhoz képest idén kevesebben mondtak véleményt. Ez részben azzal is magyarázható, hogy a tavaly felvetett problémák nagy részét megoldotta az önkormányzat.

A közmeghallgatás Szlahó Csaba polgármester beszámolójával kezdődött. Tájékoztatója elején az elmúlt egy év költségvetését és a város gazdálkodását részletezte. Kiemelte, hogy a 2017-es év az építkezések éve volt. Ebben az évben 1,4 milliárd forintot fordítottak a városra. Ezt a pénzt építkezésekre, ingatlanvásárlásokra és a felújításokra költötték. A 2017-es évet egy nagy értékű ingatlanvásárlással kezdték (Göci 100 millió Ft). A helyzetet javította, hogy idén is több pályázatot nyert a város. Az Andrássy iskola és a Polgármesteri Hivatal épületenergetikai beruházására 234 millió Ft-ot nyertek és közel ennyit tettek hozzá, a Halmi Telepi Általános Iskola bővítésére 100 millió Ft jött pályázatból, ehhez 50 millió Ft önrészt biztosítottak. A konyha felújítására 20 millió forintot nyertek, amit 50 millió Ft önrésszel fejeltek meg. A következő évben is jól alakulhat a helyzet, ugyanis az Alapellátási Központra 400 millió Ft-ot, a bölcsődére 335 millió Ft-ot, kézilabda-munkacsarnokra, valamint egy tornateremre 650 millió Ft állami támogatást nyert a város. Számos nagy beruházást készítettek elő a következő évekre: a tanuszodát, az Andrássy-telepen egy nagy műfüves focipályát (120 millió Ft TAO-támogatással) és egy utánpótláscentrumot (200 millió Ft TAO-támogatással).

Külön öröm, hogy önerőből is sikerült több jelentős beruházást megvalósítani. Elsőként említette a Petőfi iskola tornatermének, valamint tető és homlokzati szigetelésének elkészítését, a Grassalkovich iskola játszóudvarának és a Cifra csárda épületének a felújítását. Szintén önerőből – 30 millió forintból – készült el a Kisepres II. ütemében a futókör és gumírozott pálya. Kb. 240 millió Ft-ot fordítottak út- és járdaépítésre. Az idén 2200 folyóméter járdát épített a város, közel 2 km szilárd burkolatú út készült el. Az eredményekhez tartozik, hogy a Damjanich utcából kiköltöztették a Városgondnok Kft.-t, ezen a helyen készül majd el az új bölcsőde. Lesz elektromos töltőállomása is Vecsésnek, a megépítését pályázati pénzből az Epresben valósítják meg. Célkitűzésik között szerepel a MÁV-állomások felújítása is. A polgármester megemlítette, hogy sokat javult a hulladékszállítás rendszere a városban. Erre a szolgáltatásra az idén 65 millió forintot fordítottak. Bevezették a házhoz menő lomtalanítást. Az idén is nagy gondot fordítottak a parkok gondozására, ami körülbelül 30-40 millió forintba került.

A közmeghallgatás második felében a megjelent érdeklődők mondhatták el észrevételeiket. A hozzászólók dicsérték a város vezetését és a képviselő-testületet azért, mert szépen gyarapodik és fejlődik a város. Többen szóvá tették a vasútállomások leromlott állapotát. Ezzel kapcsolatban Szlahó Csaba elmondta, hogy az állomásokon csak a MÁV jóváhagyásával és beleegyezésével lehet felújításokat végezni, az pedig nagyon nehézkes. A nagyállomás felújításáról jelenleg is tárgyal az önkormányzat. A kisállomást valószínűleg elbontják (a bontást a napokban megkezdte a MÁV. szerk.).

Az öt órakor kezdődött fórumot a polgármester hat órakor zárta be.

Polgár