kedd, 01 augusztus 2017 09:03

A kovász

Valamikor az 1980-as évek közepén, a Balt Orienten történt, hogy az előttünk lévő kocsiból fene nagy jókedv hallatszott. Átnézve a szomszédba, tapasztalhattam, hogy egy hatalmas termetű, szemüveges, mély, bariton hangú, vidám ember énekel és szórakoztatja a kocsi utasait. Látszott, hogy művészember.
Jóval később, itt, Vecsésen tőle tudtam meg, hogy akkor érkezett haza testvérétől Kanadából, ahol az ottani magyarok vendéglátását is élvezte.

Mester József, a kolozsvári magyar opera magánénekese már nyugalmazott művészként telepedett le Vecsésen a ’90-es évek elején. Az Erdélyi Kör megalakulása után sokszor találkoztunk, és művészi nyugtalansága sohasem hagyta békében. Székely keménységével azt mondta, hogy ebből az alkalomból be kell mutatni a János Vitézt. Eredeti, kolozsvári partitúrájával együtt. És ez valóra is vált 2000 nyarán, a Millennium évében. A Magyar Operaházzal is kiváló kapcsolatai voltak, ahonnan megkaptuk a János Vitéz teljes jelmeztárát. A huszárok csizmáit maga Novák Tata, a Honvéd Művészegyüttes vezetője adta kölcsön. Ám a díszletek hiányoztak. Saska István, Márkus Ferenc és Németh László vecsési asztalosok segítettek megoldásában, és ha valami hiányzott, azt Szabolcsi Hubertné oldotta meg.

A turizmus az örömszerzés művészete, a zarándok turizmus az örömszerzés művészete és a kegyelemközvetítés eszköze - tanítja Madari Gyula, a Makrovilág igazgatója 6 éve a győri Széchenyi István Egyetem vallási turizmus szakirányon. No, de nem csak lassan egy évtizedes tanítás van a háta mögött, hanem 47 év idegenvezetés és 30 év zarándokutazási irodavezetés.

Ha jól számolom, a Makrovilágot 1987-ben alapította. Ekkor még masszív kommunizmust írtunk. A zarándoklat államilag tiltott tevékenység, a valuta „szent tehén” volt. Honnan az ötlet? Honnan a bátorság, szembe menni az állami akarattal?

A válaszom rém egyszerű: Isten erre a feladatra, hivatásra hívott meg, jól felkészített és én pedig teszem a dolgom. Még a kezdet kezdetén sem féltem, pedig bármelyik nap elvihetett volna a rendőrség, akkor sem estem kétségbe, amikor ellenséges, tönkretevő szándékokkal találkoztam és a 30 év alatt egyszer sem jutott eszembe, hogy abbahagyjam és „jövedelmezőbb” munkát vállaljak. Ebben a történetben nem is én vagyok a fontos, hanem az ember, aki elindul és találkozik Istennel. Munkánknak ez adja meg igazi értékét, hogy százezrek tapasztalták meg, hogy az „Örökkévaló Isten az Úr, aki a föld határait teremtette. Erőt ad a fáradtnak, és az erőtlennek megsokasítja erejét.” (Izajás könyve 40,28-29)

Kelemen Bata Mária: AZ ÖREG AJTÓN TÚL

Öreg ajtó, emitt – amott vásott,

évek során, de sok mindent látott!

Egykor szép volt, fényesen csillogott,

ám mára fénykora leáldozott.

Ház lakója azt a percet várja,

kattanjon már ajtójának zárja.

kedd, 06 június 2017 06:25

Elhunyt Jókai Anna

85. életévében elhunyt Jókai Anna író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. Írói pályája senkiéhez sem hasonlít; spirituális realizmusnak, az isteni és az emberi szint találkozásának nevezett életfelfogása erkölcsi és írói programként is beérett. A Magyar Művészeti Akadémia Jókai Annát saját halottjának tekinti.Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, a Nemzet Művésze 1932. november 24-én született Budapesten Józsefvárosban élő polgári családba, melynek gyökerei Vas megyébe nyúltak vissza. Iskoláit a Mária Terézia téri elemi mintaiskolában kezdte meg, ahova 1939 és 1942 között járt, majd ezt követően 1943-ban a Zrínyi Ilona Leánygimnáziumba került. Ott érettségizett 1951-ben. Érettségi után színiakadémiára, egyetemre jelentkezett, de sehova sem vették föl.Hogy eltartsa magát, munkát volt kénytelen vállalni: először, 1951 és 1953 között a Budafoki Borpalackozó Vállalatnál lett könyvelő. 1953-ban férjhez ment Bánky Róberthez, két gyermekük született: Gábor 1955-ben és Nóra 1957-ben.1953-tól a X. kerületi Tanács Népművelési Osztályának művészeti előadója lett egészen 1957-ig. Az 1956-os forradalom alatt Jókai Anna a hétköznapi emberek életét élte az akkori nem hétköznapi körülmények között. A történtekről alkotott és meg nem változott véleményének kinyilvánítása miatt munkahelyéről 1957-ben eltávolították. Ezután a XI. kerületi Szociális Foglalkoztatónál lett vezető könyvelő. Bekerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára, magyar–történelem szakra. Munkája mellett tanult,

Kelemen Bata Mária: MÁJUSI ROMANTIKA

Május a szerelmesek hónapja.

Minden szerelmes szív ezt dobogja.

A tavaszi szél is elsusogja,

míg lenge ruhában táncát ropja.

Ifjúpár összebújik a padon.

Pattog a szikra, boldogok nagyon.

Vecsési Járási Hivatal megtartotta 4. jelzőrendszeri megbeszélését Ecseren, melynek témája a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés és az idősek, betegek ellátása volt. Egyre több egészégében károsodott ember van, akik segítségre szorulnak. A segítségnyújtás fontos számukra, ugyanakkor nem elhanyagolandó, hogy aki segítséget nyújt, a munkájában esetlegesen nem tud teljes mértékben helyt állni. Ennek kapcsán van lehetőség az ápolt személy után ápolási díjat igényelni.

Az ápolt személy részére fontos, hogy napközbeni ellátása, foglalkoztatása is megvalósulhasson, amelyre a nappali foglalkoztatók nyújtanak lehetőséget.

2017. április 29-én rendezték meg Pécsváradon a Landesrat Ifjúsági Fúvószenekarainak Országos Fesztiválját! A rendezvényre azok az ifjúsági zenekarok kaptak meghívást, melyek a regionális minősítőkön a legmagasabb kiemelt arany fokozatot érték el. A vecsési ifjúsági zenekar első alkalommal kapott meghívást az ország legjobb ifjúsági fúvószenekarainak fesztiváljára. A rendszer azonos a felnőtt zenekarokéval, az országos fesztivál tétje a legjobbnak járó Fesztiváldíj, mely az erkölcsi elismerés mellett 100 000 forint pénzdíjjal, valamint az elkövetkezendő három év valamelyikében az LDU gálán való fellépési lehetőséggel jár. Az LDU gálát, azaz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Gálaműsorát minden év januárjában rendezik meg váltó rendszerben a budapesti Kongresszusi Központban, illetve a pécsi Kodály Központban! Mivel a Landesrat minősítő rendszere hároméves ciklusonként ismétlődik, így az elkövetkezendő három évben az első három helyezett képviseli az LDU gálákon a magyarországi német ifjúsági zenekarokat!

szombat, 06 május 2017 17:14

Zsibongó város az iskolában

A tavaszi szünet előtti nap a Halmi Telepi Általános Iskolában hagyományosan az élményszerzésé. Ilyenkor az iskola valódi tesz-vesz várossá változik, ahol – akárcsak a népszerű animációs filmben – tesz-vesz mind, ki él. Alapvetően a kézműves foglalkozásoké a főszerep, de ügyességi, közösségi, sőt szerencsejátékok is megjelennek a palettán. A nap menetrendje a hagyományokhoz igazodva kötött: becsengetés után az igazgató megnyitja a rendezvényt, szimbolikus gesztussal átadja az iskola kulcsát a diákönkormányzat vezetőjének, azt üzenve, hogy aznap a diákoké a választás, a döntés lehetősége. Ezután kezdődnek a változatos programok.

Az idei rendezvény kétszeresen is jubileumi volt: egyrészt idén lett ötvenéves az iskolánk, másrészt huszadik alkalommal rendezte meg a diákönkormányzat a tesz-vesz napot. E két mérföldkő arra sarkallt, hogy idén még izgalmasabb, még élményszerűbb, még színvonalasabb legyen ez a nap. És bár a programok alanyai nem tudnak most megerősíteni ebben, a szervezők oldaláról nézve sikerült ismét az alkotás örömében részesíteni sok kis- és nagydiákot.

A tesz-vesz nap nyitóprogramja minden évben egy, a városhoz, a régióhoz vagy valamilyen aktuális témakörhöz köthető kiselőadás, amelynek megtekintése után a résztvevők rövid totót töltenek ki az elhangzottakból. Idén az iskola fél évszázados története volt a téma, amelyet látható érdeklődéssel követett a hallgatóság. Akik jól figyeltek, megtudhatták egyebek mellett, hogy az első tanítási nap nem szeptember, hanem 1967. február elsején volt; hogy volt tanév, amikor feleekkora épületben a mainál több gyermek tanult; hogy a diákok évtizedeken át iskolaköpenyt hordtak; s hogy az ötvenéves múlt tárgyi emlékeit az iskolamúzeum őrzi rendelkezésére állva előzetes egyeztetés alapján minden érdeklődőnek.  

A totó kitöltése után a gyerekek megkeresték a munkahelyeiket, ahová előző nap feliratkoztak. Többéves tapasztalatunk, hogy a korosztályi szempontból heterogén csoportok igen hatékonyan tudnak együttműködni az ilyenszerű helyzetekben. Öröm volt látni, hogy a résztvevők milyen szívesen segítettek egymásnak akár az eszközök kölcsönzésével, akár a konkrét munkafolyamatba beavatkozva. Az egyes műhelyekben a húsvét közelsége miatt főként ünnepi dekorációk készültek: tojás- és nyuszifüzérek, asztali- és ajtódíszek, szalvétagyűrűk, kosárkák és számtalan egyéb ötletes tárgy.

A kézműveskedés után a jól megérdemelt szabadidős tevékenységek következtek: többek között lehetett mozizni pattogatott kukoricát eszegetve, drámajátékokat játszani, borzongani a szabadulószobában, lottózni a belső fizetőeszköz-készlet (a fabatka) kimerüléséig, papírrepülőt hajtogatni és röptetni, energiát pótolni a büfében.Tesz vesz Halmi IMG 8254

A délelőtt utolsó, egyben legfeszültebb mozzanata a licit volt, ahol a megmaradt fabatkákért édességet lehetett vásárolni.

Jó volt látni akár szervezőként, akár csak bámészkodóként, hogy milyen szívesen és mennyire belefeledkezve tudtak játszani a gyermekeink. Az a korosztály, amelyet naponta látunk órákig elmélyülni saját virtuális világába. Azt hiszem, nem vagyok egyedül a véleményemmel, ha azt gondolom, hogy az ilyen rendezvények korántsem tekinthetőekidőpocsékolásnak, annak ellenére, hogy ezeken nem a tankönyveket forgatják tanulóink. Hiszen a tanulási folyamatnak csak egy része a verbális tanulás, a legtartósabb információkat utánzással, társadalmi interakciók során szerzik meg. Ehhez viszont az kell, hogy lehetőséget teremtsünk nekik erre, hogy helyzetbe hozzuk őket.

Csonta Réka

Ismerkedjünk meg az ünnep eredetével!

A lengyel Helena Kowalska látomásában találkozott a szenvedő Krisztussal, aminek hatására1925.augusztus 1-jénbelépett Varsóban az irgalmasság anyjáról nevezett rendbe. Ott a Faustyna Maria nevet kapta. A rendben kifogástalan, derűs életet élt. Imádságaiban következetesen együttműködött Jézussal a lelkek megmentésének ügyében. Jézussal való beszédeit naplóban rögzítette. A lengyel származású II. János Pál pápa - eleget téve Jézus kívánságának – 2000. április 30-án, Fausztina nővér szentté avatása után, az egész egyházra elrendelte az Isteni Irgalmasság ünnepét, melyet húsvét utáni vasárnapon tartunk. Ez a nap nemcsak ünnep, hanem a kegyelem forrása is minden ember számára. „Azt kívánom - mondta Jézus Fausztina nővérnek egy jelenésben -, hogy az Irgalmasság Ünnepe menedék és menekvés legyen minden lélek, főleg a szegény bűnösök részére. Ezen a napon megnyílik irgalmam mélysége; a kegyelmek egész tengerét árasztom minden lélekre, aki irgalmam forrásához közelít. Az a lélek, aki gyónáshoz és szent áldozáshoz járul, teljes bűnbocsánatot nyer, és mentesül a büntetés alól. Ezen a napon nyitva állnak Isten zsilipjei, melyeken keresztül a kegyelmek folynak.”

"2017" április 23-án a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi Általános Iskola aulájában rendezték az idén 20. alkalommal szerveződött Óvodatalálkozót, amelyen 7 óvoda vett részt. A rendezvény kiemelkedő sikerét is bizonyítja, hogy szinte lehetetlen volt parkolóhelyet találni a közelben. A nemzetiségi hagyományokat ápoló óvodák részvételével zajló rendezvényen megismerhettük az egyes települések hagyományait, illetve a hagyományok megőrzésének számos módszerét láthattuk is az óvodások előadásaiban. A rendezvényt Schiszlerné Bakk Katalin, a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda óvodavezetője, a találkozó szervezője nyitotta meg, majd Frühwirth Mihály, a Kulturverein elnöke is szólt néhány szót a nemzetiségi hagyományok ápolásának fontosságáról, a fiatal nemzedék tanításáról. A találkozót a szervező Vecsési Falusi Német Nemzetiségi Óvoda Kücken tánccsoportja nyitotta meg, akik játékos táncok segítségével gyermekek számára egyszerű koreográfiákat mutattak be, és hatalmas sikert arattak. Felkészítőjük Füzesi Józsefné Erzsike néni volt.

Aktuális szám letöltése:

cimlap

« Február 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
« Február 2018 »
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
© 2017 Bartim honlap