csütörtök, 11 május 2017 07:40

Öröm és boldogság - 4 ezüst és 7 arany!

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola gyermekkórusa szép sikert ért el Biatorbágyon az ÉMNÖSZ énekversenyén.

Idén is nagy igyekezettel készültünk iskolánk kórusával a biatorbágyi megmérettetésre. A sok odaadó gyakorlás meghozta gyümölcsét. Nagyon szép eredményt értek el a gyerekek március 30-án Biatorbágyon az ÉMNÖSZ regionális kórusversenyén. Több kategóriában indultunk idén is. Nagy énekkarunk tájszólás kategóriában ezüst minősítést nyert. Szóló kategóriában Kovács Dóri, Tóth Kira és Fazekas Liza ezüst minősítést, Bruder Lili, Nangeli Adele, Zsichla Dorka és Viola Boglárka - Sallay Andrea énekese- pedig arany minősítést kapott! Alsós kánont éneklő kórusunk: Zsichla Dorka, Stiller Fédra, Bruder Lili, Vona Lilla, Salamon Szonja, Nangeli Adele, Kovács Dóra és Fazekas Liza arany minősítést ért el, felsős quartettünk: Bodnár Fanni, Fazekas Fanni, Székhelyi Lili és Székessy Eszter szintén aranyat kapott. 

2017. április 29-én rendezték meg Pécsváradon a Landesrat Ifjúsági Fúvószenekarainak Országos Fesztiválját! A rendezvényre azok az ifjúsági zenekarok kaptak meghívást, melyek a regionális minősítőkön a legmagasabb kiemelt arany fokozatot érték el. A vecsési ifjúsági zenekar első alkalommal kapott meghívást az ország legjobb ifjúsági fúvószenekarainak fesztiváljára. A rendszer azonos a felnőtt zenekarokéval, az országos fesztivál tétje a legjobbnak járó Fesztiváldíj, mely az erkölcsi elismerés mellett 100 000 forint pénzdíjjal, valamint az elkövetkezendő három év valamelyikében az LDU gálán való fellépési lehetőséggel jár. Az LDU gálát, azaz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Gálaműsorát minden év januárjában rendezik meg váltó rendszerben a budapesti Kongresszusi Központban, illetve a pécsi Kodály Központban! Mivel a Landesrat minősítő rendszere hároméves ciklusonként ismétlődik, így az elkövetkezendő három évben az első három helyezett képviseli az LDU gálákon a magyarországi német ifjúsági zenekarokat!

"2017" április 23-án a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskola aulájában rendezték az idén 20. alkalommal szerveződött Óvodatalálkozót, amelyen 7 óvoda vett részt. A rendezvény kiemelkedő sikerét is bizonyítja, hogy szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni a közelben. A nemzetiségi hagyományokat ápoló óvodák részvételével zajló rendezvényen megismerhettük az egyes települések hagyományait, illetve a hagyományok megőrzésének számos módszerét láthattuk is az óvodások előadásaiban. A rendezvényt Schiszlerné Bakk Katalin, a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda óvodavezetője, a találkozó szervezője nyitotta meg, majd Frühwirth Mihály, a Kulturverein elnöke is szólt néhány szót a nemzetiségi hagyományok ápolásának fontosságáról, a fiatal nemzedék tanításáról. A találkozót a szervező Vecsési Falusi Német Nemzetiségi Óvoda Kücken tánccsoportja nyitotta meg, akik játékos táncok segítségével gyermekek számára egyszerű koreográfiákat mutattak be, és hatalmas sikert arattak. Felkészítőjük Füzesi Józsefné Erzsike néni volt.

Hónapok óta tervezzük, hogy el kell jutnunk testvéróvodánkba, a rheinstetteni St. Elisabeth Óvodába. Különleges apropója volt a látogatásnak: 15 éves együttműködésünk megünneplése. Óvodánk német nemzetiségi pedagógusai egy hetet tölthettek kinn partneróvodánkban, ahol mint mindig, tárt karokkal és nyitott szívvel fogadtak bennünket. Nem esett nehezünkre ezek után, hogy a kinti pedagógiai folyamatok aktív részeseivé váljunk. Rövid idő alatt bizalmas légkör alakult ki köztünk és a gyerekek között, megkedveltük egymást. Megtapasztalhattuk a pedagógusok részéről, hogy gyermekek között nincsenek fontos és nem
fontos kérdések. Ami a gyerekek számára fontos, az nekünk felnőtteknek is az kell, hogy legyen. Csodálatos példát láthattunk emberségből, tiszteletből, ahogy a pedagógusok a gyermekekhez és egymáshoz szólnak. Megtisztelt minket az utolsó napon Reinhart Fritz atya, aki társult a gyerekekkel való közös  éneklésünkhöz, a mely lezárásaként átadták a rheinstetteni óvodások a vecsési gyermekek részére kézzel készített személyes ajándékaikat. Itthon a borítékokat kinyitva szívhez szóló ajándékokat találhattak gyermekeink, egy-egy barátságkarkötőt és egy gyönyörű verset a barátságról.

szombat, 22 április 2017 19:55

Tojásfutás Vecsésen

Az időjárás kedvezett a sváb hagyomány szerint felelevenített Tojásfutás megrendezésének. Április 17-én, húsvét hétfőn délután a Grassalkovich iskola udvarára várták az érdeklődőket, ahol már a verseny előtt remek hangulatot teremtett pattogós zenéjével a Brunner Zenekar. Az érdeklődőket a rendező Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében Tófalvi Mónika elnökasszony köszöntötte, aki röviden kitért a tojásfutás történetére és ismertette a játék szabályait. Ezt a szokást valószínűleg Felső-Ausztriából vagy Svájcból hozták magukkal elődeink. A tojásfutást régen - forgalmuk fellendítésére - a kocsmárosok szervezték. Ezek a régi kocsmák már nincsenek meg Vecsésen, így már a tojásfutás szervezése sem úgy zajlik, mint régen. Akkoriban színes szalagokkal és zöld ágakkal díszített stráfkocsin ültek a bírálók, és ott helyezték el a vízzel teli kádat. A kocsi mellett – jobbra és balra –tojásokat helyeztek el homok kupacokban egymástól bizonyos távolságokra. Az utolsó tojás mindig piros színű volt. Két csapat versengett és a váltóverseny során a futóknak egyenként kellett a tojásokkal a kocsihoz futni és azokat a hordóba dobni. A versenyzőket a zenekar játéka mellett a nézők is hangosan bíztatták. A győztesnek járó elismerést a legtöbb ép tojást gyűjtő csapat kaphatta meg.

2017. április 16-án, Vecsésen rendhagyó húsvéti locsolóbált rendezett a Rosmarein Tánccsoport a Grassalkovich Antal Nemzetiségi Általános Iskola tornatermében. Az ünnepnek megfelelő teremdekoráció, a hagyományőrző módon berendezett húsvéti fotósarok, az asztalokra kihelyezett magyar és német nyelven írt locsolóversek, és a több helyen felbukkanó színes tojások kellőképpen megalapozták a bálon részt vevők húsvéti hangulatát. A Vecsésen első alkalommal megrendezett II. GJU Osternball megnyitóbeszédét Surman-Majeczky Martin tartotta, aki a Magyarországi Német Fiatalok Közösségének elnöke. Az évről évre más településre tervezett húsvéti bálról, a GJU céljairól beszélt, illetve hangsúlyozta a német fiatalság összetartásának fontosságát, a közös értékek és hagyományok megőrzésének jelentőségét, illetve a GJU tagjai között köszöntötte a májusban belépő vecsési Rosmarein Tánccsoportot is.

péntek, 14 április 2017 06:53

Óvodai beiratkozás 2017

Vecsés Város Önkormányzata tájékoztatja a Tisztelt Szülőket, hogy városunkban az önkormányzati fenntartású óvodákba a 2017/2018. nevelési évre történő beiratkozás időpontja:

2017. május 8. és 9. (hétfő-kedd) napján (8.00-18.00 óráig)

Kérem a Szülőket, hogy beiratkozáskor a következő iratokat vigyék magukkal:

-         a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (személyi igazolvány nem szükséges, csak a lakcímkártya)

-         a szülő személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványát.

hétfő, 10 április 2017 10:05

Boros sikerek Mecseknádasdon

Április 8-án tartották a Magyarországi Németek Országos Borversenyének díjátadó ünnepségét Mecseknádasdon. A baranyai településen csaknem három évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés tízedik alkalommal országos merítésű, azóta szervezi közösen meg a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával. Az évről évre egyre rangosabb versenyre az idei esztendőben kiemelkedően sok, 643 nedűt neveztek, amelyek jó minősítésben és kitüntető címekben reménykedve szálltak versenybe.

Vecsést ez alkalommal személyesen a Fazekas család képviselte. Borokkal nevezett a Petz Családi Pincészet és a Fazekas család!

 A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, valamint az Észak-Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége (ÉMNÖSZ) által meghirdetett és támogatott vers- és prózamondó verseny egyik elődöntőjét rendeztük meg iskolánkban. Ezt a versenyt a német nemzetiségi és kéttannyelvű iskolák számára írják ki. Immáron több éves hagyományként rendeztük meg ezt az elődöntőt a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolában,2017. március 3-án. Ceglédbercelről, Gödöllőről, Csömörről, Ikladról, Kerepesről, Újhartyánból és Vecsésről a Grassalkovich iskolából vettek részt tanulók ezen a versenyen. A rendezvényen az iskolai szavalóversenyek győztesei képviselték iskolájukat, 1-8. osztályos korosztályban. Német vers és próza, valamint német nyelvjárás (Mundart) kategóriában versenyeztek, a szövegtudásban, szép kiejtésben, hangsúlyozásban és előadásmódban is jól felkészült, tehetséges tanulók.

szerda, 22 március 2017 06:23

Szlahó József 1942-1992

Szlahó József tanár, közéleti személyiség, alpolgármester 25 évvel ezelőtt, 1992. március 28-án hunyt el. November 8-án lenne 75 éves…

Vecsésen született 1942-ben, a Falusi iskolában végezte az általánost, a budapesti I. László Gimnáziumban érettségizett, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett történelem-földrajz szakos tanári diplomát. Az egyetem elvégzése után Vecsésen, a Halmi téri Általános Iskolában kezdett tanítani, és szinte azonnal bekapcsolódott a Honismereti Kör munkájába, amelynek hamarosan vezetője is lett. Szlahó József vezetésével, ötletéből és közös munkával megszületett a nemzetiségi tánccsoport, az első sváb bál, felújították az első világháborús emlékművet, kiállításokat szerveztek. Javaslatára, június 14-ét jelölték ki Vecsés újratelepítése évfordulójának, ami aztán városi ünnep lett. Megírta a Vecsési Kvíz c. könyvét, létrehozta a Róder Imre Alapítványt, „kitalálta" a vecsési iskolák közötti első honismereti vetélkedőt. A rendszerváltozás előtti években a futballklub elnöke is volt. Rendszerváltáskor a vecsési MDF csoport motorja, a helyi politikai élet kiemelkedő egyénisége volt. Alpolgármesternek választották és Vecsést a Pest megyei Közgyűlésben képviselte.   

Aktuális szám letöltése:

cimlap

« Február 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
« Február 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
© 2017 Bartim honlap