kedd, 01 augusztus 2017 09:03

A kovász

Valamikor az 1980-as évek közepén, a Balt Orienten történt, hogy az előttünk lévő kocsiból fene nagy jókedv hallatszott. Átnézve a szomszédba, tapasztalhattam, hogy egy hatalmas termetű, szemüveges, mély, bariton hangú, vidám ember énekel és szórakoztatja a kocsi utasait. Látszott, hogy művészember.
Jóval később, itt, Vecsésen tőle tudtam meg, hogy akkor érkezett haza testvérétől Kanadából, ahol az ottani magyarok vendéglátását is élvezte.

Mester József, a kolozsvári magyar opera magánénekese már nyugalmazott művészként telepedett le Vecsésen a ’90-es évek elején. Az Erdélyi Kör megalakulása után sokszor találkoztunk, és művészi nyugtalansága sohasem hagyta békében. Székely keménységével azt mondta, hogy ebből az alkalomból be kell mutatni a János Vitézt. Eredeti, kolozsvári partitúrájával együtt. És ez valóra is vált 2000 nyarán, a Millennium évében. A Magyar Operaházzal is kiváló kapcsolatai voltak, ahonnan megkaptuk a János Vitéz teljes jelmeztárát. A huszárok csizmáit maga Novák Tata, a Honvéd Művészegyüttes vezetője adta kölcsön. Ám a díszletek hiányoztak. Saska István, Márkus Ferenc és Németh László vecsési asztalosok segítettek megoldásában, és ha valami hiányzott, azt Szabolcsi Hubertné oldotta meg.

A turizmus az örömszerzés művészete, a zarándok turizmus az örömszerzés művészete és a kegyelemközvetítés eszköze - tanítja Madari Gyula, a Makrovilág igazgatója 6 éve a győri Széchenyi István Egyetem vallási turizmus szakirányon. No, de nem csak lassan egy évtizedes tanítás van a háta mögött, hanem 47 év idegenvezetés és 30 év zarándokutazási irodavezetés.

Ha jól számolom, a Makrovilágot 1987-ben alapította. Ekkor még masszív kommunizmust írtunk. A zarándoklat államilag tiltott tevékenység, a valuta „szent tehén” volt. Honnan az ötlet? Honnan a bátorság, szembe menni az állami akarattal?

A válaszom rém egyszerű: Isten erre a feladatra, hivatásra hívott meg, jól felkészített és én pedig teszem a dolgom. Még a kezdet kezdetén sem féltem, pedig bármelyik nap elvihetett volna a rendőrség, akkor sem estem kétségbe, amikor ellenséges, tönkretevő szándékokkal találkoztam és a 30 év alatt egyszer sem jutott eszembe, hogy abbahagyjam és „jövedelmezőbb” munkát vállaljak. Ebben a történetben nem is én vagyok a fontos, hanem az ember, aki elindul és találkozik Istennel. Munkánknak ez adja meg igazi értékét, hogy százezrek tapasztalták meg, hogy az „Örökkévaló Isten az Úr, aki a föld határait teremtette. Erőt ad a fáradtnak, és az erőtlennek megsokasítja erejét.” (Izajás könyve 40,28-29)

Kelemen Bata Mária: AZ ÖREG AJTÓN TÚL

Öreg ajtó, emitt – amott vásott,

évek során, de sok mindent látott!

Egykor szép volt, fényesen csillogott,

ám mára fénykora leáldozott.

Ház lakója azt a percet várja,

kattanjon már ajtójának zárja.

péntek, 09 június 2017 19:00

I. Vecsési Schwabenfest

2017. június. 9-10-11.-én kerül megrendezésre az első Vecsési Schwabenfestival. Fellépő zenekarok.

Akik biztos itt lesznek:Péntek:

SZOMORER JUNGS ( Szomor)

Szombat: WERISCHWARER BURSCHEN (Pilisvörösvár) és a JOHANNS KAPELLE (Városlőd)

A Werischwarer Burschen 2006 decemberében alakult egy baráti társaságból. Azóta számos helyre eljutottak már Magyarországon és Európa több országain belül is, hogy zenéjükkel szórakoztassák a közönséget.
A hagyományos német és osztrák népzene mellett megtalálhatóak repertoárjukban a szlovák, szlovén dallamok, továbbá a magyar mulatós nóták, örökzöld slágerek és a rock'n'roll-ok is.

Vasárnap: MUSIKVEREIN WETSCHESCH és a BRUNNER ZENEKAR (Vecsés) Reméljük tetszik a felhozatal,és még lesz egy zenekar egy meglepetés reméljük sikerül őket elhoznunk :)

17917659 1359130867465824 4162220892790945613 ohttps://www.facebook.com/events/1938205876401356/?active_tab=discussion

kedd, 06 június 2017 06:25

Elhunyt Jókai Anna

85. életévében elhunyt Jókai Anna író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. Írói pályája senkiéhez sem hasonlít; spirituális realizmusnak, az isteni és az emberi szint találkozásának nevezett életfelfogása erkölcsi és írói programként is beérett. A Magyar Művészeti Akadémia Jókai Annát saját halottjának tekinti.Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író, a Nemzet Művésze 1932. november 24-én született Budapesten Józsefvárosban élő polgári családba, melynek gyökerei Vas megyébe nyúltak vissza. Iskoláit a Mária Terézia téri elemi mintaiskolában kezdte meg, ahova 1939 és 1942 között járt, majd ezt követően 1943-ban a Zrínyi Ilona Leánygimnáziumba került. Ott érettségizett 1951-ben. Érettségi után színiakadémiára, egyetemre jelentkezett, de sehova sem vették föl.Hogy eltartsa magát, munkát volt kénytelen vállalni: először, 1951 és 1953 között a Budafoki Borpalackozó Vállalatnál lett könyvelő. 1953-ban férjhez ment Bánky Róberthez, két gyermekük született: Gábor 1955-ben és Nóra 1957-ben.1953-tól a X. kerületi Tanács Népművelési Osztályának művészeti előadója lett egészen 1957-ig. Az 1956-os forradalom alatt Jókai Anna a hétköznapi emberek életét élte az akkori nem hétköznapi körülmények között. A történtekről alkotott és meg nem változott véleményének kinyilvánítása miatt munkahelyéről 1957-ben eltávolították. Ezután a XI. kerületi Szociális Foglalkoztatónál lett vezető könyvelő. Bekerült az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára, magyar–történelem szakra. Munkája mellett tanult,
vasárnap, 04 június 2017 16:00

Meghívó

Az Orbán Balázs Erdélyi kör szeretettel várja Vecsés város mindazon polgárait, akiknek "Fáj a Trianoni Békediktátum".

A megemlékezés 2017. június 4-én 16 órakor kezdődik a Megmaradás Parkban.

Megnyitja az Orbán Balázs Erdélyi Kör elnöke v. Hompoth Zoltán

Magyar és Székely Himnuszok eléneklése

Református óvoda műsora

Verset mond Rahovina András

Bálint Ágnes Óvoda Műsora

Beszédet mond Pápai Szabó György református lelkész.

Szózat eléneklése

Koszorúzás

v.Hompoth Zoltán az Orbán Balázs Erdélyi Kör elnöke

 

szombat, 27 május 2017 10:50

V. BÁLINT ÁGNES MESEFESZTIVÁL

V. BÁLINT ÁGNES MESEFESZTIVÁL

 Idén immár ötödik alkalommal rendezzük meg Vecsésen a Bálint Ágnes Mesefesztivált, melyre már nem csak a környékből, hanem az egész országból várjuk a kicsiket és nagyobbakat egyaránt. A hagyományosan gyermeknapkor tartott ingyenes családi programra ebben az évben is gyermekszínházakkal, koncertekkel, nem mindennapi játékokkal és interaktív programokkal készülünk, melyek az előzetes online vagy helyszíni regisztrációt követően vehetőek igénybe.

Az ötödik alkalom különleges évforduló, ezért idén a cirkuszi forgatag varázslatos és izgalmas világát élhetik át az eseményünkre kilátogatók. Bohócok, bűvészek, beszélő állatok, zsonglőrök és még sok más cirkuszi figura fogja elkápráztatni közönségünket.

Kelemen Bata Mária: MÁJUSI ROMANTIKA

Május a szerelmesek hónapja.

Minden szerelmes szív ezt dobogja.

A tavaszi szél is elsusogja,

míg lenge ruhában táncát ropja.

Ifjúpár összebújik a padon.

Pattog a szikra, boldogok nagyon.

Vecsési Járási Hivatal megtartotta 4. jelzőrendszeri megbeszélését Ecseren, melynek témája a cselekvőképességet érintő gondnokság alá helyezés és az idősek, betegek ellátása volt. Egyre több egészégében károsodott ember van, akik segítségre szorulnak. A segítségnyújtás fontos számukra, ugyanakkor nem elhanyagolandó, hogy aki segítséget nyújt, a munkájában esetlegesen nem tud teljes mértékben helyt állni. Ennek kapcsán van lehetőség az ápolt személy után ápolási díjat igényelni.

Az ápolt személy részére fontos, hogy napközbeni ellátása, foglalkoztatása is megvalósulhasson, amelyre a nappali foglalkoztatók nyújtanak lehetőséget.

2017. április 29-én rendezték meg Pécsváradon a Landesrat Ifjúsági Fúvószenekarainak Országos Fesztiválját! A rendezvényre azok az ifjúsági zenekarok kaptak meghívást, melyek a regionális minősítőkön a legmagasabb kiemelt arany fokozatot érték el. A vecsési ifjúsági zenekar első alkalommal kapott meghívást az ország legjobb ifjúsági fúvószenekarainak fesztiváljára. A rendszer azonos a felnőtt zenekarokéval, az országos fesztivál tétje a legjobbnak járó Fesztiváldíj, mely az erkölcsi elismerés mellett 100 000 forint pénzdíjjal, valamint az elkövetkezendő három év valamelyikében az LDU gálán való fellépési lehetőséggel jár. Az LDU gálát, azaz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Gálaműsorát minden év januárjában rendezik meg váltó rendszerben a budapesti Kongresszusi Központban, illetve a pécsi Kodály Központban! Mivel a Landesrat minősítő rendszere hároméves ciklusonként ismétlődik, így az elkövetkezendő három évben az első három helyezett képviseli az LDU gálákon a magyarországi német ifjúsági zenekarokat!

Aktuális szám letöltése:

cimlap

« November 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
« November 2017 »
H K Sze Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
© 2017 Bartim honlap