Kézilabda: elindult a tavaszi idény

A 2021/2022-es szezonban elért szerény eredményekhez képest jelentősen előreléptek a város kézilabda csapatai.

A másodosztály átalakítása miatt a férfiak tavaly gyakorlatilag kiestek az NB I./B-ből, végül csak annak köszönhették a bennmaradást, hogy az NB II. feljutói nem vállalták a magasabb osztályú szereplést. Ezzel szemben az új idény első felében már sokkal jobb teljesítményt nyújtott a csapat. A nyári igazolásoknak köszönhetően erősödött a keret, a gárda jól kezdte a bajnokságot, még a dobogóra is sikerült felkapaszkodniuk, majd a szezon derekán a 16 csapatos NB I./B 6. helyén álltak.

A téli szünetben nem volt játékosmoz­gás a csapatnál, de az őszi eredmények tükrében nem is volt szükség új igazolásokra. Fontosabb volt, hogy a keret egyben maradjon, és folytassák a megkezdett munkát.

– Van két jó sorunk, a csapat egységes, a játékosok jó szellemiségben edzenek. Elégedettek vagyunk a teljesítménnyel, ezért úgy éreztük, nincs szükség új igazolásokra. Az átlövőnk felépült a sérüléséből, egyre jobb formában van, de még pár meccs kell, hogy teljesen visszarázódjon a játékba. Az irányító játékosunk kezéről már lekerült a gipsz, de a teljes felépülésig még 2-3 hetet várnunk kell. A kapusunk keresztszalag-szakadást szenvedett, az ő visszatérésére egyelőre még bizonytalan, de elégedettek vagyunk a második számú kapusunk teljesítményével – mondta a játékoskerettel kapcsolatban Antal Zoltán szakosztályvezető.

Bár a tavaszi rajtot vereséggel kezdte az együttes (Csépe Salgótartjáni SKC-Vecsés SE 30-28, Vecsés SE-BFKA Veszprém 29-34), továbbra is tartják az ősszel elért helyezésüket.

– Elégedettek vagyunk az eddigi eredményekkel, a tavalyi helyezésünkhöz képest jelentős javulás a 6. hely. A bajnoki rajt után vérmesebb reményeink is voltak, hiszen harmadik helyezettek is voltunk, aztán sajnos meghatározó játékosaink szenvedtek sérüléseket, ami az eredményeinken is megmutatkozott. Úgy gondolom, hogy reálisan a 6-8. hely valamelyikére érhetünk oda a bajnokság végén – mondta Antal Zoltán szakosztályvezető.

A lányok az ötödik helyről várták a folytatást

A férfiakhoz hasonlóan a hölgyek is eredményesebb félszezonon vannak túl. Az elmúlt idényben sok probléma nehezítette a játékot, de a nyáron megerősített kerettel már a jobb eredmények is jöttek, a Vecsés SE női kézilabdázói a tabella 5. helyén állnak a 12 csapatos NB II Dél csoportban.

– A lányoknál volt egy edzőváltás, az új szakember munkája mostanra érik be. A keret körülbelül 50 százalékban megújult, sikerült jó játékosokat igazolni, összességében ezeknek köszönhető a tabellán elfoglalt helyezésünk. A sérülések a lányokat sem kerülték el, a kieső játékosok pótlásáról gondoskodnunk kellett. Sajnos egy saját nevelésű tehetséges játékosunk kiesett, ő kettős igazolással szerepelt a keretünkben, az NB I.-ben is játszott. Sajnos keresztszalag-szakadást szenvedett, így rá ebben a szezonban már nem számíthatunk. A hiánya érzékenyen érinti a csapatot, mert rengeteg gólt lőtt, de bízunk benne, hogy az igazolásunk tudja majd pótolni. A kapusunk is megsérült, a helyére is kellett hozunk egy új játékost – összegezte a női csapat helyzetét Antal Zoltán.

Az elvárásokkal kapcsolatban a szakosztályvezető úgy fogalmazott: boldog lenne, ha összejönne a dobogó, de ha idén megtartják az eddig elért szintet, és csak jövőre lépnek előre, azt is megfelelő eredményként könyvelik el.

Nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás-nevelésre

Az utánpótlás helyzete is javulni látszik – tudtuk meg a szakvezetőtől. Antal Zoltán elmondta, a korosztályos csapatok megszenvedték a Covidos időszakot, mert az edzések kimaradása, az iskolák bezárása komoly problémákat okozott, amelyeken, ha lassan is, de úgy tűnik, hogy sikerül átlendülnie az egyesületnek.

– A Covid alatt sok utánpótláskorú játékos eltávolodott a kézilabdától, ezért most az egyik legfontosabb fe­ladatunk, hogy visszatoborozzuk a létszámot. Körülbelül 50-60 fő lemorzsolódott, ami nagyon magas szám, de jó úton járunk, mert ez a hiány mostanra 25 főre csökkent, és reményeink szerint további 10-11 játékost vissza tudunk csábítani. Kiválóan teljesítenek, akik most itt vannak, remek az edzői gárda, bízom benne, hogy a következő idényt már teljes létszámmal tudják kezdeni a korosztályos csapataink.

Az épülő kézilabda munkacsarnokkal kapcsolatban Antal Zoltán elmondta, nagyon várják már, hogy használatba vehessék a létesítményt, mert a szakosztály számára fontos, hogy legyen végre egy saját bázisa.

– Az új sportcsarnok egy olyan bázist jelenthet a kézilabda számára, melyet az otthonunknak tekinthetünk. Jelenleg nem tudjuk igazán élvezni a hazai pálya előnyét, mert az üllői sportcsarnok nem a sajátunk. Az utánpótlás-nevelés szempontjából is nagyon fontos, hogy legyen egy állandó saját bázisunk, de nemcsak a kézilabda miatt tekintünk nagy várakozással az új létesítményre. Az asztalitenisznek, a karaténak és még sok más szakosztálynak is nagy előrelépés lesz, ha elkészül a sportcsarnok.

varga