Tovább javulnak a városban a gyermekgondozás feltételei

Elkészült az új bölcsőde, a korszerű intézmény több mint 50 vecsési gyermek ellátását biztosítja.

Az elmúlt évek alatt jelentősen megemelkedett a kisgyermeket nevelő családok száma Vecsésen, ezzel együtt évről évre nő a bölcsődei és az óvodai beiratkozások száma. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a családok életminőségének javítására, a szülői feladatok ellátásának segítésére, ezért – többek között – az is nagyon fontos a városvezetők számára, hogy a gyermeknevelés intézményi feltételei adottak legyenek és a lehető legmagasabb színvonalon működjenek. Ezeknek a törekvéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben gyakorlatilag a város valamennyi óvodája megújult és újak is épültek, legutóbb pedig a Semmelweis Bölcsőde új tagbölcsődéjének műszaki átadása is megtörtént a Damjanich utca 34. szám alatt.

Az új bölcsőde építésére a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében meghirdetett „VEKOP-6.1.1-15 Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése” pályázaton nyert 355,18 millió forint vissza nem térítendő támogatást az önkormányzat, melyet a város költségvetéséből további 120,78 millió forinttal egészítettek ki, így a beruházás összköltsége meghaladta a 475 millió forintot. A kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében választotta ki a képviselő-testület, a munkálatok elvégzésével a legkedvezőbb árajánlatot tevő vecsési székhelyű Reogroup Kft.-t bízták meg.

A bölcsődeépítésre benyújtott pályázati anyag előkészítésekor egy felmérést is végzett az önkormányzat: a védőnői szolgálat bevonásával összesen 102 kisgyermekes illetve várandós édesanyát kérdeztek arról, igényelne-e ellátást új bölcsőde építése esetén? A beérkezett válaszok, valamint a már működő bölcsőde vezetőjétől megkapott várólista nyomatékos alátámasztása volt a városvezetés számára, hogy szükség van az új bölcsődére.

A Damjanich utcai új épület a mai kor elvárásainak megfelelően épült, modern berendezése és eszközei hozzájárulnak a gyermekek komfortjához, szakszerű nevelésükhöz és egyben minőségi körülményeket teremtenek a gondozói feladatok ellátásához. A 667 négyzetméter területű földszintes bölcsőde 56 gyermek befogadására alkalmas, kialakítottak benne melegítőkonyhát, továbbá helyet kapott egy sószoba is, amely a gyermekek egészségének megőrzését segíti. A tetőszerkezetre napelemrendszert telepítettek, amely képes ellátni a bölcsőde teljes elektromos energiaigényét. A napelemeknek köszönhetően az épület energetikai mutatói is tovább javultak. Az bölcsődéhez 1600 négyzetméteres játszóudvar, 11 férőhelyes parkoló és egy 10 beállós kerékpártároló is tartozik.

Az új épületet várhatóan tavasszal vehetik birtokba a bölcsődések.

AN