Kulturális kapcsolatok: Vecsés és a Pécsi Tangó Ünnep

A pécsi városvezetés 1922-ben betiltotta a tangót, miután az akkori hatalom az argentin táncot túlzottan erotikusnak találta. A rendelet mindmáig – bár porosodva – érvényben volt, ezért 99 év után a pécsi döntéshozók ezt a tiltást, a Pécsi Tangó Ünnep keretében, hivatalosan is feloldották. A szakmai szervezést a pécsi táncközösség, a Tango Harmony Budapest zenekar, Gyenis Balázs tangó DJ, és végül, de nem utolsó sorban a Vecsési Tangó Stúdió végezte.

Fotó: Körtvélyesi László (Kortepan)

Kulcsár Enikő és férje, Méhes Károly író évek óta szerveznek kulturális eseményeket Pécsett, és hazai, valamint külföldi írókat is vendégül látnak. 2018 februárjában Kiss Judit Ágnes írónőt hívták meg, akinek éppen az előző évben “A halál milongát táncol” című könyve jelent meg. Arra gondoltak, hogy az esemény színesebb lenne, ha kibővítenék azt egy tangóműhellyel, melynek szervezésére barátjukat, Práczki Pétert, a Vecsési Tangó Stúdió vezetőjét kérték fel. Az eseményen részt vett P. Horváth Tamás író is, aki az “Öt torony” (2017) regényében megírta, hogy Pécs szerb megszállása után 1922-ben, az argentin tangót a pécsi hatóságok betiltották. Idézek a Dunántúl 1922. március 14-ei számából:

“Az államrendőrség pécsi kapitányságának véghatározata, amely első az országban az erkölcstelen táncok ellen, szó szerint a következő: A “Simmy”, „Vansztepp”, „Tusztepp”, „Foxtrott” és “Tangó” néven ösmert táncoknak nyilvános táncmulatságok alkalmával való táncolását és ezen táncoknak nyilvános tánciskolákban a rendes táncórák keretében való tanítását Pécs szab. kir. város egész közigazgatási területén eltiltom… Indokok: A fent említett táncok, azoknak egyes figurái és mozdulatai ízléstelenek és tullépik azon határt, ameddig a tánc nyilvános táncmulatságon  táncolva szórakoztatásnak minősíthető s inkább az erotikát szolgálják. Ezen táncoknak nyilvános táncmulatságokon táncolása és tánciskolákban rendes tananyagként oktatása a nemzeti és az erkölcsöket nem sértő táncoktól eltávolodást, tehát ezen a téren destrukciót jelent, amit a hatóságnak a társadalom jó ízlésű és tisztult erkölcsi felfogású rétegével karöltve lehetetlenné kell tennie.” 

P. Horváth Tamás a tangó műhelyen annak a kívánságának is hangot adott, hogy milyen jó lenne, ha Pécsett a királyi tiltás hivatalosan megfelelő ünnepi körülmények között oldanák fel, és mindez az argentin nagykövet jelenlétében történne. 2019-ben az önkormányzati választásokat követően, P. Horváth Tamást, a Mindenki Pécsért Egyesület képviselőjeként a Pécsi Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnökévé választották.

A Zsolnai Örökségkezelő Nonprofit Kft. a Pécsi Tangó Ünnep szakmai megszervezésére Bánkiné Perjési Beatrixet, a PTE Táncoló Egyeteme és a PTE Táncegyüttese művészeti vezetőjét, Kutni Balázst és Vágási Barbarát, a Club Cubano tánciskola vezetőit és Práczki Pétert, a Vecsési Tangó Stúdió vezetőjét bízta meg. A koronavírus karantén időszaka miatt a Pécsi Tangó Ünnep szervezése 2020-ban elmaradt, de 2021 tavaszán már megállapodás történt a Tangó Harmony Budapest zenekar fellépéséről, és tárgyalások folytak a legismertebb hazai tangó táncosok közül Budai Lászlóval, világbajnok és világkupa-győztessel, illetve Kulik Johannával, Európa kupa második és a Buenos Airesi Első Argentin Tangó Világbajnokság negyedik helyezettjével, mikor kiderült, hogy a tangó ünnepre kijelölt költségvetés összeomlott.

A Pécsi Tangó Ünnep végül nem külön eseményként, hanem a Pécsi Napok 2021 programjaként valósult meg. A szervezők Bartha Katalin, a Tangó Harmony Budapest zenekar művészeti vezetőjének segítségével új stratégiát dolgoztak ki, melynek keretében a Pécsi Tangó Ünnepet országos tangós közösségi találkozóként hirdették meg, melyre minden hazai tangókedvelőt meghívtak.

A 2021. szeptember 23-ai Pécsi Tangó Ünnep jelképes eseménnyel indult, melynek keretében Péterffy Attila pécsi polgármester és Hernán Maria Patino Meyer argentin nagykövet aláírták az argentin tangó pécsi újra engedélyezéséről szóló nyilatkozatot. A Pécsi Tangó Ünnepet Pécs polgármestere nyitotta meg, és ezt követően megkezdődött a táncos rendezvény. Tangós oldalról Práczki Péter köszöntötte a Széchenyi tér közönségét, és a Vecsési Tangó Stúdió nevében átadta Vecsés Város üdvözletét Pécs Városának, majd az argentin tangó rövid bemutatásán túl néhány lépéses tangós oktatásra került sor, ahol a közönséget is bevonták a táncba, köztük Péterffy Attila pécsi polgármestert is. Igaz, az eredetileg tervezett profi argentin tangós show költségvetési okok miatt sajnos elmaradt, de ezt kompenzálta a Tango Harmony Budapest zenekar kiemelkedő művészi előadása, és Európa egyik legismertebb tangós DJ, Gyenis Balázs “vérprofi” milongája (a milonga szó jelentése ebben az értelemben: tangós összejövetel), aki mellesleg a világ egyik legszínvonalasabb argentin tangó rádióját is üzemelteti, valamint a helyi és Budapestről érkezett tangórajongók lelkes és példamutató részvétele, akik szabadidejüket nem kímélvén ezen a csütörtöki napon is megtisztelték jelenlétükkel a pécsi tangós rendezvényt.

Reméljük, hogy a Pécsi Tangó Ünnep nem egyszeri esemény lesz, hanem a továbbiakban is minden évben megrendezik, nem beszélve arról, hogy jövőre éppen 100 éve lesz, hogy Pécsett az argentin tangót betiltották.

Némedy Marianna