Ajándék koncert a szeretett és tisztelt közönségnek

VHZ-MVW Koncert-fúvószenekara Szabó Imre karnaggyal, az előtérben Falvai Anett műsorvezető

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület – Musikverein Wetschesch Koncert-fúvószenekara már évtizedek óta elmondható, hogy kisebb, de inkább teljes formációval minden rendezvényen részt vesz, emelve azok méltóságát.

A koncertet ifj. Fazekas József, a VHZ elnöke nyitotta meg, beszédéből idézünk:

„Tizennégy éve, hogy újraélesztettük Városunkban a Karácsonyi Ajándék koncertek hagyományát! Az eltelt évek alatt folyamatosan nőtt a koncert látogatóinak létszáma, minden termet kinőttünk a városban, és a magunk részéről igyekeztünk minden évben szebbet és jobbat nyújtani önöknek! A hosszan sorolható szakmai eredmények mellett a legbüszkébb azonban arra vagyok, hogy sikerült keresztény alapokon nyugvó, összetartó közösséget építeni, mely mind szervezetileg, mind értékteremtő képessége tekintetében többször kiválóan vizsgázott!

Az tavaly áprilisban itt, Vecsésen a Landesrat minősítőjén, a legmagasabb pontszámmal kitüntetéses arany fokozatot értünk el. Novemberben Pakson, országos versenyen, immáron egymást követően negyedszer nyertük meg a legjobbnak járó Fesztivál díjat! (…) Karácsony számomra a legszebb ünnep, miközben várjuk a kisjézus születésnapját, azon gondolkodunk, hogyan tudnánk örömet szerezni családunknak, barátainknak, kollégáinknak! Magának az örömszerzésnek ajándékozásnak az anyagi javakkal megszerezhető kézzel fogható tárgyakon túl, van egy másik eszköze is, egy mélyebb lelket formálóbb ajándék, mellyel itt helyben élni fogunk! (…)”

Az ajándék hangverseny műsorvezetője az egyesület állandó segítője, állandó háziasszonya, Falvai Anett volt. Első fellépő a Vecsési Zeneiskola és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Ifjúsági Fúvószenekara volt. A zenekart felkészítette és vezényelte Szabó Imre tanár úr.

Elhangzott a magyar irodalom egyik legszebb karácsonyi verse Ady Endre: Karácsonyi éneke Szabó Gyula színművész zseniális előadásában. Hogy a hangulat teljes legyen a vers alatt a Musikverein korelnökei meggyújtották az adventi koszorú három gyertyáját!
Nyolc éve, 2010-ben alakult a VHZ szaxofonosaiból a Bavorák Szaxofon Quintet. Minden alkalommal maradandó élményt szereztek a közönségnek. Ez most sem volt másképp. A Bavorák Szaxofon Quintetet kísérte dobon Gacsályi Róbert, basszusgitáron Serfel Gábor. A méltán nagy siker után megható pillanatok következtek, mert a társak kedves szóval és ajándékkal köszöntek el Dobrovitz Nándortól, akinek ez volt az utolsó fellépése a Bavorák Szaxofon Quintettel! A közszeretetnek örvendő Nándi természetesen a zenekarban még folytatja a muzsikálást.

Megható pillanatok, emlékezés Brunner Józsefre

VHZ fiatal muzsikusaiból alakult a tavaly debütáló és azóta számtalan sikeres fellépésen szereplő formáció, a Blechkraft. Ezúttal is hangos ováció, fütty és dübörgő vastaps kísérte műsorukat. A Blechkraft tagjai: Brunner Bence helikon, Antal Péter tenorszaxofon, Prokop Gábor szopránszaxofon, Bálint Szilárd baritonszaxofon, Tuboly Roland dob.

Szünet után a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a jubiláns zenekari tagokat köszöntötték.

Brunner Alexandra és Mayer Zsuzsanna 5 éves, Láng Zsolt és Fazekas Orsolya 10 éves, Bayer Attila és Szabó Imre 30 éves, Dobrovitz Nándor, Kovács József, Fazekas József 65 éves zenekari tagsága után kapott emlékérmet.

A VHZ vezetősége tavaly egy díjat alapított. Ifj. Fazekas József akkor kiemelte, hogy a VHZ MVW Ifjú Muzsikusa díjat nem minden évben kívánják kiadni, csak akkor, ha arra érdemes személyt találnak. A díjat az a 24 év alatti fiatal muzsikus kaphatja, aki az év folyamán, mind zenei, mind emberi magatartásával, teljesítményével az egész közösség számára kiemelkedő, példamutató munkát végzett! Idén egyhangú szavazással Brunner Bence érdemelte ki az elismerést.

A VHZ-MVW Koncert-fúvószenekarának nyitószáma Richard Strauss: Imigyen szól a Za­rathustra című műve volt. A műfaji változatosság most is jellemzője volt az együttesnek, és mindenki valóban megtalálhatta magának a legkedvesebbet. Bach után Händel Rinaldo operájának egyik leghíresebb áriáját az este vendégművésze, Kiss Zsuzsa énekelte. Kiss Zsuzsa, az Esterházy Károly Egyetem ének-zenetanári szak végzős hallgatója, az EKE Zenekar énekese.

A Musikverein tevékenységének alapja a helyi magyar és német nemzetiségi fúvószenei hagyományok ápolása, továbbadása a következő generációk számára! A zenekar immáron egymás után negyedik alkalommal nyerte meg a Magyarországi Német Zenekarok Országos Versenyét. A Pakson elhangzott számokból két zeneművel örvendeztették meg most a vecsési közönséget! Elsőként a kiváló soroksári muzsikus Uhrner Ferenc szerzeménye, a Jupiter Marsch következett, majd ezt követte Farkas Antal Schöne Mitzel polkája.

Ezután egy premier következett. Ernst Mosch szerzeménye, a Böhmische Wind Walzer ez alkalommal először hangzott el Vecsésen.

Heinz Reiche trombita polkájában szólót játszott Láng Zsolt, Szilágyi Levente és Toldy Károly trombitán. A zeneirodalom egyik legszebb indulóját, Karl Teike: Alte Kamaraden poénos hangszerelését Thomas Becker készítette, a zenekart betanította Láng Zsolt és Szabó Imre.

A világzenét Glen Miller legnagyobb slágereiből összeállított és a Japán Naohiro Iwai által hangszerelt egyveleg képviselte. A műben szólót játszott Antal Péter tenorszaxofonon, Láng Zsolt trombitán és Fazekas József klarinéton.

Mariah Carey karácsonyi világslágerét Kiss Zsuzsa előadásában hallhattuk. Hagyományosan a koncert befejező száma a Zene nélkül volt, de a tetőpont még váratott magára.

A szám után Fazekas József emlékeztette a közönséget arra, hogy március 3-án Brunner József, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Musikverein Wetschesch elnökhelyettese, a Brunner Zenekar vezetője életének 53. esztendejében tragikus hirtelenséggel elhunyt. A színpadra leereszkedő vásznon Brunner Józsefről készült fotókat láthattuk kiskorától tragikus távozásáig. Közben a zenekar a Brunner József által fúvósokra hangszerelt, Leszállt a csendes éj számot játszotta. A közönség felállva tapsolt, adózott József emlékének és senki sem mozdult. Megállt az idő, könnyek és taps. Méltó volt ez az emlékezés a szeretet barátról és kollégáról!

De, így nem lehet abbahagyni egy karácsonyi hangversenyt! A megindítóan nehéz pillanatból Hackl Antal vecsési zeneszerző, karmester, klarinétos Körstál indulója vezette vissza a lelkeket a mába, majd Szabó Imre karnagy köszönő és köszöntő mondatai után következett a Mennyből az angyal és a Csendes éj közös eléneklése, Hölgyek és urak! Ez az este nem szép, hanem felemelően gyönyörű volt, köszönjük!

Szalontai János, fotók: Katona Csaba