A Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat november 20-án megtartotta idei közmeghallgatását, melyen az év fontosabb eseményei mellett a jövőbeni tervekről is beszámoltak.

Igyekeztünk az idén már minél több rendezvényt megtartani, hiszen a korábbi években ez a Covid-járvány miatt nem mindig volt lehetséges. Sajnos az időjárás azért közbeszólt, a tájház születésnapját például a rossz idő miatt nem tudtuk megtartani – mondta a Williams TV-nek Tófalvi Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Hozzátette, a szokásos megemlékezéseket, rendezvényeket és természetesen a Káposztafesztet és a búcsút is szeretnék jövőre megtartani.

Az elmúlt év eseményei közül kiemelte, hogy folytatódott a nyílászárók cseréje a fenntartásukban működő Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában.

– Ezzel is a takarékosabb üzemeltetést szeretnénk elérni, illetve további fejlesztés volt a napelemek felszerelése, amit szerencsére nagyrészt pályázati forrásból sikerült megvalósítanunk – mondta az iskola korszerűsítésével kapcsolatban.

A jövőbeni tervek között említette, továbbra is szeretnének kiadni egy Vecsésről szóló monográfiát.

– Ehhez keressük a szerzőt, ami nem könnyű feladat, hiszen elsősorban a német nemzetiségi vonalról szóló kötetet szeretnénk megjelentetni. Jelenleg is tárgyalásban vagyunk, nem szeretném elkiabálni, de úgy néz ki, hogy sínen van a dolog. Bízunk benne, hogy az elkövetkező évben vagy években sikerül megvalósítanunk.

Egy új tanösvény kialakítása is szerepel a terveik között, ezt a Falu városrész területén szeretnék megvalósítani.

– Ez ügyben is elkezdtük a munkát, egy munkacsoportot alakítottunk és már gyűjtjük az anyagokat a tanösvényhez. Hétről-hétre összeülünk, ötletelünk, már néhány állomásnak a konkrét terve is megvan. A tanösvényt a Falu városrészben alakítanánk ki, elsősorban a Fő úton és a Jókai Mór utcában lennének az állomások, olyan helyszíneken, amelyeknek van története. Például a templom környéke, a Hősök ligete, illetve a Grassalkovich iskola és a nemzetiségi óvoda környéke, és természetesen a tájház – mondta Tófalvi Mónika, hozzátéve, a pályázati forrásokat is figyelik, mert ezt az elképzelésüket is külső forrás bevonásával szeretnék megvalósítani.

Vén