Pályaorientációs nap a katolikus iskolában

Szlahó Csaba polgármester a gyerekek gyűrűjében

Iskolánkban, ebben a tanévben is, 2019. január 11-én pályaorientációs napot tartottunk.

Miért is fontos ez a nap a tanulók életében? A hivatalos meghatározás szerint: „A tanulóknak legyen áttekintésük a foglalkozásokról, ismerjék a különböző pályákban rejlő karrierlehetőségeket, a magyar gazdasági élet meghatározó főbb szakterületeit…”
Az iskola összes tanulója – a kicsi elsőstől a végzős gimnazistáig – részt vett ebben a programban.

A szervezett előadásoknak, látogatásoknak az volt a célja, hogy minden életkorban az annak megfelelő formában felkészítse a tanulókat a felnőtt életre, továbbtanulásra, fejlesztve az önismeretüket, tanulási képességüket, melyek feltételei a sikeres életút megvalósításának.

A legtöbb alsó tagozatos osztályba áldozatkész szülők érkeztek, akiknek a lelkes közreműködését ezúton is köszönjük.

A legkülönfélébb foglalkozásokról, hivatásokról hallhattak a gyerekek előadásokat. Volt nálunk vadász, erdész, állatorvos, pénzügyi tanácsadó, óvónő, színpadmester, varrónő, étterem vezető, sőt még Szlahó Csaba polgármester úrral is találkozhatott két osztály.  Ők mindannyian elmesélték a gyerekeknek, hogy mennyit tanultak ahhoz, hogy a választott pályán dolgozhassanak, hogy mit szeretnek legjobban a munkájukban, és mi az, ami esetleg nehézséget okoz. A kicsik nagy érdeklődéssel fogadták őket.

Az 1.a osztályos tanulók a pilisszentiváni pékségbe látogattak, ahol egy nagyon szép délelőttöt töltöttek el, és a kedves pék bácsikat (és persze a finom péksüteményeket) meg is tapsolták a végén.

Az 5. osztályosok a Tűzoltó Múzeumban jártak. Megnézték a kiállítást, és még a tűzoltó felszerelést is kipróbálhatták.

A 6.b osztály a Hagyományok Házában hangszereket készíthetett, ill. a „Kékben, zöldben” címet viselő tárlattal ismerkedtek interaktív játékok segítségével.

A 6.a, 7.a osztályok  a vecsési könyvtárba látogattak.

A 7.b a repülőtéri rendőrség munkáját tekintette meg az egyik ott dolgozó szülő (köszönet érte) szervezésében. A 10.a és c.-s diákok szintén a Repülőtéri Rendőrkapitányság szervezésében vettek rész repülőtéri látogatáson, ahol csomagellenőrzést, helikopter bázist, bombakereső kutyabemutatót láthattak a tanulók szintén egy kedves szülő közreműködésével.

A 8. osztályosok három előadást tekinthettek meg az iskolában. Topál Csenge iskolapszichológussal relaxációs gyakorlatokat hajtottak végre, útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan tudják a stresszhelyzetet kezelni munkájuk során. Ezután egy biztonságtechnikai vállalkozó apuka és egy volt tanítványunk, aki informatikai biztonsági szakértő, beszélt szakmai pályafutásáról.  A tanulók aktív részvételükkel és fegyelmezettségükkel hálálták meg az előadók munkáját.

A 9. osztályosok a Nyomdagalériában különböző nyomtatási eljárásokat próbálhattak ki, készíthettek színes lenyomatokat, dombornyomásos könyvjelzőt, gépelhettek régi írógépen.

A 10.b-sek a Hungaro Controlnál, Magyarország egyik legsikeresebb állami tulajdonú vállalatánál tettek látogatást, köszönhetően az egyik diák édesanyjának.

A 11. és 12. osztály tanulói talán a legérintettebbek a pályaválasztás kérdésében, hiszen ők hamarosan nagykorúak lesznek, és el kell dönteniük, merre folytassák útjukat.

Őket az Educatio kiállításon közel 200 standnál várták, a pályaválasztási tanácsadók nagyon készségesen válaszoltak a kérdéseikre. Nemcsak az egyes felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák, szakmai kurzusok vonultak fel, hanem nyelvvizsgázási lehetőségekről, OKJ-s képzésekről és felsőfokú szakképzési lehetőségekről is hallhattak a gyerekek.

A tanulók (kicsik és nagyok) sok élményt és információt gyűjtöttek ezen a napon, sokféle foglalkozással, hivatással megismerkedhettek, de talán az egyik legfontosabb, hogy a jól megválasztott pályán örömmel és mások szolgálatában tudjanak dolgozni, ahogy azt az egyik édesapa is megfogalmazta, nem a pénz, a kereset a fontos, hanem, hogy akiknek dolgozunk, azok boldogok legyenek a munkánk által.

Még egyszer köszönjük (pedagógusoknak és diákoknak egyaránt) a szülők szervezésében, közreműködésével, segítségével létrejött programokat!

Az osztályfőnökök beszámolója alapján összeállította: 
Osikoviczné Csendesi Mária, Bendiákné Szabó Tünde