Nyári tábor Mindszentkállán

Csoportkép a Hegyestű tövében

Táborunk célja a Káli-medence természeti értékeinek felfedezése volt, ezért szálláshelyül a festői szépségű kis falut, Mindszentkállát választottuk.

Hatalmas, sok játéklehetőséget kínáló udvar, jó levegő, madárcsicsergés és kedves házigazdák fogadtak bennünket.

Nemzetiségi iskola lévén fontosnak tartottuk a környék német nemzetiségi hagyományaiba való betekintést, ezért útba ejtettük a Városlődi Tájházat, ahol a vezetőnk lelkesen mutatta be az egykor használt tárgyakat. Nagy örömömre szolgált, hogy tanulóink számos eszköz német elnevezését is tudták. A vacsoránk elkészítésében magunk is részt vettünk, kürtőskalácsot, pizzát és langallót sütöttünk. A napot zenefelismerő-versennyel majd karaokéval zártuk.

Első délelőttünkön a Salföldi Természetvédelmi Majort látogattuk meg, ahol számos nálunk őshonos állatot láttunk, majd mindenki lovagolhatott egy kicsit. Aztán kigyalogoltunk az erdőbe és az egykori Pálos-kolostor romjainál számháborúztunk. Visszafelé lovaskocsi hozta a fáradt sereget. Sötétedés után rendeztük meg a bátorságpróbát, majd a csillagképeket tanulmányoztuk.

Másnap a Szentbékkállai Kőtengerhez túráztunk. Nagy élményt jelentett a hatalmas kőtömbök közötti játék, az ingókőre való feljutás és annak megmozgatása. Ebéd után Zánkára utaztunk, ahol a szünidő ellenére szívesen fogadott bennünket a Bozzai Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója, aki mesélt a helyi németség múltjáról és jelenéről. Innen a Hegyestűre vezetett utunk. A fárasztó lépcsőzés eredményeképp csodálatos balatoni panoráma tárult elénk. A napot csocsóversennyel, minigolffal fejeztük be.

Csütörtökön Szigligetre buszoztunk. A vár legfelső szintjéről körbetekintve láthattuk a Tapolcai-medencét övező vulkáni tanúhegyeket és a Balaton nyugati medencéjét. Az egykori termek körbejárása után egy lovagi torna részesei lehettünk. Sajnos, a délutáni túránkat eső kísérte, ennek ellenére elmentünk a Theodóra-forráshoz, majd a közeli farmon kecsketejből készült fagyit kóstolhattunk. Este Ki mit tud?-ot és diszkót rendeztünk.

A hazautazást egy révfülöpi „betérővel” tettük érdekesebbé. Ha fürödni nem is tudtunk a hűvös idő miatt, legalább egy sétát tettünk a „magyar tenger” partján.

Dömötörné Futó Molnár Mónika, Feketéné Kovács Viktória, Gáborné Bárány Ágnes, Mák Klára – Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola