Az ötödik Bálint Ágnes Me­sefesztivál ebben az évben is beváltotta a hozzáfűzött reményeket. Csodálatos prog­ramok, vidám gyermekek és elégedett szülők vándoroltak hely­színről helyszínre, kiélvez­ve a programok nyújtotta örömöket.

A színes kavalkádot május 27-én délben Szlahó Csaba polgármester és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő nyitotta meg. Minden évben egy koncepció köré szervezik a fesztivált. Így volt ez idén is, most a cirkusz varázslatos világába nyerhettek betekintést az érdeklődők. Az előkészületekben és a lebonyolításban az internet is nagy segítséget nyújtott a családoknak, hiszen a szervezők egy héten keresztül facebookon is tájékoztatták az érdeklődőket az ingyenes rendezvényről. Fontos volt a „Mesepárti regisztráció”. A helyszínen készhez kapott térkép alapján kellett összegyűjteni a megjelölt helyeken a matricákat, melyeket a játékok, programok kipróbálásáért kaphattak a gyerekek. Aki a regisztrációt követően végigcsinálta a feladatokat az szinte mindent kipróbálhatott és mindent láthatott, a leggyorsabb és legügyesebb gyermekek pedig garantált ajándékot kaptak a REGIO Játék támogatásával. Például május 27-én szombaton kitört a bohócorrláz. Az interaktív attrakciók között olyan programokat is kipróbálhattak, mint az artistaképző, a bűvésziskola, vagy a cirkuszi játszóház! A teljesség igénye nélkül olyan programokat emelünk ki, amit mi felnőttek is érdekesnek találtunk. Ami tetszett, hogy most is több helyszínen zajlottak a programok. A Szent István téren Bokorszínpadot építettek a szervezők. Ebből kettő is várta a gyerekeket. Itt szerepelt a Kispista Színház „A medve, a róka meg a nyúl előadással, de nagy sikert aratott Bartha Tóni Bábszínháza vásári bábjátékával, a Paprika Jancsival. Egy premier előtti előadás is kiemelkedett a kínálatból. A Gergely Theáter legújabb gyermekeknek szóló darabja, a Kutyánsz­ky Kázmér került a színházterembe, amit vasárnap délután négytől láthattak az érdeklődők. Szombaton délután a Líra Könyv támogatásával a kettesszámú Bokorszínpadon Tamás Zsuzsa írónő mesélt a Lencsi és az Égigérő, a Macskakirálylány és a Kicsi Mimi kalandjairól. A cirkusz világához tartozik a pantomimművészet is! Ez sem maradt ki a kínálatból. Dvorák Gábor Huzavona című pantomimjátéka szombaton délután került a kettesszámú Bokorszínpadra.

Egy kicsit előre szaladtunk az időben, ugyanis nem lehet kihagyni a NEW DANCE WORLD látványos cirkuszi nyitó show-ját, amit a nagyszínpadon adtak elő, akárcsak a TŰZMADARAKAT, akik Steam ON! című tüzes show-műsorukkal zárták a szombatot. Az állandó programok közül sokan választották a hüllőkiállítást. Pitonok, boák, leguánok, páncélos és óriásgyíkok, ausztrál varánusz és teknősök kerültek a Mesefesztiválra. Ezt a látványosságot a Budapesti Tropical Zoo-nak köszönhettük. A Mesefesztiválra nyitotta meg kapuit Vecsés legújabb attrakciója a Nyomdagaléria! A Vértesi Nándor utca 9. szám alatt található interaktív alkotóház mindkét napon izgalmas programokkal várta az érdeklődőket. (A kiállítást csoportok, telefonos egyeztetés után bármikor megnézhetik. a szerk.) Külön színfoltja volt a Mesefesztiválnak a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkomandó bemutatója. Mind a kért napon nagyon nagy érdeklődés mellett tartottak interaktív bemutatót a hulladékok játékos felhasználására. A kommandó tagjai bemutatták, hogy nem minden hulladék szemét. A Mesefesztivál ideje alatt idén is külön programokat szervezett a Bálint Ágnes Emlékház, ahova kisvonattal vagy nosztalgia busszal lehetett eljutni. Szombaton délelőtt a Portéka Színpad, Vau és Miau című előadását, majd délután a MASZK Bábszínház, Mátyás király Bolondja című produkcióját láthattuk. Vasárnap Mollini bűvész és Takács Katalin következett, utóbbi szereplő Az öreg kisasszony autósmeséit mondta el.

Megtudhattunk tehát titkokat, és egy kicsit be is pillanthattunk a kulisszák mögé, megpróbálva ellesni a trükkök csínját-bínját. Találkozhattunk bohócokkal, kicsikkel és nagyokkal, zsonglőrökkel, akik úrrá lettek a fizika törvényein, bűvészekkel, hüllőkkel, óriás bábokkal, a marionett színházi világával és a pantomimművészeivel is, akik hang nélkül meséltek a közönségnek vidámabbnál vidámabb történeteket. A CIB Bank akadálypályáján sikerrel átjutó gyermekek szép és praktikus ajándékokkal mehettek tovább a következő lélegzetelállító produkcióhoz. Játékok, előadások, kézműves- foglalkozások és különböző ügyességi versenyek kihívásai voltak hivatva feledhetetlenné tenni az V. Mesefesztivált május utolsó hétvégéjén.

P.Gy.