2019-től bevezetik a „Vecsés pótlékot”

Január 29-én tartotta ülését Vecsés Képviselő-testülete.

A képviselők 18 napirendet tárgyaltak. A szokásoknak megfelelően Szlahó Csaba polgármester az ülés határozatképességnek megállapítása után a decemberi és a januári ülés közötti időszakban történtekről tartott beszámolót.

Polgármesteri beszámoló

A Damjanich utcai TIPEGŐK bölcsőde épületének használatba vételi eljárása elindult, melyhez számos szakhatóság és közműszolgáltató nyilatkozatának beszerzésére van szükség. A Mentőállomás és Alapellátási Központ építésénél a villamosenergia bővítés megvalósítása érdekben több alkalommal vette fel a város vezetése a kapcsolatot az ELMŰ-vel, de csak márciusra ígérték a kivitelezést. Az épületbe az összes nyílászárót behelyezték, az oldalfali burkolásokkal szinte teljesen készen vannak, szerelik az álmennyezetet, szerelvényeznek belül. A külső munkák az időjárás függvényében haladnak. A Sándor-tanyán a műfüves focipályát használatba vették a labdarúgók. A konténer öltözőket február közepére szállítják le, a telepítés előkészítő munkálatai befejeződtek. Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány jelezte, hogy a programjukra benyújtott pályázatuk támogatást kapott. Ezek szerint a Falusi Nemzetiségi Óvodában és a Bálint Ágnes Óvodában egy-egy, több sportág művelésére alkalmas multifunkcionális műfüves sportpálya létesülhet felszerelésekkel és képzéssel együtt. A Támogatási szerződést aláírták, a program azután indulhat, ha a saját részt átutalja az önkormányzat, melyre várhatóan a 2019. évi költségvetés elfogadása után kerülhet sor. A karbantartó brigád az időjárási körülményektől függően végzi a szükséges javítási munkákat városszerte. A városvezető bejelentette azt is, hogy február 3-ától, vasárnap délelőttönként kísérleti jelleggel buszjárat indul Vecsésről a gyáli piacra, mely az OTP lakótelepről indul, és négy hónapon át mind a gyáli zöldségpiacra, mind pedig a gyáli használtcikk piacra szállítja az utasokat.

Több programról is szólt a beszámoló, ezek közül is kiemelkedett a december 16-án megtartott Mindenki Karácsonya rendezvény, ahol sok program és kézműves vásár fogadta az érdeklődőket. Január 10-én a mentőállomással kapcsolatos egyeztetés zajlott a Vecsési Egészségügyi Szolgálat vezetőjével. Január 19-én tartották meg Vecsés Város Bálját. Január 21-én helyszíni bejárás volt az Erzsébet téri templomban, ahol felújítási munkálatok folynak. Vecsés polgármestere január 23-án tárgyalást folytatott a Nemzeti Befektetési Ügynökség munkatársaival, mert egy külföldi beruházó logisztikai központ kialakításra alkalmas területet keres. Végül, de nem utolsó sorban szólt a január 27-én a magyar kultúra napja és a Vecsés 700 éves ünnepségsorozat záró programjaként Kortye Vilmos ötlete alapján a „Vecsés 700 éves” című zenés színdarab bemutatójáról. A polgármesteri beszámolót a képviselők elfogadták.

Bevezetik a „Vecsés pótlékot”

Az idei önkormányzati költségvetés előkészítése során kiderült, hogy az egyes ágazatokban adható közalkalmazotti bérek között jelentős különbség van. Ennek oka, hogy az elmúlt években a pedagógusokat érintően több lépcsőben történt ágazati bérrendezés, az egészségügyi, szociális, közművelődési területen pedig nem, vagy csak kisebb mértékben. Ezért úgy döntött a Képviselő-testület, hogy 2019-től az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók részére az Önkormányzat bevezeti a „Vecsés pótlékot”, a Semmelweis Bölcsőde, a Gondozási Központ, a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ, a Bálint Ágnes Kulturális Központ, a Róder Imre Városi Könyvtár és az Oktatási Intézmények Konyhája vezetője részére havi bruttó 35.000,- Ft-ot. A nevelési-oktatási intézményekben dolgozó egyéb alkalmazottak részére, az egészségügyi intézményekben a vezetők, és orvosokon kívül az alkalmazottak részére, a szociális intézményekben a vezetőkön kívül valamennyi dolgozó részére, a közművelődési intézményekben a vezetőkön kívül valamennyi dolgozó részére havi bruttó 15.000,- Ft „Vecsés pótlékot” vezetnek be.

Nyári nyitva tartás az óvodákban és a bölcsődében

Döntöttek a képviselők az önkormányzati fenntartású óvodák és a bölcsőde nyári bezárásának időpontjáról. Az előző években, a nyári időszakban is folyamatos nyitva tartást biztosított a város az óvodákban úgy, hogy a négy önkormányzati fenntartású óvodából egy időben két intézmény fogadta a gyermekeket négyhetes váltással. Ez a döntés sok családnak segített, hiszen a szülők dolgoznak, és nem minden esetben tudják megoldani gyermekük elhelyezését egy teljes hónapra. Idén is biztosított lesz a gyermekek nyári felügyelete. A bezárás ideje alatt az éves karbantartási és felújítási munkálatokat végzik az intézményekben, továbbá a dolgozók is ebben az időszakban tudják kivenni szabadságuk nagyobb részét. A Központi Konyha vezetőjének tájékoztatása szerint a gyermekek étkeztetése folyamatosan biztosított lesz. A Vecsési Mosolyország Óvoda és a Bálint Ágnes Óvoda nyári bezárása 2019. június 24-étől július 19-éig, a Vecsési Falusi Nemzetiségi Óvoda és a Vecsési Tündérkert Óvoda nyári bezárása 2019. július 22-étől augusztus 16-áig tart. A Semmelweis Bölcsőde nyári bezárása 2019. július 22-étől augusztus 16-áig tart.

Felvételi körzethatárok az iskolákban

Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 227/2018. (X.25.) határozatában úgy döntött, hogy a hátrányos helyzetű tanulók létszámát figyelembe véve nem tartja szükségesnek az előző tanévre meghirdetett vecsési kötelező felvételt biztosító általános iskolák felvételi körzetének módosítását. Vecsés Város Német Nemzetiségi Önkormányzata januári ülésén tárgyalta a tervezetet, és egyetértési jogával élve úgy döntött, hogy a tervezetet elfogadja azzal a kiegészítéssel, hogy a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola felvételi körzete Vecsés Város közigazgatási területe legyen azon gyermekek számára, akiknek szülei a német nemzetiséghez tartozónak vallják/vallották magukat. Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy határozott, hogy a vecsési kötelező felvételt biztosító általános iskolák felvételi körzethatárait a 2019/2020. tanévre vonatkozóan elfogadja azzal a kiegészítéssel, hogy a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola felvételi körzete Vecsés Város közigazgatási területe legyen azon gyermekek számára, akiknek szülei a német nemzetiséghez tartozónak vallják/vallották magukat.

Szöveg és kép: Váradi Eszter