Lakossági tájékoztató a síkosságmentesítő munkálatokról

A Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. ügyvezetője, Tuba Zoltán az alábbi tájékoztatást teszi közzé a helyi síkosságmentesítő munkálatokkal kapcsolatban.

Tisztelt Vecsési Lakosok!

Pár gondolatot szeretnék megosztani Önökkel a téli időjárás miatti helyzetről. Köztudott, hogy Vecsésen a szilárd burkolatú utak száma évről évre növekszik, ezáltal a közlekedés minősége egyre javul. A szilárd burkolatú utak hossza megközelíti a 100 km-t. Télen a lehullott csapadék miatt ezek az utak síkossá válnak. Vecsésen a síkosságmentesítő munkálatokat a Fő út, a Telepi út és a Dózsa György út kivételével a Városgondnok Kft. végzi.

2 db konténeres autónk van, amit fel tudunk szerelvényezni hókotró, illetve sószóró berendezéssel. Az autók normál esetben konténeres hulladékot szállítanak és amennyiben esik a hó átszereljük ezeket hókotró autóvá. Ezen kívül rendelkezünk egy kistraktorral, amivel a közintézmények parkolóit, a P+R parkolókat, illetve a kerékpárutakat tisztítjuk.

Az erőforrásokat, valamint a gépjármű vezetők teljesítő képességét, munkaidejét is figyelembe véve alakítottunk ki a járattervet, amit az autóknak hóesés esetén teljesíteni kell. Elsőbbséget élveznek a fő útvonalak, ahol a tömegközlekedési járművek is haladnak, valamint iskolák, óvodák egyéb közintézmények környéke.

Ezután tudunk menni olyan utcákba, ahol sűrűbb a forgalom. A járatterv úgy alakítottuk ki, hogy senkinek ne kelljen sokat közlekedni olyan kis mellékutcákban, ahol nincs lekotorva a hó, tehát minimális út megtételével kijusson egy megtisztított útszakaszra.

Az utak sózásánál sok szempontot kell figyelembe venni. Elsődleges, hogy ha a hőmérséklet -5 Celsius fok alatt van akkor a sózás nem hatékony, mivel ilyen hőmérsékleten a só nem fejti ki megfelelően olvasztó hatását.

Fontos szempont a környezet aránytalan terhelésének elkerülése. Ha folyamatosan sózzuk az utakat, akkor ennek hatására kipusztulhatnak az út szélén telepített fák, egyéb növények.

Az autók korrózióját is nagyban elősegíti a sós latyak.

Gazdasági szempontból sem mindegy, hogy mennyi sót használunk.
Mindezt figyelembe véve szeretném megnyugtatni Önöket, hogy ott ahol szükséges mindenképpen sózunk, de feleslegesen nem károsítjuk a környezetet így ezeken a helyeken hókotrást alkalmazzuk.

Visszatérő probléma, hogy az út szélén parkoló autók sokszor akadályozzák nem egyszer lehetetlenné teszik, hogy a széles hókotró megtisztítsa az útfelületet. Ha egy ilyen hosszú utcába bemegy a hókotró autó és a végén elakad a parkoló autók miatt, akkor tolathat vissza, ami rendkívül balesetveszélyes és időigényes, ezáltal később tud menni a többi utcába.

Összesítve: A Városgondnok Kft munkatársai mindent megtettek és ezután is megtesznek, hogy Önök biztonságosan eljussanak a munkahelyükre, illetve hazajussanak. Minden egyes útszakaszt képtelenség tökéletesen szárazra tisztítani. Az nem fordult még elő, hogy valaki a hóakadály miatt nem tudott a városban közlekedni. Felhívjuk a tisztelt lakosság figyelmét, hogy a téli időjárási körülmények között a megszokottnál is körültekintőbben vezessenek és ezekben a rendkívüli helyzetekben kérem szíves türelmüket a magam, és a Városgondnok Kft. valamennyi dolgozójának nevében.

Köszönettel: Tuba Zoltán Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. ügyvezető igazgató