Főzőszakkör indult az iskolánkban

Ildi néni (Zehetmayer Józsefné) már régóta fontolgatta, hogy megismerteti a gyerekekkel a főzés alapjait.

Az elmúlt tanévben a Sváb-projekthét kapcsán érlelődött meg benne a gondolat. Meghirdette, és meglepetésére annyian jelentkeztek, hogy két csoportot kellett indítani. Többen már otthon is sokat segédkeztek a konyhában, de volt köztünk olyan is, aki most ismerkedett meg a sütés-főzés alapjaival. Mindenki nagyon lelkes volt, de Ildi néni így is rendet tudott tartani a konyhában. Kiosztotta a feladatokat és igyekeztünk, hogy a sváb recept alapján, igazán finom étel kerüljön az asztalra. Valamennyien nagy elszántsággal gyúrtuk majd daraboltuk a tésztát. Ez végül sikerült és mindenki örült, hogy ha kicsit ügyetlenkedve is, de hozzájárulhatott munkájával az elkészült finomsághoz. A munka végeztével megterítettünk és elégedettek voltunk, hiszen mindenkinek ízlett, amit készítettünk.

Várjuk a következő foglalkozást és akkor már „nagyobb gyakorlattal” rendelkezve farsangi fánkot fogunk készíteni.

Savanyúkáposztás krumplis nudli

Hozzávalók: Tészta: 1kg krumpli, 2 egész tojás, só, finomliszt (amennyit felvesz).
Káposzta: 1 nagy fej vöröshagyma, 15-20 dkg felkockázott kolozsvári szalonna, fél kg savanyú káposzta, 1 evőkanál zsír, ízlés szerint só, bors, őrölt kömény, 1-2 babérlevél.

Elkészítés: A megfőzött burgonyát áttörjük, ízlés szerint sózzuk, belekeverjük a tojásokat, majd apránként adagolva a lisztet, kézzel gyúrva „beállítjuk” a keménységét úgy, hogy jól formálható, nyújtható tésztát kapjunk. A tészta egy részét lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, késsel kb. 8-10 cm-es darabokra vágjuk. Végül mindegyiknek a két végét külön-külön csúcsosra sodorjuk és belisztezve félretesszük. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb. 5 perc alatt kifőzzük, leszűrjük, majd adagonként egy serpenyőben zsíron aranybarnára pirítjuk. A szalonnát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a felcsíkozott hagymát, majd néhány perc elteltével beletesszük a káposztát, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel, babérlevéllel és alacsony lángon kb. 15 percig pároljuk. A krumplinudlival összeforgatva, forrón kínáljuk.

Saska Lilla, 5.a osztályos tanuló, (Grassalkovich Antal Iskola)