Sikeres évet zárt a legnépesebb szakosztály

December 15-én a Vadászi étteremben tartotta évzáró összejövetelét a kézilabda-szakosztály.

A férfi szakágnak még ugyan hátra volt a zárófor­duló, de az esetükben már meg lehetett vonni a mérleget, ahogyan az a beszámolókból később ki is derült.

Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Szlahó Csaba polgármester, Czibolya Zoltán, a sportbizottság elnöke, valamint Alattyányi István, a gaz­da­sági bizottság elnöke, és más szakosztályok vezetői is, közöttük Varga István, a VSE volt elnöke.

Antal Zoltán, a szakosztály vezetője köszöntötte a Szegedi Istvánt, a szakosztály felügyelőbizottságának elnökét, valamint Tuba Zoltánt, az FB tagját, az ÉL-TEAM vezetőit, mint főtámogatókat, továbbá más jelenlévő mecénásokat és nem utolsósorban a női és férfiszakág csapatait.

Szlahó Csaba üdvözölte a játékosokat és a vezetőket, megköszönte tisztes helytállásukat, azt, hogy jó hírét vitték a városnak országszerte. Támogatásukról biztosította a szakosztály tagjait és további sikereket kívánt mindegyik csapatnak.

A köszöntések után vacsora következett, majd lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésekre. Kovács Márton elnök feladata a szakosztály működési költségeinek biztosítása. Elmondta, hogy a férfi- és női mezőnyben 15 csapat játszik a vecsési színekben, és ez közel 250 fő igazolt játékost jelent. Szakáganként U10, U12, U14, serdülő, ifjúsági és felnőtt (férfiaknál kettő van) csapat versenyeztetését kell megoldani. Mindezek biztosítására rendelkezésre állnak az anyagiak. A költségvetés kétharmadát a TAO-osztalék teszi ki, a fennmaradó hányadot az önkormányzat és más támogatók biztosítják. Az elnök elmondta, hogy a TAO- támogatásokat szigorú feltételek mellett szabad felhasználni, és ezt az országos szövetség sűrűn, évente többször ellenőrzi. Jelentős többletköltséget okoz az, hogy az ifjúsági csapatok bajnoksága különvált a felnőttől. A felnőttek Nyugat-Magyarországra, az ifik az ország keleti felébe utaznak, ami az utazási költségek radikális emelkedését okozta. Igen tetemes költség még az üllői sportcsarnok bérlése, bár jelentős kedvezményt biztosít a VSE-nek Dienes András, a létesítmény vezetője. Bérleti költség terheli még a szakosztályt a Petőfi és a Grassalkovich iskola teremhasználatáért.

A TAO-költségekből épül majd fel a Halmi Telepi Általános Iskola udvarán az új kézilabda-munkacsarnok, amely a fenti költségeket kiválthatja. Erre az országos szövetségnél kellett pályázni, amelyre 630 millió forintot nyertek. A helyi önkormányzat további 65 millió forinttal támogatja, hogy a csarnokban nézőtér is legyen, mert a csarnok így alkalmas lesz első osztályú mérkőzések megrendezésére is.

Antal Zoltán a szakosztály szakmai munkájának biztosításáért felelős. Tizennégy szakembert foglalkoztat a szakosztály a 15 csapatnál. Hosszan sorolta az edzőket: a felnőttkeret eredményességét Nagy Károly mesteredző irányításával Bakos István kapusedző, Szabó András erőnléti edző és Szilágyi Péter segédedző segíti. Az ifjúsági csapat ősztől kiegészült a KSI korosztályos fiataljaival, őket Szabóné Balog Judit tréningezi. A vecsési ifiseket Szilágyi Péter irányítja, ő még a felnőtt második csapat edzője is, ahol Pindák László erőnléti edzőként is közreműködik. A serdülőgárdánál Tóth József a szakmai vezető és Vitáris Norbert a kapusedző. Az utánpótlás fiatalabb korosztályainál a felnőttcsapatok kiválóságai irányítják a gyermekek munkáját.

A hölgyeknél a felnőtt-, az ifjúsági és a serdülőgárda szakmai vezetője Bartus Judit, munkáját Turkaya Katalin kapus- és Munkácsi Máté erőnléti edző segíti.

Szóba került a férficsapat ragyogó szereplése kapcsán a profi ligába való felkerülés lehetősége. Nagy Károly mesteredző testközelből ismeri a profi NBI világát, miután korábban a Gyöngyös, majd most a Cegléd edzőjeként hetente viaskodnak a legjobbakkal. A mesteredző nagyon tömören és találóan fogalmazott: „A csapatban benne van a felkerülés, de a bennmaradás nem”.

Az erősítés és az első osztályban való szereplés közel háromszoros költséget jelent a maihoz képest, aminek egy nagy részét a Szerencsejáték Rt. – állami szabályozás miatt – átvállalja, de ez sem elegendő. A TAO-összegek erősen kötött felhasználási feltételei miatt további komoly támogatókra van szükség. A szakosztály vezetői kifejezték szándékukat, hogy mindent elkövetnek azért, hogy feljutás esetén a profiligában is helyt tudjanak állni a vecsési színek képviselői.

Nagy Károly elmondta, hogy tavaly a ceglédi csapat mellett vállalta el a vecsési együttes edzőségét. Számára is nagy kihívás volt, hogy amatőr körülmények között mire képes. Kifejtette, hogy a tavasz nagy csalódás volt, és belátta, hogy erősíteni kell és az edzések számát is növelni kell. Kiemelte, hogy a hárompontos vezetést heti négy edzéssel érték el, de ellenfeleik közül többen 6-7 alkalommal tréningeznek hetente. Ez dicséri a gárda – főként a kezdő hatos – erejét, de hozzátette, hogy szerencsére elkerülte őket a sérülés. Másik fontos momentumnak azt tartotta, hogy mentálisan erős az együttes tartása, kiváló a csapatszellem, az akarat, ami sokszor segített az ősz során.

Bartus Judit, a hölgyek edzője kétarcúnak ítélte az őszi teljesítményüket. Nagyon jó kezdés után hat vereség zárta szezont. Ugyanakkor elfogadhatónak értékelte az edzésmunkát, a lányok szorgalmát és hozzáállását. Erősítenünk kell több poszton, hogy az 5-6. hely táján zárhassuk a bajnokságot és egy masszív csapat alapjait lerakhassuk – mondta a tréner, aki nagyon derűlátó volt az utánpótlással kapcsolatban. Mind az ifi, mind a serdülő éremesélyes, ami különösen azért figyelemreméltó, mert sok közöttük a 14-15 éves, akik még hosszú évekig együtt játszhatnak, illetve akár a felnőttek közé is bekerülhetnek.

Adósak vagyunk a férfi felnőttcsapat utolsó meccsének eredményével.