szerda, 22 március 2017 06:01

Sváb disznótor

Ismét Budakeszin jártunk, avagy ki hozta volna el az „Ínyenc kolbász”különdíjat, ha mi nem lettünk volna ott… Január 14-én, immáron harmadik alkalommal rendezte meg Budakeszi Német Nemzetiségi Önkormányzata a hagyományos sváb disznótort, melyre idén is meghívást kapott Vecsés a rendezvény főszervezőjétől, Schrotti Jánostól. Vecsés Német Nemzetiségi Önkormányzata ismét Kiss Gábort és lelkes csapatát kérte fel a „Sautanz” sváb disznótoron való részvételre.

Befejeződött a Fedeles Világkupa selejtezősorozata. Nyolc helyszínen rendeztek selejtezőt a legjobb négyesfogatosok számára. A versenyzőknek egy maraton- és akadályhajtáselemekkel tarkított pályán kellett időre és verőhiba nélkül teljesíteni. A legjobb három hajtó még egyszer teljesítette a pályát, és utána alakult ki az adott forduló végeredménye. A hajtók a nyolcból négyen indulhattak, és ebből a legjobb három eredményük után járó pontszám szerinti sorrend alakította ki a döntőbe jutást. Február 4–5-én Bordeaux-ban volt az utolsó forduló, amelyik után kialakult a döntő végleges mezőnye. Nagy örömünkre –
és a várakozásunknak megfelelően – a 4. legjobb eredménnyel a finálé résztvevője lett Dobrovitz József. Ugyanakkor nagy bánatunkra, mindössze két ponttal lemaradva, ez nem sikerült ifj. Dobrovitz Józsefnek, aki a 7. helyen végzett. A február 25–26-án, a svédországi Göteborgban megrendezésre kerülő hatos  döntőben az ausztrál Boyd Exell, a holland Koos de Ronde és honfitársa IJsbrand Chardon, Dobrovitz József, a svájci Jěrome Voutaz és a német Georg von Stein indulhat a Világkupa elnyeréséért.

szajan

Ha csak valamilyen hirtelen szél el nem fújja a fővárosra ült szmogfelhőt, akkor holnap életbe lép a szmogriadó riasztási fokozatát Budapesten. Ez a legfontosabb amit tudni kell.Felesleges cifrázni, kinek mennyit pöfög az új dízel, vagy mennyire káros egy öreg busz, mert a szabályozás szövege alapján ez az egy mondat a lényeges.Hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.A legfontosabb pedig, hogy ezt nem szabad összekeverni a sokszor emlegetett I-től VI-ig terjedő,  európai környezetvédelmi normákkal. Az Euro besorolás helyett a hazai szabályozás egy 0-tól 16-ig terjedő skálán osztja be a járműveket.Autónk besorolását a forgalmi engedély hátoldalán találjuk, a a V.9 rovatban, ahogy az a képen is látszik. Tehát ha itt egy 0 és 4 (igen még a négyes is) közé eső számot találunk, akkor holnap ne induljunk Budapest felé autóval, mivel a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Vezess.hu

 

 

Megkezdődött a Pest megyei lakóépületeknek szóló energiahatékonyságot és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram társadalmi egyeztetése.

Ahogy a vidéki tükörpályázatnál már láttuk, ebben is az áll, hogy hitelkérelmet természetes személy, társasház és lakásszövetkezet nyújthat be a közép-magyarországi régióban megvalósuló projektekre. Az ingatlanok energiahatékonyság javításra és megújuló energiafelhasználásra vehető igénybe az uniós kölcsön. Amire figyelni kell, hogy biztosíték nyújtása kötelező.

Elindult a Pest megyei "Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel" című termékleírás tervezetének társadalmi egyeztetése. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. december 28. éjfélig várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

szerda, 07 szeptember 2016 11:26

Ismét nagydíjasok lettünk!

Augusztus 27-28-án került megrendezésre a XX. Egri Népzenei Gála Országos és Aranypáva Nagydíjas Verseny, melyet hagyo- mányosan a KÓTA, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, valamint a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület szervezett. A műsorok helyszíne a Bartakovics Béla Közösségi Ház és az Esterházy téri Szabadtéri Színpad volt. A gálán és a versenyen közel 40 együttes, citerazenekar és szólista lépett fel, akik az ország, illetve Szlovákia területéről érkeztek, ízelítőt nyújtva a hazai és felvidéki népzene legjavából. A meghívott csoportok- nak alkalma nyílt a tapasztalatcserére, szakmai és baráti együtt- működés megalapozására is. A programok sorában népzene, néptánc és szakmai előadások szerepeltek.

csütörtök, 01 szeptember 2016 12:21

Imáinkkal támogatjuk plébániánk új vezetőjét

2016. szeptember 1-jétől ismét önálló vezetője van az Irgalmas Jézus plébániai közösségünknek. Köszönjük az Úrnak, hogy van- nak olyan szolgáló emberek, akik sok áldozatot készek vállalni a közösségekért. Ilyen a mi diakónusunk, vagyis szerpapunk, Frics Zoltán is. Megyéspüspök atyánk teljes nyugalommal tudta rábízni plébániánk vezetését.
Sokat nyer ezáltal a közösségünk:

– benne él közösségünkben, és ezért szívügye az itt élő hívő emberek hitélete,
– a plébánia vezetője könnyebben elérhető bárki számára, és több ideje is jut a közösségre,
– az eddigi igeliturgiák és szentmisék mellett még több pap fog jönni templomunkba,
– így tovább fejlődik közösségünk, mint önálló plébánia, és nincs alárendelt viszonyban a város másik plébániájával szemben. Tisztelendő Zoltán diakónus úrnak (sőt szokás diakónus-atyának is hívni) a kinevezését és feladatait részletesen leírja a kinevezési püspöki levél.

kedd, 09 augusztus 2016 11:45

Nagyberuházások és befektetések

 A város vezetése mindig is szem előtt tartotta a beruházási lehetőségek bővítését, ezért óriási energiát fektet a külső források bevonásába, legyen szó kormányzati vagy uniós támogatásról. Az elmúlt években rengeteg előkészítő munkát végeztünk, hiszen tudtuk, hogy itt a Közép-magyarországi régióban 2016-tól nyílnak meg az uniós pályázatok. A rendelkezésünkre álló dokumentumokat természetesen a pontos kiírás tartalmához kell igazítanunk, mégis az előzetes felmérések és számítások, a műszaki paraméterek összegyűjtése nagymértékben növeli a pályázatírás hatékonyságát. Mindezek ellenére a Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Non-profit Kft., valamint a Polgármesteri Hivatal munkatársai időnként erőn felül teljesítenek, hogy határidőben és precízen tudják eljuttatni anyagainkat az irányító hatóságok felé. Az eddig elvégzett feladatainkról, terveinkről számos formában tájékoztattam már a lakosságot, de úgy gondolom, fontos időről-időre a főbb pontokat rendszerbe szedni, és az újság hasábjain is közreadni.

szerda, 06 január 2016 11:25

FENYŐFÁK BEGYŰJTÉSE

Vízkereszt napjával, január 6-án hivatalosan is véget ér a karácsonyi ünnep és elkezdődik a karácsonyfa-bontási időszak. A szokásos kommunális szemétszedési napon a fenyőket ki lehet helyezni a kuka mellé. Mindössze annyit kérünk, hogy a nagyméretű fenyőket vágják fel kettő vagy három darabba (max. 1,5 méteres darabokra), hogy a fenyő beférjen a kukásautóba. A túl méretes fenyőket kénytelenek leszünk (ideiglenesen) otthagyni, abban bízva, hogy legközelebb már több részre felvágva fogjuk ott találni.

A fenyőfa begyűjtési időszak 2016. január 6-tól február közepéig tart.

Szokatlanul, önző módon, azért használok a címben többes számot, mert, gyermekkori élményeimmel, kiskorom legkedvesebb könyvével és annak írójával – Bálint Ágnessel – is „találkoztam”. Persze, csak gondolataimban, emlékeimben. A kifogyhatatlan mesetár írója, a televíziót néző gyermekek varázslója, műfordító, dramaturg, 60 esztendőn át volt az időközben kedves várossá nőtt Vecsés lakója. Ó, mennyire hiányzik a mostani gyermekeknek egy ilyen alkotó, aki „oktat, nevel, szórakoztat”. Mert mire tanítottak pl. a Cimborák című gyermek-meseregény kedves alakjai? Hogy dolgozni jó, dolgozni érdemes, hiszen Naplopó Sün is megtanulta ezt, meg azt is, hogy a sok-sok intrika és konfliktus után, egyetlen igazi értéke van az életnek: a szeretet és az igazi barátság: „Megleltem azt, kit kerestem; van hű cimborám” mondja a végén Süni.
Mindez ott motoszkált bennem, amikor kedves meghívást kaptam a Balla Péter Népdalkör vezetőjétől, szeghalmi Ágnestől egy népzenei találkozóra. Az esemény a 2013 májusában átadott Bálint Ágnes Kulturális Központban zajlott.

szombat, 10 október 2015 10:13

A helyi értékekre építünk

Üllőre érkezett a Pest Megyei Értékek vándorkiállítás és konferencia

Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere a köszöntőjében elmondta, hogy Üllő az elsők között alakította meg a települési értéktárát a megyében. A Laza István vezetésével működő bizottság már azt is elmondhatja magáról, hogy a Doberdói Bánlaky József munkássága immár megyei értéktár része lett.

„A helyi értékekre építünk" – jelentette ki Szabó István az előadásában. A megye első embere elmondta, hogy nem minden helyi értékből lesz megyei érték, de azok is hozzájárulnak a Pest megye brand kiépítéséhez. Pest Megye Önkormányzata az évvégére egy értéktár kiadványt készít, miközben megkezdődött a gasztronómiai értékek összegyűjtése is, ahova elsőként az acsai ganca, egy kásaétel került be.

1. oldal / 4

Aktuális szám letöltése:

cimlap

« Február 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
« Február 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
© 2017 Bartim honlap