Őszbúcsúztató Mosolyországban

November igazi esős idővel érkezett, reménykedtünk, hogy az őszi szél nem csak a leveleket, de az esőfelhőket is elfújja az ünnepség idejére. Szerencsénk volt, november 8-án, a Vecsési Mosolyország Óvoda hagyományaihoz híven, immár 10. alkalommal rendezte meg Őszbúcsúztató ünnepségét – Márton napi felvonulását.

Mindenki lelkesen készült már hetekkel a jeles esemény előtt. Október közepétől folyamatosan beszélgettünk a Márton-legendáról, megismerkedtek a gyermekek Szent Márton püspök történetével, a személyét övező különböző mesés történetekkel, őszi népszokásokkal, hiedelmekkel. Az ünnepre való készülődést idén is új dalokkal, versekkel színesítettük. A gyermekek örültek neki, lelkesen és örömmel játszották velünk együtt az őszi körjátékokat, énekelték a dalokat magyar és német nyelven egyaránt. A csoportszobákban készültek a szebbnél- szebb Márton- napi lámpások, őszi- libás gyermekmunkák.

Erre a napra meghívást kaptunk a Kispatak Természetvédő Egyesülettől, faültetésre és madáretető állítására a Kispatak partjához. Erre a felkérésre nem mondhatunk nemet, hiszen Zöld Óvodaként fontosnak tartjuk a környezet óvását- védését. Így a délelőtt során a nagy csoportosainkkal, kislapátokkal és madáreleséggel, örömmel segítettünk. Köszönjük a meghívást Krojher Gabriellának, és a gyermekek oda jutásában a segítséget Makra családnak.

Csendes pihenő alatt az óvoda udvara felöltötte ünnepi ruháját, hogy a hozzánk ellátogató vendégekkel közösen érezhessük jól magunkat. Nagy öröm, hogy a volt ovisaink, már nagy iskolások, szüleikkel együtt egyre többen részt vesznek kis ünnepségünkön.

Ebben az évben is egy fehér kacsa érkezett az ünnepi napra, ez remek lehetőség volt, hogy megkeressük a hasonlóságokat és a különbséget a liba és a kacsa között. Ezúton is köszönjük, Botlik Dávid családjának, hogy a szép szárnyas egész nap óvodánk udvarán vendégeskedhetett.

Az oly sokszor hallott énekekkel, versekkel, mondókákkal és Szent Mártonról egy kis történettel kedveskedtünk vendégeinknek. A műsor végeztével mindenki magához vette a kis lámpását, és rendőri biztosítás mellett felvonultunk óvodánk környező utcáiban. Visszaérkezve zsíros kenyér lilahagymával, meleg tea és sütemény várta a felvonulókat.

Szeretnénk ezúton is köszönetet mondani a Vecsési Rendőrörs munkatársainak, akik segítettek nekünk a rendezvény zavartalan lebonyolításában, illetve köszönjük szépen a partneróvodáinknak, vecsési iskolákból megjelent pedagógusoknak a részvételt, illetve Mindenkinek, aki jelenlétével szebbé varázsolta e napot.

Büszkén mondhatom, hogy Mosolyországban lenni jó.

Romhányiné Lieber Mónika óvodapedagógus