Május végén változik a vasúti menetrend

A vasúti tömegközlekedés minőségének javítása érdekében a reggeli menetrend változtatását tervezi a MÁV. 

A legnagyobb utasforgalmú 100a számú vonalon, Budapest-Nyugati-Cegléd-Szolnok viszonylatban a reggeli menetrendi struktúra módosítását tervezi a MÁV, a vasútvonal mentén fekvő települések kiszolgálásának javítása érdekében, ezáltal a jelenleg is nagyon zsúfolt 4. számú főút, illetve a repülőtéri gyorsforgalmi út tehermentesítésére – közölte a MÁV-START Zrt. A vállalat a változtatások bevezetésétől a vasút versenyképességének növekedését és az utasok kedvezőbb kiszolgálását várja.

A menetrend átalakításának része az elővárosi struktúrába integrált távolsági vonatok megállási rendjének módosítása, amelynek köszönhetően várhatóan csökken a vonatok zsúfoltsága. Az utasok az utazási távolságuknak leginkább megfelelő vonatot vehetik igénybe, ami egyenletesebb utaselosztást és jobb utazási komfortérzést biztosít.

Mi változik?

A Szolnok/Cegléd – Budapest-Nyugati között közlekedő zónázó vonatokhoz kapcsolódva a jelenlegi 20 perc helyett 30 percenként indulnak leosztó személyvonatok Monor-Budapest-Nyugati között, minden állomáson és megállóhelyen megállva.

Munkanapokon 5:41-től 7:11-ig 30 percenként négy új vonat (korszerű FLIRT motorvonatok) indul Üllőről, amelyek Üllő és Kőbánya-Kispest között csak Vecsésen állnak meg. Ezek a vonatok Kápolnásnyék, illetve Székesfehérvár állomásra közlekednek, a fő utazási irány – Kőbánya-Kispest – mellett közvetlen kapcsolatot biztosítanak Budapest-Kelenföldre, illetve átszállási lehetőséget a dunántúli célállomásokra.

A vonali struktúra módosításának eredményeként a vonatok zsúfoltságának jelentős csökkenését várja a társaság. A változások május 27-től lépnek életbe, a reggeli időszakon túl a vonatok menetrendje változatlan marad.

A részletes menetrendért kattintson IDE!

2020-ban jön a KISS

Várhatóan 2020 első negyedévétől állnak forgalomba a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Vác–Szob vasútvonalakon az emeletes KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatok. A kétszintes motorvonatok korszerű utastájékoztató rendszerrel, tágas, légkondicionált utastérrel, WIFI-vel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, valamint korszerű kamerarendszerrel felszereltek. Az új szerelvényeken hagyományos és mozgássérülteknek kialakított speciális WC is lesz, a multifunkciós terek pedig négy kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak (a kerékpárhelyek száma 24 darabig bővíthető).

A korszerű vonatok forgalomba állításával a szolgáltatási színvonal emelkedése mellett a menetrendszerűség javulása is várható.

VT info